İçinde bulunduğumuz Nisan ayının ilk haftasının Kanserle Savaş Haftası olması nedeniyle programa konuk olan Abacı kanserde erken teşhisin hayat kurtardığını kaydetti.

 “Taramalar yaş gruplarına göre yapılır”

Programda KETEM’in çalışmalarından söz eden Dr. Abacı, “KETEM’de yapılan işlemlerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. KETEM’de meme, rahim ağzı ve bağırsak kanserleri taramaları yapılmaktadır. Taramalar şikâyetlere göre değil, yaş gruplarına göre yapılır. Meme kanseri için 40–69 yaş bayan nüfus mamografi, klinik meme muayenesi ve ultrasonla meme kanseri açısından değerlendirilmektedir” dedi.

“Kendi kendine muayene yapabilirler”

20 yaşından sonra her bayanın kendi kendine meme muayenesini öğrenmesi gerektiğini belirten Dr. Abacı , “ Özellikle ayda bir kez yapmalarını vurguluyoruz. Adet gören bayanlar adet sonrasında, adet görmeyen bayanlar ise unutmayacakları bir günü temel alarak ayda bir kez kendi kendilerine meme muayenelerini mutlaka yapmalıdırlar. Meme muayenesi bakmakla başlar. Meme kanseri, memeden kaynaklanan süt bezleri ya da süt kanallarınca bir hücrenin kontrolsüz bir biçimde çoğalmasıyla oluşan bir kanser tipidir. Biz kadınlarımıza bakarsanız görürsünüz, dokunursanız hissedersiniz diyoruz” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Kanserde erken teşhisin önemine değinen Abacı tüm toplumu bu konuda dikkatli ve bilinçli olmaya davet etti.