AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya’ya 3 ay önce akaryakıt zamları ile söylediği “elinize vicdanınıza koyun, akaryakıt çok zamlanmadı” sözleri hatırlatılarak bugünkü zamlar soruldu.

Özkaya’nın yanıtı şu oldu: 

YÜZDE 130 ARTIŞ VAR

Ben o günkü toplantıda açık bir şekilde söyledim. Petrol bedavadır vesaire demedim. Manşette “Ali Özkaya petrol çok ucuz” dedi diye başlıklar atıldı. Bu gazetecilik değil düpedüz hedef göstermedir. Ben o gün şunu söyledim. Arkadaşlar elinizi vicdanınıza koyun dünyadaki artışla kıyaslayın dedim. Biz petrolümüzün yüzde 95’ini ithal ediyoruz. O gün petrol 40,5 dolardı. Bugün 91,5 dolar. Yani yüzde 130 civarında artmış. Elbette doğalgaz petrol pahalı. Bu ürünler ucuz değil. 

DOĞALGAZ ZAMMI OLMASAYDI DEVLET BUNUN ALTINDAN KALKAMAZDI

Doğalgaz zammını yapmasaydık, BOTAŞ’ın doğalgaz zararı yani vatandaşa sübvanse ettiğimiz para 300 Milyar eski parayla 300 Katrilyon olacak idi. Bütçe ne kadar 1,450 trilyon. Yani bütçenizin 6’da birini doğalgaz sübvansesine vereceksiniz. Petroldeki zararınız 100 Milyar’da bu yapıyor. Bunun altından hangi devlet kalkabilir. Dün Dünya’nın en zengin ülkesi İsveç, pozitif korona testleri maliyeti 100 Milyon TL oluyor diyerek kaldırdı. Biz dünyadaki hiç bir ülkenin ödemediği SMA hastalarına, -bir çocuğun tedavisi 2 Milyon 100 bin dolar- bunu ödeyen bir ülkeyiz. İnsanlarını suçlarken böyle dedi, çok ucuz derken vicdan sahibi olmamız lazım. 

BARAJLAR TAMAMEN BOŞ

Evet akaryakıt pahalı, elektrik pahalı. Bu dünyadaki yaşanan bir sıkıntı. Ankara’dan yola çıktım, Eskişehir’e geldim kar yok. Emirdağ sınırından sonra her taraf bembeyaz. Gerçekten Allah’a çok dua edelim. Bu yıl çok güzel kar yağıyor. Mart, Nisan yağmurları devam etsin. Bu bereket ve rahmet barajlarımızı doldursun. En ucuz elektriği hidro elektrik santrallerimiz üretiyor. Kurulu gücümüzün yüzde 35’i. 3’te biri. Bugün bunun yarısından biraz fazlasını kullanabiliyoruz çünkü su yok. Barajın tamamı boş. Bizim gerisini nerden karşılıyoruz? Doğalgazdan. 170 dolardan 2 bin dolara çıkan bir doğalgaz fiyatlarından bahsetiyoruz. Bunları üst üste koyduğunuzda bu ülkeyi yönetmek kolay değil. Vergilerden vazgeçeceksiniz. Mümkün olduğu kadar en az ile idare edeceksiniz. 

ELEKTRİKTE GELİR GİDER EŞİT

Sayın Cumhurbaşkanımız elektrik faturaları ile ilgili talimat verdi. Bu yüksek zamma rağmen elektrik getirisi ve gideri olarak bugün başa baş. Bu neden kaynaklanıyor. Konutlarda da biraz daha destek var. Bu sefer ticaret kısmı var. Bu sefer bütçeden bunun ne kadarı karşılanabilir buna çalışılacak. Sayın Bakan yardımcımızda bunu söyledi. 

BİR GECELİĞİ 100 BİN TL’LİK OTELDE OTURUP FAKİR EDEBİYATI YAPIYORLAR

Bir geceliği 100 bin TL’lik otelde oturupta fakir edebiyatı yapanlar, bir rakı balık sofrasına 46 bin TL verenler, devletin milletin bütçesiyle 400-500 bin TL ile İsveç’te kayak merkezine gitmesini soramayanlar, bİr sanatçıya yapılmayan konser bedeli olarak 1 Milyon TL verildiğini soramayanlar, her bir trole 10 Bin TL ödenmesini soramayanların bize buna sormasını gazetecilik olarak görüyorum. Normal görüyorum. 

AFYON BÜYÜKŞEHİR OLACAK MI?
Büyükşehir konusu hakkında sorulan soruyada yanıt veren AK Partili Özkaya, şunları söyledi: " Bu konuda yerel yönetimler başkanımız uzun süre çalıştı. Bugün itibariyle alınmış bir karar yok. Büyükşehir veya bütün şehir olması yeni bir kuruluş kanunuyla mümkün. 750 bin nüfusu geçerse otomatik olarak büyükşehir olunmuyor. Mutlaka meclisin kanun çıkarması gerekiyor. Bugün itibariyle partimizde verilmiş bir karar yok. Bizler kendi içimizde konuyu müzakere ediyoruz. Eğer bir karara ulaşırsak bunu sayın cumhurbaşkanımıza iletiriz. Ama verilmiş bir karar söz konusu değil."

Haber: Nail Azbay