İl Genel Meclisi Haziran ayı toplantılarının üçüncü birleşimine mülteci konusu damga vurdu. İYİ Parti İl Genel Meclisi Üyesi Murat Orhan, söz alarak Suriyeliler başta olmak üzere il genelindeki mültecilerle alakaları 12 soru sordu ve İl Göç Müdürü’nün meclise gelip bu soruları yanıtlamasını istedi. Orhan’ın konuşması ve sorduğu sorular şöyle:

Göçmenler sorunu ile ilgili konuşmak istiyorum. Başta Suriyeliler olmak üzere 10 Milyon göçmen ülkemizde ikamet ediyor. Afyon İl Genel Meclisi yerel parlamentodur. İl Göç Müdürü, meclisimize davet edilmeli, bilgilendirme yapmalıdır. Aşağıda belirttiğimiz sorular açıklığa kavuşturulmalıdır.

  1. İlimiz, ilçelerimiz, beldelerimiz, köylerimizde ikamet eden göçmenlerin sağlıklı ikamet kayıtları ve kontrolleri yapılabiliyor mu?
  2. Göçmenlerin ne işle iştigal ettikleri ve geçimlerini nasıl sağladıklarının kayıtları tutuluyor mu?
  3. Göçmenlerin iltisapları araştırılıyor mu?
  4. Göçmenlerin aşırı üremeye bağlı orta ve uzun vadede demokrafik yapımızı vereceği zararlar analiz ediliyor mu?
  5. Göçmenlerin olağanüstü iç karışıklıkta hareket tarzı ve riskleri nelerdir?
  6. İş kurma, vergisel muafiyetler, mülk edindirme gibi konular milletimiz açısından ne gibi sorunları tetikleyecektir.
  7. Göçmenlerin sebep olduğu şiddet ve taciz uygulamalarına karşı yapılan uygulamalar nelerdir?
  8. Göçmenler ve vatandaşlarımız arasında kız alıp ver durumu gelecekte hangi kültüren sorunları doğuracaktır.
  9. Vatandaşlığa alınan göçmenler zamanı geldiğinde askerlik vazifesi yapacak mı?
  10. Göçmenlerin özellikle hastane, postane gibi alanlarda öncelikleri ne zamana kadar devam edecek?
  11. Göçmenlere ilimiz genelinde maddi olarak ne kadar yardım yapılmıştır?
  12. İktidarı ve muhalefeti aynı gemideyiz. Sevinçte ve kederde bir ve beraberiz. Yukarıda belirttiğimiz risk ve sıkıntılara rağmen hükümet tarafından gönderilmek istenmeyen göçmenlerle ilgili milletimizin bilmediği anlaşmalar var mıdır?

AK PARTİLİ İLHAN: BENDE 7 YIL BOYUNCA YURDIŞINDA İLLEGAL YAŞADIM

Bu sorulardan sonra AK Parti sıralarından tepki sesleri yükseldi. AK Parti Hocalar İl Genel Meclisi Üyesi Ramazan İlhan söz alarak kendisininde 7 yıl boyunca illegal olarak yurt dışında yaşadığını ve bu şekilde çalıştığını söyleyerek şunları ifade etti: “Soruyu soran insanların elinde veri var mı? Ben şunu anlamıyorum. Ben yurt dışında 7 sene yaşadım. Hem de illegal yaşadım. Çalıştım. Dünyanın pek çok ülkesinde vatandaşlarımız çalışıyor. Bu kadar çok kendi ülkesinin insanının farklı ülkelerde çalışmasına rağmen burada böyle sözler işitmek yüreğimizi cız ettiriyor. Bizde oralarda aynı pozisyonlardayız. Avrupa’ya insanlarımız gidince bir şey olmayınca bizim ülkemize gelince bu soruları nasıl soruyoruz? Ellerinde verilerde yok. Ben bu tür açıklamalar üzülüyorum.”

