Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na Afyonkarahisar’ın sorunlarını ileterek, yapılması planlanan ve devam eden yatırımların akıbetini sordu. 

BAKANLIĞIN HANGİ VAKIFLARLA ANLAŞMASI VAR?

Milletvekili Köksal, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın hangi vakıflarla anlaşması olduğunu sorarak, “Sayın Bakan, Bakanlık olarak Ensar Vakfı Türkiye gibi vakıflara ait yurtlarda kalan öğrencilere devlet desteği veriyorsunuz yani bu vakıfların yurtlarında kalan öğrencilerin yurt ücretlerinin bir bölümünü karşılıyorsunuz.  Hangi vakıflarla anlaşmanız var?  Bu anlaşma yapılırken esas aldığınız kriterler nelerdir?  Madem devlet desteği veriyorsunuz niçin tüm özel yurtlarda kalanlar için bu destek verilmiyor?  KYK yurtlarına baktığımızda 793 yurt varken 2021-2022 eğitim öğretim yılında KYK Yurdu sayısı 773’e düşmüştür. Öğrenci sayısı artarken KYK yurdunun sayısının gerileme sebebi nedir?  KYK yurtlarına bu yıl kaç öğrenci müracaat etmiş, kaçı yerleşebilmiştir?” dedi. 

KYK YURTLARINA YERLEŞEMEYEN ÖĞRENCİLER İÇİN EKONOMİK DESTEK SAĞLANACAK MI?

“KYK yurtlarına yerleşemediği için özel yurtlara yerleşen veya ev tutmak zorunda kalan öğrenciler için ekonomik destek verilecek mi?” diyen Köksal, “KYK yurtlarında pandemi koşullarını da düşündüğümüzde her odaya kaç öğrenci ve her öğrenciye kaç metrekare alan düşmektedir. KYK yurtlarında kalan öğrenciler temizlik personelinin yetersiz olduğunu odaların kalabalık olduğunu pandemi koşullarına uygun bir şekilde konaklama yapılmadığını söylüyorlar bu konuda gerçekten araştırma yaptınız mı? Yoksa hala yurtlar otel konforunda demeye devam edeceksiniz? Açıkçası kendim bir kız yurdunu ziyaret etmek bizzat görmek isterdim ancak bu konuda Bakanlığınız yurda kesinlikle alınmama noktasında talimat vermiş. Bu yüzden kız yurdunu ziyaret edemedim açıkçası bir kadın vekil olarak ve geçmişte de KYK yurdunda kalmış bir öğrenci olarak bugünü de görmek isterdim Sayın Bakan bu yasağın altında ne var çünkü Afyonkarahisar'da KYK kız yurdunu ziyaret edemedim. Bacım Sultan KYK yurtlarında kalan öğrencilere günlük sabah kahvaltısı için 6 lira akşam yemeği için 13 lira olmak üzere toplam 19 lira beslenme yardımı yapılıyor. Günlük 19 liralık beslenme yardımını üniversite öğrencileri için yeterli buluyor musunuz? KYK yurtlarına yerleşemediği için özel yurtlara yerleşen veya ev tutmak zorunda kalan öğrenciler için bir ekonomik destek vermeyi düşünmüyor musunuz? şeklinde konuştu.

GENÇ İŞSİZLERİN SAYISI 4 MİLYONU GEÇTİ..!

Türkiye’deki genç işsiz sayısının 4 milyonu geçtiğini kaydeden Köksal, “Sayın Bakan ülkemizde çok büyük bir işsizlik var ancak işsizliğinde kendi içinde en büyük pay genç işsizliğe ait. Genç işsizlerimizin sayısı 4 milyonu geçti ve sürekli artıyor. Lise mezunu gençler, genç mühendisler, genç veteriner hekimler, genç öğretmenler genç sağlıkçılar hep atama bekliyor. Yüz binlerce genç işsizlikle kıvranıyor genç işsizlik her gün artarken Bakanlığınızın genç işsizlikle ilgili bir çalışması niçin yok?” diye konuştu.

AFYON GSM’YE İŞÇİ ALIMINDA MÜLAKAT SONUÇLARI NEDEN YAYINLANMADI?

Afyonkarahisar Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne yapılan işçi alımında objektif davranılmadığı iddialarını gündeme getiren Köksal, “Afyonkarahisar Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne 4857 sayılı iş kanununda taşra teşkilatında görevli güvenlik görevlisi sürekli işçi kadrolarına alım için 10 Kasım 2021 tarihinde mülakat yapılmıştır. Adaylar sabah 08:00’den akşam 18:30’a kadar sırada soğukta bekletilmiştir. Sözlü sınavlar seçme olarak yapılmış kimi adaylara zor sorular sorulurken kimine kolay sorular çıkmıştır. Mülakat sonucu liste olarak herkesin görebileceği şekilde yayınlanmamıştır. Her aday kendi Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile sonucu öğrenmektedir. Mülakatta yaş, eğitim ve puana göre sıralama yapılacağı belirtilmişse de asil ve yedeklerin listesi asılmadığı için asil ve yedeklerin neye göre belirlendiği belli değildir. Bu konuda objektif davranıldığını gerçekten vicdanen söyleyebilir misiniz?” ifadelerini kullandı. 

AFJET AFYONSPOR KULÜBÜNÜN TESİSİ İÇİN PROJE HAZIR, BAKANLIKTAN DESTEK BEKLİYORUZ…

AFJET Afyon Spor Kulübü Başkanı Yusuf Ulutürk ve Teknik Direktör Mustafa Çapanoğlu’nun istifalarının ardında siyasi baskı olup olmadığını soran Köksal, “Afyonkarahisar'ın gururu AFJET Afyon Spor Kulübü Başkanı Yusuf Ulutürk ve arkasından da Teknik Direktör Mustafa Çapanoğlu ayrıldı. Bu istifaların arkasında siyasi baskıların olduğunu iddia ediliyor. Bu doğru mu? Zira 9 hafta boyunca takım yenilmediği halde bu insanlar niçin ayrılmak zorunda kalmıştır? Bu aynı zamanda takımın moral ve motivasyonu da etkilemiştir. Bununla birlikte AFJET Afyon Spor Kulübü'nün tesisi yoktur. Her ne kadar bir arsa tahsisi yapılmışsa da kira bedeli olarak 150.000 lira istenmiştir. Ancak boş arsaya üzerine tesis yapılmadan kira bedeli ödemek kulübü zora sokacaktır. Şuanda projesi hazırdır bu konuda projeye Spor Toto'dan destek verilirse tesis yapılacaktır. Bu sayede tesis yapılırsa eğer kulüpte altyapıdan oyuncu yetiştirebilecektir. Afyonkarahisar’lılar olarak Bakanlığımızdan kulübümüze tesis yapımı için destek bekliyoruz. Çünkü destek verilirse AFJET Afyon Spor'un büyük başarılara imza atacağına inanıyoruz.” dedi.