“Mutsuzluğun tek nedeni insanın odasında nasıl oturacağını bilememesidir.”

Blaise Pascal (1623-1662)

Odamızda nasıl oturacağımızın yollarını bulmaya çalıştığımız bu günlerde vaktimizin çoğu bunu araştırmakla ve buna alışmakla geçiyor. Zorunlu ya da isteyerek hayatımızın rutinine ara verdiğimizde yaptığımız ilk şeylerden biri de sanatsal etkinliklerle ilgilenmektir. Şarkı söyleriz, müzik dinleriz, kitap okuruz, şiir ya da öykü yazarız, resim yaparız, kille uğraşırız. İnsan yaşamının ilk yıllarında öğrenme, sanatsal aktivitelerle gerçekleşir. Matematik, hayat bilgisi, fen bilimleri gibi temel konuları öğrenmenin, resmin temel unsurları (şekil, renk, form, derinlik vb.), müziğin temel unsurları(ritim ve melodi) ile gerçekleştiği, öğrenme yöntemi olarak sunulduğu bilinmektedir. Sonrasında drama, kompozisyonda katılır işin içine ve insan kendini, çevresini, öğrenmeyi sanatla gerçekleştirir. İnsan ruhu sanatsal uğraşlarla gelişir, düşünce sanatla yol bulur kendine. Sanatla ilgilenen insan, sanatla uğraşan insan eylemini düşünür, kurar. Düşüncesini, ruhunu daraltacak, sığlaştıracak yollara sapmaz. Sanatsal eylemini ilerletmenin, sanatsal uğraşını geliştirip,kendini o eylemde görmenin yollarına bakar.İnsanın kendine giden yolda dünyayı görmesidir sanatla ilgilenmek. Bunun içindir ki, ne zaman vaktimiz olsa sanatla ilgileniriz. Hatta aklımızın bir köşesinde, vaktimiz olacağı zaman yapacağımız sanatla ilgili uğraşlarımız;örneğinokuyacağımız kitaplar, yapacağımız resimler, izleyeceğimiz filimler, dinleyeceğimiz şarkılar mutlaka vardır. Bizi hayatın keşmekeşinden, kaygıdan bu türlü eylemlerimiz korur.

İçinde bulunduğumuz izolasyon günlerinde, evde kalarak sorumluluğumuzu yerine getirirken, bir taraftan da ruhumuzu beslemeye devam etmemiz şart.  Küresel ölçekte yaşanan salgın dolayısıyla devletler, müzeler, sanatçılar v.b kurum ve kuruluşlar arşivlerini, kayıtlarını internet erişimine açtılar. Google Arts&Culture dünyanın dört bir yanındaki en ünlü müzelerin sanal turlarını ve çevrimiçi sergilerini erişime açtı. Evinizdeyken gezebileceğiniz müzelerin internet adresleri şöyle:

*Louvre-Parigi (Paris Louvre Müzesi)

https://www.louvre.fr/en/visities-en-ligne

*British Museum-Londra

https://britishmuseum.org/collection

*MetropolitanMuseum-New York

https://artsandculture.google.com/explore

*GalleriadegliUffizi-Firenze

https://www.uffizi.it/mostre-virtuali

Ayrıca 24 Mart- 1 Mayıs arasında TRT2’de her Cumartesi akşamı Opera temsilleri, her Salı akşamı Tiyatro oyunları, çocuk oyunları, her Cuma akşamı canlı yayın konser, her Pazar sabahı senfoni konseri izlenebilecek. Tam da bu noktada, çocukluğumuzda her Pazar Trt ekranlarından izlediğimiz Hikmet Şimşek’in Pazar Konseri programını ve programında birkaç yayın yer verdiği, ünlü komedyen Danny Kaye ile New York Filarmoni orkestrasının konser kayıtlarını arşivden çocuklarınızla izlemenizi öneririm.

Koronavirüs salgını nedeniyle online eğitim platformlarından Bilişim Garajı, Sanat Garajı ve köklü online eğitim şirketleri Enocta ve Advancity, başlattıkları “Vazgeçme: Bilim ve Sanat” başlığıylaoluşturdukları sosyal sorumluluk projesiyle, sanat, bilişim vekişisel gelişim içeriklerinin yer aldığı “vazgeçme.org”sitesini ücretsiz erişime açtılar. Sitede, çocuklar, gençler ve kendini geliştirmek isteyen yetişkinlerinteknoloji ve sanatsal etkinlikleri birleştirerek proje üretebilecekleri içerikler mevcut.

Görüldüğü gibi, evde kalmamızın gerekli olduğu bugünlerde, bu durumu keyifli hale getirecek destekler var. Ne zamandır ertelediğimiz içsel yolculuğumuzu sanatla gerçekleştirmenin, evimizde varsa küçüklerimizle ve büyüklerimizle keyifli vakit geçirmenin, sanata uzanan pek çok yolu bulunmakta. Haftaya bazı küçük fikirler ile tekrar bir araya gelmek üzere,

Evde kalın, sanatla kalın