İşte Eroğlu’nun açıklamaları:

VAKIFLAR MEDENİYETİMİZİN KÖKLERİDİR

Ağaç kökleriyle yaşar. Kökü olmayan ağaç olmaz. Aynı şekilde milletler de medeniyetler de kökleriyle yaşar. Vakıflarımız da büyük sevgi medeniyetimizin en önemli köklerindendir. Büyük medeniyet tecrübemizin ürünü olan vakıflarımız, şefkat, merhamet ve dayanışmanın en güzel şekilde tezahür ettiği müesseselerimizdendir.

VAKIF VARLIĞINI 114 KAT ARTIRDIK

Bizlerde Hükümet olarak son 18 yılda kültürel mirasımızı gelecek nesillere aktarmak için sadece ülkemizde değil, yurt dışında da pek çok eseri korumak için çalışmalar yürüttük. Hükümetimiz, restorasyonu ve onarımı yapılan vakıf kültür varlığı sayısını 2003 yılı öncesine göre 114 kat arttırmıştır.

AFYON İÇİN 42 MİLYON LİRA HARCADIK

Geçmişten günümüze kadar gelen camileri, medreseleri, hamamları ve konaklarıyla kadim bir şehir olan Afyonkarahisar’ımızda da vakıf eserleri çok önemli bir yere sahiptir. İlimizde; esaslı onarım, basit onarım ve yeni yapım olmak üzere    42 milyon TL maliyetle takriben 47 adet vakıf eseriyle alakalı çalışma yürüttük.

TAŞHAN BAŞTA OLMAK ÜZERE PEK ÇOK YER RESTORE EDİLDİ

Restorasyonu yapılan eserlerden özellikle Taşhan Afyonkarahisar’ın zengin kültürünün yansımalarındandır. Vakıflar Genel Müdürlüğümüz tarafından restorasyonu tamamlanan iki katlı tarihi mekân, misyonuna uygun bir şekilde hem unutulmaya yüz tutmuş meslekleri yaşatıyor hem de alışveriş yapılırken hoşça vakit geçirilebilen tarihi bir mekân olarak göze çarpıyor.

 Restorasyonu ve onarımı tamamlanan bazı Vakıf Eserleri;

  •                Afyonkarahisar Taşhan
  •                Merkez Yoncaaltı Camii ve Cürcani Camii,
  •                Afyonkarahisar Merkez Mısri Cami-i Şerifi
  •                Merkez Arap Mescit ve Kabe Mescidi,
  •                Merkez Gedik Ahmet Paşa Külliyesi Yeraltı Tuvaleti
  •                Afyonkarahisar Merkez 3. Vakıf İş Hanının Otel Binası yapımı işleridir.
  •                Afyonkarahisar Merkez 3. Vakıf İş Hanının Otel Binası yapımı işleridir.
  •                Sandıklı Havai Camii ve Şaloğlu Camii
  •                İscehisar Seydiler Hasan Basri Türbesi
  •                Bolvadin Alaca (Hacı Efendi) Camii
  •                Şuhut Ulu Camii,
  •                Şuhut Vakıf Hamamı ve Hamza Paşa Hamamı,

BEDESTEN RESTORE EDİLDİ

Ayrıca yine Afyonkarahisar Merkez Ulu Camii, Dinar Ulu Camii, Çay Taş Medrese Camii, Sandıklı Muradin Camii, Sinanpaşa İlçesi Sinan Paşa Külliyesi gibi eserlerin restorasyonlarına yönelik projeleri hazırlanmaktadır.Ayrıca Afyonkarahisar Belediyemiz de başta Tarihi Bedesten olmak üzere pek çok eseri restore etmiş ve etmeye devam etmektedir. Afyonkarahisar’ın UNESCO tarafından verilen lezzet şehrine hizmet sunacak ve Afyonkarahisar lezzetlerini tanıtacak Lezzet Konağı’nın restorasyonu tamamlanmıştır. Paşa Cami-i Şerifi’nin yeniden aslına uygun şekilde yapılması da her türlü takdirin üzerindedir.  Vakıf Eserlere sahip çıkan ve emeği geçen herkesi gönülden tebrik ediyorum. Allah hepsinden razı olsun.

ESERLERE SAHİP ÇIKACAĞIZ

Bir taraftan tarihi ve kültürel vakıf eserlerimizi koruyup gelecek nesillere aktarırken, diğer taraftan da bu eserler ilimizde turizminin gelişmesine, kalkınmasına, daha da ilerlemesine büyük katkı sağlamaktadır.  Bu vesileyle vakıf şuurunu gelecek nesillere aktarmak temennisiyle; vakıflar haftasını kutluyorum…