Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, gazetecilerin kamuoyunu bilgilendirmek için mesai mefhumu gözetmeden çalıştıklarını ifade etti. 

GAZETECİLİK TOPLUMSAL SORUMLULUĞU YÜKSEK MESLEKLERİN BAŞINDA GELİYOR

Milletvekili Köksal, 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, gazetecilerin, siyaset kurumunun görmediğini gören, duymadığını duyan, söylemediğini söyleyen kişiler olduklarını dile getirerek, "Ülkedeki zor şartlara rağmen kamuoyunu bilgilendirmek için gecelerini gündüzlerine katan gazetecilerimizin bayramlarını kutluyorum. Gazeteciler siyasetçi ile kamuoyu arasında köprü vazifesi görmektedirler. Bu nedenle toplumsal sorumluluğu yüksek meslekler arasında gazetecilik, en başta gelir. Gazeteciler, gerçeğin peşinden ilerlerken zorluklarla karşılaşsalar da yılmayanlardır." diye konuştu. 

TÜRKİYE'DE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDEN BAHSETMEK NEREDEYSE İMKANSIZ HALE GELDİ

Türkiye'de basın özgürlüğünden bahsetmenin neredeyse imkansız hale geldiğini kaydeden Köksal, "Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, basın özgürlüğüne büyük önem vermiştir. Mustafa Kemal Atatürk, “Matbuat hiçbir sebeple tahakküm ve nüfuza tabi tutulamaz” diyerek bu yöndeki görüşünü açıklamıştır. Bugün Türkiye'de basın özgürlüğünden bahsetmek ise neredeyse imkansız hâle gelmiştir. AKP iktidarı döneminde maalesef AKP'nin söyleminin tersine bir söylem geliştiren her gazeteci, işinden olma ve hapse atılma tehdidi ile karşı karşıyadır. İktidarın elindeki en büyük koz, işsizlik ve cezaevidir." ifadelerini kullandı. 

BASIN, HABER ALMA VE YAYMA ÖZGÜRLÜĞÜNÜN EN ETKİLİ ARACI

Basının demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan en önemli organlardan birisi olduğunun önemle altını çizen Köksal, "Cumhuriyet Halk Partisi'nin "basın özgürlüğü" noktasındaki duruşu nettir. 24 Temmuz 1908 tarihi ile birlikte gelen özgürlük, gazetelere de yansımış, bu özgürlük, “Bayram” olarak kutlanmıştır. Demokratik yaşamın vazgeçilmez unsuru, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan, Dünyada olup bitenleri öğrenmek ve öğrendiklerini, düşündüklerini başkalarına duyurmak için çalışan basın; demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan en önemli organlardan biridir." şeklinde konuştu.

"AKP TASARRUFU BASINDAN BEKLİYOR..!"

Tasarruf tedbirleri kapsamında kamu kurumlarına günlük gazete alımlarının yasaklanmasını eleştiren Köksal, "Yazlık Saray yaptırırken tasarruf yok. Kışlık Saray yaptırırken tasarruf yok. Ama iş gazetecilere gelince tasarruf var. Ayakta durmakta güçlük çeken gazetelere darbe üstüne darbe vuran AKP itibardan tasarruf olmaz derken, tasarrufu basından bekliyor. İsraf düzenine karşı olmayan, yandaş müteahhide milyon dolarları veren AKP 50 kuruşluk gazetelerin alınmasını engelliyor. Okumamakla tasarruf olunur mu? Genelge ile tasarruf değil, açıkça gazete satışlarının önüne geçilmek isteniyor. Yerel basında birçok basın emekçisi maalesef asgari ücretle çalışıyor. Bunun yanı sırada 2 yılı bulan pandemi sürecinde de basın emekçileri kısa çalışma ödeneğiyle evlerine ekmek götürmeye çalıştılar. Tasarruf tedbirleri kapsamında kamu kurumlarının gazetelere ilan-reklam vermeleri de yasaklandı. Bu kararlarla zor durumda olan Anadolu basınına bir darbe daha vuruldu. CHP iktidarında basın özgürlüğü tam manasıyla uygulanacak ve basının hak ettiğini değeri alacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle yazılı, görsel, internet medyası ve radyolarımız da görev yapan tüm gazetecilerin “24 Temmuz Basın Bayramı”nı kutlarım." dedi.

Editör: TE Bilişim