AFYON, MÜLTECİ KABUL EDEN 19 İL ARASINDAYDI

İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban’da bu konuya dahil olarak şunları söyledi: “Merkezde yaşamayanlar belki bilmeyebilir. Birleşmiş Milletlerde mültecilik diye bir statü var. Afyon bugün değil AK Parti iktidarından öncede mülteci kabul eden 19 ilden bir tanesiydi. O yüzden Iraklı ve İranlı insanlardı bunlar. Bu insanlar genelde eski Emniyet Müdürlüğü’nün etrafında yani Mecidiye’de ev tutarlardı. Çünkü günlük imza atarlardı. Belki 10-15 bin sürekli mülteci geliyordu. Bunlar ne amaçla geliyor? Bunlar sınırdan girerken ben mülteci olarak geldim diyor, Birleşmiş Milletler bunlara mülteci kartı veriyor, 19 ilden hangi ile gitmek istediğini soruyor. Bu 19 il AK Parti döneminde 36 il oldu. Afyon’da bunlardan bir tanesi. Bunların amacı Türkiye’yi Afyon’u bir geçiş süreci kabul etmek. Kanada, Amerika, Avusturalya başvuruları bu şekilde. Bunların içinde Irak ve İran’dan gelenlerin büyük bir bölümü Hristiyan’dı. 90’lı yıllardan beri bu böyle devam etti.”

TÜRKLER’DE AVRUPA’YA AYNI SİSTEMLE GİTTİ

Sonra Suriye savaşı oldu 81 ilimize geldikleri gibi ilimize de geldiler. Afganistan’da iç savaş var. Afganisyanlılar var, Özbekistanlılar var, Türkmenistanlılar var. Daha fazla Suriyeli var. Türkler 60’lı yıllardan itibaren Avrupa’ya aynı sistemle gittiler. Önemli bir bölümü de kaçak yollarla geçti. Biz o zaman işçi olarak mı gittin turist olarak mı gittin diye sorardık. Turist olarak giden kaçak gitmiş oluyor, işçi olarak giden resmi gitmiş oluyordu. Onlar Ramazan beyin dediği gibi yıllarca kaçak sigortasız çalışmaya çalıştı. Gündüzleri gözükmeyip göze batmamaya çalıştılar. Yakalananla iade edildi. Aynı bugün olduğu gibi.

TÜRKİYE’YE GELMELERİ BİZİM ZENGİNLEŞTİĞİMİZİ GÖSTERİYOR

Bu aslında bizim büyüdüğümüzün, güçlendiğimizin zenginleştiğimizin bir göstergesi. Suriyeli niye Lübnan’a gitmiyor? Niye Ürdün’e gitmiyor? Mısır’a gitmiyor? Çünkü oralarda karnını doyuramayacak, çalışamayacak. Türkiye’de imkan var ki artık onları çalıştırabiliyor. Türkiye’de işsiz var mı var. Yüzde 10-11 oranında işsiz var. Afyon’da yüzde 6 civarında. Ya arkadaşlar çoğu işte özellikle mermer sektöründe, tarım ve hayvancılıkta bizim insanımız çalışmıyor. Çalışmıyor, çalışmıyor, çalışmıyor. Biz Çobanlar’da bir köye gittik. O köyde genelde insanlar hayvancılık dediğimiz çobanlık yapmaya işe gidiyor. 12 bin lira maaş veriyorlar gitmiyorlar. İşte burada muhtarımız. 12 bin TL maaş veriyor insanlar 13-14 bin istiyor diyor. Bu parayı beğenmiyor. 12 bin Lira çobana para veriyorsa zaten sıkıntı var nasıl geçinsin. Bunlar bizim Türklerin yapmadığı işleri yapıyorlar. İnanın bunlar gitsin, Türkiye’de tarım ve hayvancılık gibi ya da bazı sektörlerde işçi bulunamayacak. Çok ciddi sıkıntı var. Biz başka ülkeye giderken iyide başkaları bize geldiği zaman niye onlara karşı çıkıyoruz. Bence bu yanlış.

