Milletvekili Özkaya Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, kanunun bir buçuk yıldan fazla süredir üzerinde çalıştıklarını ifade ederek, yoğun bir emek ve gayretin neticesinde genel kurula sunulduğunu kaydetti. Kanunun 1994 yılında 1402 sayılı kanunun kısmen değiştirilmesi ile uygulanmaya başlandığını hatırlatan Milletvekili Özkaya, 15 Temmuz darbe girişimi neticesinde yaşanan sıkıntılar ile birlikte KHK ile yeniden düzenlendiğini anımsattı. Anayasa Mahkemesi tarafında iptal edilen uygulamanın neden iptal edildiğine de açıklık getiren Özkaya, “Anayasa Mahkemesi 2 iptal kararı verdi. birincisi 48 maddedeki ikincisi de 4045 ikinci fıkrası bu erişimle ilgili. Birde hak ihlali kararı verdi, 18 yaşından önce suç işleyen yüz kızartıcı bir suç işleyen bir memurun görevinden alınıp alınmaması ile ilgili. Anayasa kamu görevinde çalıştırılacak kişiler bakımından güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması yönünde düzenlemelerin getirilmesi kanun koyucunun takdir ve yetkisindedir demiş ve meclise yetkiyi vermiştir. Kanun ilk defa veya yeniden göreve atanacaklar hakkında, terör örgütleri, suç örgütleri, yabancı devlet kurumları ve kişiler ile ilişiği, kamu görevinden mahrumiyeti olup olmadığı gibi konuların araştırılmasını kapsamaktadır. Bunlarında da kanunla nasıl kim tarafından yapılacak belirlenmiştir. Belirlenen komisyon tarafından toplanan verilerin incelemesini öngörmüştür. Ayrıca bu toplanan veriler devlet tarafından saklanacak, kimseyle paylaşılmayacak ve 2 yılın sonunda silinecektir. Değerlendirme komisyonu cumhurbaşkanlığı'nda idari işler başkanının görevlendireceği bir üst kademe yöneticisi Türkiye millet meclisi başkanlığına genel sekreter yardımcısı nın bakanlıklarla bakan yardımcısının diğer kamu kurum ve kuruluşlarında en üst yöneticinin görevlendireceği bir üst kademe yöneticisinin üniversitelerde rektör yardımcısının valilik vali yardımcısının başkanlığında teftiş denetim personel ve hukuk birimleri ile uygun görülecek diğer birimlerde birer üyenin katılımıyla başkan dahik en az 5 kişiden ve tek sayıda olacak şekilde oluşturulur” dedi. 

“Kanun Anayasa Mahkemesi Kararı Dikkate Alınarak Hazırlandı”

Anayasa Mahkemesi kararını dikkate alarak uzun bir çalışma neticesinde kanunun hazırlandığını ifade eden Özkaya, “Kanun Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması yapmakla görevli olanların kimler olacağını, kişisel verilerin ne olacağı, nasıl saklanacağı belirtildi. Kanun ile devletin a sınıfı kadroları, yani istihbarat görevlileri, hâkimler, savcılar Milli Savunma Bakanlığı’nda silahlı görev yapan kuvvetleri, Emniyet teşkilatında görev yapacak kişiler, infaz koruma memurları stratejik olarak önemli görevlerdeki kişilere güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak. Diğer görevlilere de yalnızca arşiv araştırması yapacağız. Arşiv araştırması devletin mevcut kayıtlarındaki belgelerle sınırlıdır. Bu kanun mevcut çalışanlara değil, bundan sonra göreve başlayacak olanlara uygulanacaktır. Yine 18 yaşından küçük olanlarla ilgili adli sicil kanunumuzun 10. maddesi son fıkrasında ancak küçük çocuklar için savcılıklar ve mahkemeler kesinleşmiş kararlar isteyebilir. Küçükler için hiçbir şekilde güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması diye bu belgelere istenemez, kesinleşmiş olan bir mahkeme kararı istenmediği için devam edenlerle istenemez.” dedi. 

