Peynirci’nin açıklamaları şöyle: 

İSTANBUL’DAN SAMSUN’A HAREKET

Milletler kendi tarihleri içinde büyük mücadeleler vermiştir. Her büyük mücadele büyük kahramanlar sayesinde kazanılmıştır. Bundan tam 102 yıl önce, 19 Mayıs 1919’da, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve dava arkadaşları, yine böyle bir mücadeleyi başlatmak için Bandırma vapuruyla İstanbul’dan Samsun’a hareket ettiler.

AMAÇ LAİK TÜRKİYE’Yİ KURMAKTI

Amaç; dört bir yandan sarılmış vatanımızı kurtarmak ve muasır medeniyetler seviyesinde, laik bir Türkiye Cumhuriyeti’nin temelini atmaktı!Her ne kadar kahramanlar büyük olsa da hasımlar da pek çoktu. Vatan sevdalıları hem dışarıdan gelen hücumlara cevap veriyor hem de içerideki saltanat düşkünleri ile mücadele ediyordu. Bu mücadeleyi büyük fedakârlıklar neticesinde daha sonra kendilerine gururla “Atatürkçü” diyen Kuva-yı Milliyeciler kazandı.

BANDIRMA VAPURUNDAYIZ

Hiç kimsenin kuşkusu olmasın ki Atatürk’ün emanetine sahip çıkmak üzere, günümüzden 102 yıl önce emperyalist güçlere ve onların içimizdeki destekçilerine karşı başlatılan savaşı bugün bizler sürdüreceğiz. Bizler, halkımızla birlikte daima Bandırma vapurunda, Atamızın hemen yanında hazır vaziyette bekliyor olacağız!Atatürk’ün “Benim doğum günüm” dediği 19 Mayıs 1919 hepimizin doğum günüdür. Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız yani milletimizin doğum günü kutlu olsun.