Varisi bacaklardaki toplar damarların genişlemesi olarak tarif edilebileceğini söyleyen Sevil, “Bu toplar damarların görevi bacaktaki kanı kalbe geri taşımaktır. Yerçekimine karşı yapılan bu görevde damar içerisindeki kapaklar etkin rol oynar” diye konuştu.

“Hastalara hareket etmelerini ve varis çorabı giymelerini öneriyoruz”

“Varis genellikle ailesel nedenlerle oluşur” diyen Sevil, “Ailenizde varis hastası varsa sizin de varis hastası olma ihtimaliniz yüksektir. Bunun yanı sıra uzun süreli oturur pozisyonda veya uzun süreli ayakta kalıyorsanız varis oluşma ihtimali vardır. Biz bu hastalara hareket etmelerini ve varis çorabı giymelerini öneriyoruz” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Şikayetler sabahları değil de günün ilerleyen saatlerinde ortaya çıkar”

Varis hastalığında görülen şikayetlere değinen Sevil, “Ağrı, yanma, kaşıntı, kızarıklı şişlik, bacakta gerginlik hissi, huzursuz bacak, gece kramplarına neden olabilir. Bu şikayetlerin özelliği sabahları değil de günün ilerleyen saatlerinde ortaya çıkmasıdır. Bunun sebebi hasta yatar pozisyonda iken yerçekimi etkisinden kurtulan kanın kalbe dönüşü kolaydır. Hasta ayağa kalktığında yerçekimi etkisiyle kan bacaklarda göllenmeye başlar ve damarlar genişler. Buna bağlı olarak hastanın şikayetleri oluşur” diye konuştu.

“Dikkat ettiğimiz konu sağlam damarların korunmasıdır”

Varis hastalığının tedavisinde amacın hastalıklı damarın ortadan kaldırılması olduğunu kaydeden Sevil, “Ancak burada dikkat ettiğimiz konu sağlam damarların korunmasıdır. Bu damarların ileride gerekebilecek kalp ameliyatları veya diğer damar ameliyatları için korunması önemli bir konudur. Biz kliniğimizde bu damarların korunması konusunda oldukça hassas davranıyoruz” diye konuştu.