Diyabetin kronik olarak seyreden sistemik bir hastalık olduğunu belirten Podolog Anka Tülay Kıran, “Diyabet birçok organı olumsuz yönde etkilemektedir. Ayak ve tırnak sorunlarının yanında nasırlaşma ve yaraların oluşumu hızlı olmaktadır. Kan şekeri düzensiz ve yüksek seyreden diyabetli bireylerde, sağlıklı bireylere göre ayak problemleri daha fazla görülmektedir” şeklinde konuştu.

“Ayakkabının üst derisi yumuşak ve kesintisiz, dikişsiz olmalıdır”

Diyabet hastalarının nasıl ayakkabı giymeleri gerektiğiyle ilgili bilgiler veren Kıran, “Öncelikle ayakkabının burun bölgesinde yeterli alan olmalıdır. Ayakkabının üst derisi yumuşak ve kesintisiz, dikişsiz olmalıdır. Topuk yuvası ve yan kenarları deri üzerinde baskıya neden olmamalıdır. Ayağa baskı yapmamalıdır. Parmaklar ayakkabı içinde hareket edebilmeli ve sıkışmamalıdır” diye değerlendirmede bulundu.

“His kaybı olduğu için ayağın veya tırnağın enfeksiyonunu ve yarayı ilk fark eden Podologtur”

Diyabet hastalarının ayak ve tırnak bakımında Podologların çok önemli bir rol oynadığını söyleyen Kıran, “Özellikle tedavisi biten yaranın tekrar nüks etmemesi için ilgili hekim hastayı bize yönlendirmektedir. His kaybı olduğu için ayağın veya tırnağın enfeksiyonunu ve yarayı ilk fark eden de Podologtur. Hastada his, acı duyma olmadığı için kesiklerin, sıyrıkların acısını hissedemez. Bu nedenle diyabet hastalarının hekimleriyle ve Podologlarıyla iletişimde olmaları gerekir” şeklinde konuştu.