Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, beraberinde CHP İl Başkanı, Yeşilçiftlik, Dereçine Belediye Başkanları ve partililerle birlikte sosyal mesafe kurallarına büyük titizlik göstererek Sultandağı İlçesi'ne bağlı; Dereçine, Yeşilçiftlik kasabaları ile Çömözü, Kırca, Doğancık, Yakasenek köyleri ve Çay İlçesi'ne bağlı Deresinek Köyü'nde kiraz bahçesinde çalışan kiraz işçileri ile Meyve Halini ziyaret ederek kiraz üreticileri ve alıcıları ile görüştü.
KİRAZ DALINDA KURUDU, DEVLET NEREDE?
Milletvekili Av. Burcu Köksal'a yaşadıkları sıkıntıları aktaran kiraz üreticileri, "Kiraz dalındı kurudu. Devlet nerede? Gübre, ilaç, mazot, sulama maliyetleri 2 katına çıktı. Kirazın üreticiye maliyeti 4 lira 70 kuruş, iç piyasada kirazımıza 3,5 liradan alıcı buluyoruz. Devlet neden kirazda taban fiyat uygulaması yapmıyor. Afyonkarahisar bölgesinde yetiştirilen bu kalitedeki kiraz başka yerde yetiştirilmiyor. Başka partilerin Milletvekilleri rantçı sermayenin ihaleleriyle uğraşıyor. Çiftçiyi düşünen yok. Bir yıl boyunca emek verip borçlanarak ürettiğimiz kirazla borcumuzu ödeyemiyoruz." dediler.
BAKANLIK VE İKTİDAR ÜRETİCİYE BİR AN ÖNCE SAHİP ÇIKMALI...
Bakanlığın ve iktidarın üreticiye bir an önce sahip çıkması gerektiğinin önemle altını çizen Köksal, "Maalesef kiraz üreticimiz kan ağlar durumda. Üreticilerimiz birinci sınıf ihracatlık kirazlarını en fazla 5-6 liradan satabiliyorlar. İç piyasadaki kiraz satışı ise 2-3 lira arasında gerçekleşiyor. Kiraz üreticisi bu satışla maliyetini bile karşılayamaz durumda. Kiraz üreticilerimiz gübre, mazot, ilaç elektrik vb. hiçbir destek alamıyorlar. Tarımsal desteklemeleri son derece düşük tutulmakta ayrıca kirazda taban fiyat uygulaması yapılmaması yüzünden de her yıl kirazlarını zararına satmaktalar. İktidarın bir an önce çiftçiye üretim maliye konusunda maddi destek sağlaması tarımsal desteklemeleri artırması ve kirazda taban fiyat uygulaması yapması gerekmektedir. Aksi halde üretici her geçen yıl kirazdan zarar etmeye devam edecek. En sonunda da kiraz ağaçlarını kesmek zorunda kalacaktır. Birçok kiraz üreticisi de kiraz ağcını keseceğini söylüyor." ifadelerini kullandı.
KİRAZ DALINDA KALDI..!
Çay, Sultandağı ve Akşehir havzasında bu yıl 50 bin ton kiraz üretildiğini dile getiren Köksal, "50 bin ton kirazın bir kısmını üretici işçi maliyetini karşılayamadığı için toplamıyor, ağaçlarda bırakmış. Satan üreticide maliyetine ya da zararına satıyor. Kiraz çok çabuk çürüdüğünden üretici borçlarını ödeyebilmek için verilen fiyata razı olarak kirazını satmak zorunda kalıyor. Öte yandan bölgede ciddi anlamda kasa sıkıntı var. Üreticiler kirazını koyacak kasa bulamıyor. Yaşanan kasa izdihamı nedeniyle  
üreticiler sabah saat 04:00'de kalkıp kasa almaya geliyor. Kiraz üreticilerimiz, AKP'nin bugüne kadar kiraz üreticisine sahip çıkmadığından, üreticinin çözüm önerilerine kulak tıkadığını belirtiliyorlar. Bakanlığın ve iktidarın bir an önce üreticiye sahip çıkması çözüm önerilerini hayata geçirmesini bekliyorlar." şeklinde konuştu.
Milletvekili Köksal, daha sonra CHP Sultandağı İlçe Örgütü ile bir araya gelerek gündemi değerlendirdi.
ISPARTA'DA DA KİRAZ ÜRETİCİLERİNİ DİNLEDİ
Milletvekili Köksal, Isparta'da da kiraz üreticileri ile bir araya geldi. Isparta Senirkent’te CHP İl Başkanı ilçe başkanları Kadın ve Gençlik Kolları Başkanları ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte vatandaşlarla görüşen Köksal, Isparta Uluborlu’da CHP Isparta İl Başkanı, Uluborlu Belediye Başkanı, İlçe Başkanları Kadın ve Gençlik Kolları Başkanları ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte kiraz hallerine gidip üreticilerin yaşadıkları sorunları dinledi. Köksal, beraberindekilerle birlikte daha sonra Millet İttifakı İyi Parti Uluborlu Belediye Başkanı Aziz Tuna’yı ziyaret etti. Milletvekili Köksal, Isparta temasları kapsamında, Kuyucak’ta lavanta üreticilerini ziyaret edip sıkıntılarını dinledi. Köksal, Isparta'da BLT TV’nin canlı yayınına katılarak gündemi değerlendirdi.
KİRAZ ÜRETİCİLERİNİN ÇİLESİ BİTMİYOR!
Afyonkarahisar, Sultandağı Çay, Konya-Akşehir ve Isparta Uluborlu’daki kiraz üreticilerinin yaşadıkları sıkıntıları ve çözüm önerilerini TBMM'de de gündeme getiren Köksal, "Kiraz üreticilerinin çilesi bitmiyor, sıkıntılar her yerde aynı. Afyonkarahisar Sultandağı, Çay; Konya Akşehir ve Isparta Uluborlu’daki kiraz üreticileri için 1 kilogram kirazın maliyeti ortalama 4 liraya çıkmışken bu üreticiler ihracatlık 1 kilogram kirazı ortalama 5-6 liraya ve iç piyasaya giden kirazın 1 kilogramını da ortalama 2-3 liraya satabilmektedir. Elektrik, gübre, mazot gibi desteklemeler verilmediği için kiraz üreticisi çoğunlukla maliyeti bile karşılayamamakta. Kiraz, bir süre toplanmazsa çürüyeceğinden, alıcı firmalar da bu durumu bildiğinden sürekli fiyat düşürmektedir. Çiftçi ise çaresizce zararına da olsa kredi borçlarını ödeyebilmek için alıcı firmaların verdiği düşük fiyatlara kirazını satmak zorunda kalmaktadır. Kiraz üreticileri âdeta isyan etmekte; artık, Bakanlığın konuya el atmasını, kiraz üreticilerine üretim maliyeti ve satış için destek vermesini, tarımsal desteklemeleri artırmasını, taban fiyat uygulamasını getirmesini bekliyorlar." şeklinde konuştu.