İLLA SAVAŞACAK DİYE BİR ŞEY YOK

Suriye’de savaş var, sen neden savaşmadın da buraya geldin deniyor. Herkes savaşmak zorunda değil. İlla savaşacak diye bir şey yok. Keşke ülkesi için toprağı için savaşsa. Tabi savaşta sıkıntılı şeyler olabiliyor. Bugün Ukrayna’da sadece kadınların çocukların ülkeyi terk etmesine izin verdi. Sınırdan asla 65 yaş altı erkekleri geçirmedi. Eğer Ukrayna, isteyen gidebilseydi deseydi bu benim kanaatim belki yanılıyorum belki orada hiç erkek kalmazdı. Yani insanları illa savaşacaksın diye zorlayamazsın. İl Göç İdaresi müdürümüzü çağıralım. Verileri çağıralım.

ÜLKEYİ TERK ETTİKLERİ GÜN TARIM VE HAYVANCILIK DİYE BİR ŞEY KALMAZ

Murat Bey İYİ Parti’nin üyesi Hakkı vardır eleştiri yapacak, yorum yapacak. Daha önce İYİ Parti’nin yetkilileri açıklama yaptılar. Bakıldı ki onlarında iş yerlerinde Suriyeli, Afganlı var. Ne yapacak adam bulamıyorsa çalıştıracak çünkü.

Bugün Suriyeliler, Afganlar Türkiye’yi terk etsin. Türkiye’de bir takım sanayi sektörleri çöker. Tarım ve hayvancılık diye bir şey kalmaz.

MHP’Lİ ERTÜRK: HÜKÜMET GEREKENİ YAPIYOR

MHP’li Ahmet Zeki Ertürk’te söz konusu konuyla ilgili şunları söyledi: Hükümetimiz göçmenlerin geri dönüşü ile ilgili çalışma yürütüyor. Orada konutlar imal ediyor. Bu konuyu sürekli ulu ortaya getirmenin bir manası yok. Hükümetimiz bu noktada geri dönüşleri özendirmek için gerekli çalışmaları yapıyor ve yapacağını ifade etti. Konu bu kadar basit fazla ileriye gitmeyeceğim.

CHP’Lİ NERGİZ: RAKAM ÇOK FAZLA BUNDAN RAHATSIZIZ

CHP’li İsmihan Nergiz’de konuyla ilgili şu ifadelerde bulundu: Bu mülteci gündemde olan önemli bir sorun. Ramazan bey söyledi. Bize gelenler çok fazla. Biz gelenlere karşı değiliz. Darda ise zorda ise bizim kapımız herkese açık. Ama savaşta olanda geliyor olmayanda geliyor. Bu Cenevre Sözleşmesine aykırı. Mülteci olarak kalabilecekleri süre 1 yıl ile sınırlı. Bunlar vatandaşlık alarak ülkemize yerleşmiş insanlar. Biz rakamın çokluğundan rahatsızız. Değilse zorda kalan insanlara kapımız açık bir ülkeyiz. Yoksa Türkiye baba ocağıdır. Ben öyle görüyorum. Türk ve Müslüman coğrafyasının baba ocağıdır.

AK PARTİLİ ERTÜRK: 2017’DEN BERİ SAYILARI ARTMIYOR

AK Partili Ferda Ertürk’te konuyla ilgili konuşarak şunları söyledi: “Öncelikle olarak Avrupa ülkeleri dışından gelenler dışında gelenlere mülteci sıfatı verilmiyor. Onlara geçici korumalı olarak geliyor. 10 milyon rakamı abartılı bir rakam. Muhalefet cephesi bu rakamı artırıyor. 2017’den sonra bu rakam artmıyor. En fazla 4 milyon geçici koruma altındakiler ülkemizde tutuluyor. Sınır ötesi operasyonlarla 8 milyon Suriyelinin göçmen akınını durdurduk. Türkiye 1 Milyon 214 bin kaçak göçmeni geri göndermiş. Bu alanda dünyada birinciyiz. Yani geri gönderme sistemini çok güzel oturtmuşuz. >>Afyon Postası'ndan Nail Azbay'ın Haberi.