Ordu Bulvarı üzerinde Toprak Mahsülleri Ofisi’nin hemen yanında hizmet vermeye başladıklarını söyleyen Psikolog Gizem Çıracıoğlu’nun anlattıkları özetle şöyle: 

8 YILLIK MESLEKİ TECRÜBEMİ AFYON’A TAŞIDIM

Meslekte 8’nci yılım. 7 yıldır Bursa’da hizmet veriyordum. Memleketime dönme kararı aldım. Çünkü memleketim burası. Ben Afyon’u çok seviyorum. Buraya faydam olsun istedim. Çocuk, ergen ve yetişkin alanında hizmet veriyorum. Yeni aktif oldu iş yerimiz. İstanbul Okan Üniversitesi mezunuyum. 2014’de mezun oldum. Bursa’da çalışmaya başladım. İş yerim oradaydı. Orda genellikle çocuklar üzerindeki dikkat eksikliği ve hiperaktivite konusunu çalıştım. Bu alanda uzmanım aynı zamanda. Ama daha sonra ergen ve yetişkin noktasındaki eğitimlerimide tamamladım ve bu alanda da çalışmaya başladım. 

TELEFON, TABLET VE TELEVZİYON ÖDÜL OLARAK SUNULMALI

Çocuk ergen ve yetişkin üzerinde Afyonkarahisar’da hizmet vereceğiz. Çocuklar için oyun terapisi yapıyoruz. Yine dikkat eksikliği ve hiperaktivite noktalarında çalışacağız. Çocuklarda şu anda benim gördüğüm en büyük sorun dikkat eksikliği ve hiperaktivite. Burda teknolojiye dikkat edeceğiz. Burada kısıtlı kullanmak gerekiyor. Bunlar çağın gerektirdiği şeyler ama “Telefon, tablet ve televizyon” bunları ödül olarak sunmalıyız. Bunları koparmak mümkün değil ama biraz daha programlı kullanılabilir. 

SORUMLULUK BİLİNİCİNİN GELİŞMESİNE KATKI SUNAR

Programı şöyle yapabilir aileler. Teknolojiyi ben ödül olarak kullanırım. Yapması gereken sorumluluğunu yaptıktan sonra teknoloji ile ilgilenebilir. Sorumluluğu yapmadığı zaman teknolojiyi elinden alırız. Bu ceza değil aslında bu ödüldür. Ödülü elinden alırız. Burada sorumluluk bilincini geliştirebiliriz. Aileler burada kontrolde olmalı. Aileler anne ve baba çalıştığı için tükenmiş durumda oluyorlar. Pandeminin getirdiği bir baskıda var. Çocuk telefonuyla oynasın, tabletiyle oynasın diyebiliyorlar. Aile bir yerde tükenip meydanı boş bırakıyor. Ama kesinlikle disiplinden vazgeçmemeliler. 

ESKİ YÖNTEMLER KULLANILABİLİR

Çocukları oyalamak çok önemli. Eskiden anne baba oyuncak taşırlardı. Ya da boya kitapları taşırlardı. Onlarla oyalanırlardı. Veya akranları ile oyalanırlardı. Şimdi akranları bile olsa herkesin elinde tablet oluyor. Çocukları biraz buradan koparmak gerekiyor. Eski yöntemlere burada dönülebilir. Bu eski yöntemlere dönüldüğünde çocukların hayal güçleride gelişecektir. Artık çocuklar videolardaki kadar hayal güçleri gelişmiş oluyor. Çok tehlikeli videolarda var. Bunlar travma yaratabiliyor. O yüzden teknoloji izin verildiği zaman burada kontrollü olunmalı. Anne baba gözleminde kullanılması gerekiyor. 

Çıracıoğlu, bu konuda ailelere yardımcı olabileceğini belirterek: “Aileler bizlere hiç çekinmeden 0536 399 13 39 nolu telefondan ulaşabilir” dedi.