“Orta kulak iltihabı, kulak zarının hemen arkasında hava ile dolu, işitmeyle ilişkili küçük kemik yapıları içerisinde bulunduran orta kulağın genellikle bir bakteri veya virüs etken ile enfekte olmasıdır” diyen Ulu, “Enfeksiyon süresince ortaya çıkan iltihaplanma ve bununla ilişkili sıvı birikimi dolayısıyla orta kulak iltihabı sıklıkla kulak ağrısıyla seyreder. Orta kulak iltihabı tedavi edilmediğinde, uzun süre devam eden sıvı birikimi ve iltihaplanma sonucunda kişide duyma kaybına neden olabilir” diye konuştu.

“Sonbahar ve kış aylarında, orta kulak iltihabının görülme sıklığı da artmaktadır”

Orta kulak iltihabının bakterilerin veya virüslerin neden olduğu bir hastalık olduğunu kaydeden Ulu, “Enfeksiyon genellikle soğuk algınlığı, grip, alerji gibi burun kanallarının, boğazın ve östaki borularının şişmesiyle seyreden hastalıklar sonucu ortaya çıkar. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının daha çok karşılaşıldığı sonbahar ve kış aylarında, orta kulak iltihabının görülme sıklığı da artmaktadır. Hastalık her yaşta görülebilmesine rağmen çocukluk döneminde daha çok ortaya çıkmakta ve 3 yaşından küçük çocukların yüzde 80’inden fazlasının en az bir kez orta kulak iltihabı yaşadığı bilinmektedir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Hasta hikayesi ve hekimin fizik muayenesi ile tanı konulur”

Orta kulak iltihabının tanısının sıklıkla hasta hikayesi ve hekimin fizik muayenesi ile konulduğunu belirten Ulu, “Orta kulak iltihabı tedavisinde yaşa ve belirtilerin şiddetine göre farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Belirtilerin tedavisine yönelik hastaların yaşadığı kulak ağrısı için ılık, nemli bir bezin ağrıyan bölgeye konulması ve ağrı kesici ilaçların kullanılması hekiminiz tarafından önerilebilir. Enfeksiyona yönelik antibiyotik tedavisi hekimler tarafından hastalığın seyrine göre değerlendirilecektir” diye konuştu.

Orta kulak iltihabının ihmal edilmemesi gerektiğini kaydeden Ulu belirtilerin görülmesi durumunda mutlaka bir uzman hekime müracaat edilmesi gerektiğini kaydetti.