Afyonkarahisar’da merkeze bağlı Çayırbağ Beldesi’nde bulunan Çavdar Et ve Hayvancılık Çiftliği, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hazırlıklarına tüm hızıyla devam ediyor. Kurbanlık fiyatlarını belirleyen çiftlik ortaklarından Bekir Çavdar, Afyon Postası’na konuşarak kurbanlık fiyatlarından ve kesim dağıtım aşamalarından bahsetti:

“Kurban ibadettir ve Allah için kesiliyor. Bir hayvanın kurbanlık olabilmesi için İslami şartlar var. Öncelikle hayvanın 2 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Bu hayvanlarımızın güzel olması gerekiyor. Herhangi bir uzvunda eksik olmaması gerekiyor. Bizim çiftliğimizde kurbanlıklarda özellikle dikkat ettiğimiz konu; bir hayvana bakıldığı zaman “Ne kadar güzelmiş!” dedirtmesi. Biz en çok bu konulara dikkat ediyoruz ve İslami kurallara uyuyoruz.”

Kurbanlık hayvan fiyatları ne kadar?

“Bizim kurban satışlarımızda hem seri olarak satış yapıyoruz hem de bir bütün olarak gelip bizden hayvan alabiliyorlar. Yani örnek veriyorum; arkadaşlar arasında bir grup oluşturmuşlar, bu grup gelip bizden bir tane hayvanı beğenip bizimle birlikte pazarlığını edip bu hayvanı bizden alabiliyor. Eğer kişinin grubu yoksa; örnek veriyorum biri ise, iki ise, üç ise, beş ise kurbanlık hayvan kesmek istiyorsa, bizim belirlediğimiz hisse bedellerimiz var. Bu hisse bedelleri dâhil olup bu şekilde kurban kesebiliyorlar. Yani gelip hem bütün olarak hayvan alabiliyorlar hem de hisseli olarak hayvan alabiliyorlar.

2025 yılı için belirlediğimiz hisse bedellerimiz 21.000 TL ile 28.000 TL arasında. Dişi hayvanlar 26.000 TL ile 35.000 TL arasında. Erkek kurbanlık hayvanlar ise farklı fiyatlandırılıyor.”

I M G 7299

Kesimi izleme imkanı

“Öncelikle buraya geldiğinizde bütün olarak aldığınızdan bahsediyorum. Geldiniz, bir hayvanı beğendiniz. O hayvan için size bayramda randevu saati veriyoruz. O randevu saatinde geliyorsunuz, kesiminizi izliyorsunuz. Kesim kendi gözünüzün önünde yapılıyor. Parçalama işlemleri gözünüzün önünde yapılıyor ve hayvanın her noktası hisse sayısına göre paylaştırılıyor. Mesela; kıymaları ayrı pakette, kuşbaşıları ayrı pakette, kemikli etleri ayrı paketlerde, “değerli” dediğimiz antrikot, bonfile dahil, ayrı şekilde ayrıştırılıyor. Hisse sayısına bölünüp, ayrı ayrı paketlenip teslim ediliyor.

Ayrıca en önemli kısımlardan biri; kemikler. İnsanlar artık evlerinde kemik kırmakta çok zorlanıyor. Bizim sistemimizde kemikler en küçük düdüklü tencereye girecek şekilde, 10 santim olmak kaydıyla kesilip bu şekilde insanlara teslim ediliyor. Bu hayvanların bir de sakatat durumu var: işkembe, ciğer, böbrek, yürek… Bunlardan dahi hisse sayılarına ne kadar düşüyorsa o şekilde paylaştırılıyor. Yani bizim tesisimizde hayvanın işkembesi dahi temizlenip, hisse sayısına göre bölünüp hisse sahiplerine teslim ediliyor.”

I M G 7300

Yeni teknolojiyle 2025’e hazırlandık

“2025 yılında yeni teknolojiyi tesisimize tamamıyla uyarladık. Bu yıl etlerimiz tamamıyla profesyonel sıcak doğru makinelerinde kesilecek. Yani daha az elle temasta bulunulacak, temizlik ve hijyen konusuna çok daha fazla önem verilecek. “2024 yılında önem verilmemiş miydi?” Tabii ki önem verilmişti ama 2025 yılında daha fazla teknolojiyle bu çalışmaları yürüteceğiz.

Afyon’da ‘İçkili Yer’ Krizi: Mahkeme ‘valilik görüşü yok’ deyip kararı iptal etti!
Afyon’da ‘İçkili Yer’ Krizi: Mahkeme ‘valilik görüşü yok’ deyip kararı iptal etti!
İçeriği Görüntüle

İşletmemize peronlar kattık. Bu gördüğünüz peronda bir hayvanın işlemi baş kesmeyle başlatıldıktan sonra, hayvan gelecek, parçalamalarına her bir hayvanın tüm parçası bir perona girecek. Bu peronun sorumluları ayrı, her peronun kantarı ayrı, testere ayrı, makinası ayrı. Her peronun çalışanı ayrı bir şekilde çalışmalarını sürdürecek.”

LED'li sistemle her şey izlenebilir olacak

“LED’li bir sisteme geçtik. Yani müşterilerimiz, tesisimizde hayvanının kesimini izlerken, “Benim hayvanım nerede?” diye bir soru işaretine kapılmayacak. Müşterilerimizin elinde hayvanın kaçıncı sırada kesileceğine dair bir numarası olacak. Bunu başka kesimlerde de kontrol edebilecekler. Hem de peronlarda hayvanların hangi perona girdiğini direkt olarak görebilecekler.

Ve sadece opera gibi izleyip hayvanlarının kesiminin nasıl olduğu, peronumuzda nasıl işlendiği, hijyen olayına ne kadar dikkat edildiği; bunların hepsini rahat bir şekilde izleyebilecekler. Tam kesim alanımızın karşısına yaptığımız, türbinlerin aynısından bir tane türbin oluşturduk. Bu tribüne oturacaklar ve rahat bir şekilde bizim alanımızda kurban ibadetini yerine getirebilecekler.”

I M G 7303

365 Gün Bu Gün İçin Hazırlandık

“Herkesi 2025 yılında çok daha iyi bir organizasyonla, unutulmaz Kurban Bayramı anılarına bir yenisini daha eklemek için bekliyoruz. 365 gün boyunca sadece bir gün sürecek bu organizasyona hazırlandık. Heyecanla o günü bekliyoruz.”

I M G 7301

Not: Bu bir reklamdır

Muhabir: Aslı Çiçek