“Devlet Kişinin Problem ve Sorunu Varsa Elbette Görecek”

Kanunun devletin ve milletin güvenliğini korumak için, doğru kişilerin devlet görevlisini olmasını sağladığını ifade eden Özkaya, “Örneğin, Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı yurduna bir öğretmen atıyorsunuz. KPSS’den 95 almış girmiş işe başlamış, ama güvenlik soruşturması ve adli sicil belgesinde hiçbir sorun yok. Fakat diyelim ki cinsel istismar ile ilgili yargılanıyor ağır ceza mahkemesinde. Şimdi siz diyebilirsiniz ki efendim kesinleşmemiştir, suç yoktur, sanık değildir, mahkum olmamıştır. İşte tam da burada kanunla oluşturulan 5 kişilik komisyon bu kişinin memuriyete atanıp atanmayacağı hususunda karar vererek, atamaya yetkili makama sunacak. Dünyanın tüm ülkelerini hemen hemen inceledik, hepsinde benzer kanunlar var. Devletler kamu hizmetini, kamu görevini nitelikli personeller aracılığı ile yapabilir. Kamu hizmetine girmek, anayasanın 70. Maddesine göre her türk vatandaşının hakkıdır, bunda şüphe yok. Ancak bu kişilerin suç işlemesi, liyakati, ehliyeti, problemleri varsa bunları devlet elbette görecek” dedi. 

“Bu Devlete Bu Millete Bu Anayasaya Sadakat Elbette İstenecek”

Kanunun Türkiye’de yakın tarihte yaşanan olaylara bakıldığında önemli bir ihtiyaç olduğunu belirten Milletvekili Özkaya, “Tüm siyasetnameler ve tarihimiz boyunca yazılmış eserlere baktığımızda hepsinin vurguladığı en temel birkaç kavram var adalet, ehliyet, liyakat, nizam ahlak. Bunları koruduğumuz müddetçe devletin büyümesi gerçekleşiyor. Bu kanun buna hizmet eden bunu geliştiren bir kanun. Niye bundan çok rahatsız oluyorlar, efendim terör örgütü pkknın mensupları fetönün mensupları neden soruşturulacakmış neden onların arşiv araştırılması istenecekmiş. İstenecek bu devlete bu millete bu anayasaya sadakat elbette istenecek. İsteyeceğiz ki bu millete bu devlete adaletle hizmet ile eden yöneticileri atayalım, adaletle hizmet edecek insanları atayalım” dedi.

“İspat Etsinler, Kürsüden Milletvekili Olarak Konuşmam”

Milletvekili Özkaya, geçen hafta mecliste yaşanan oylama ile ilgili olarak ta şunları söyledi, “Bu kanun ve buradaki her oylama millî iradedir, kurul hâlinde çalışan bütün organlarda millî iradenin belirlemesi oy oranıyla olur. Efendim, geçen hafta reddedilmiş. İddiayla söylüyorum, bir milletvekili çıksın "Sayısal olarak saydım ve ret fazlaydı" desin, Ömür boyu bu kürsüden milletvekili olarak hiçbir daha konuşmayacağım. Bir kişi ispat etsin, yok böyle bir şey, o gün 3 defa oylamaya katıldım. Ve her seferinde 200'ün üzerinde AK PARTİ ve MHP milletvekilleri buradaydı, sonra diyeceksiniz ki "Ben saydım, yok.". Getireceksiniz, sayacaksınız, sayacaksınız. Saymıyorsanız, elbette ki yaptığınız yanlışı yine millî irade düzeltecek, millî irade düzeltmiştir, burada hiçbir usule aykırı husus yoktur, Anayasa'ya, İç Tüzük'e uygun bir kanun yaptık. Milletimize, vatandaşımıza hayırlı olsun, kamu görevlilerine, liyakatle, ehliyetle girecek herkese hayırlı olsun diyorum.” dedi.