14 Mayıs Eczacılık Günü nedeniyle radyonun konuğu İl Sağlık Müdürlüğü Eczacılık ve Tıbbi Cihaz Şube Müdürü Eczacı Özgür Ata oldu. Programda eczacılık mesleği tüm yönleriyle konuşuldu.

 “AKILCI İLAÇ KULLANIMI ÖNEMLİ”

Yayında akılcı ilaç kullanımı konusunda konuşan Ata, “Akılcı ilaç kullanımı kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun süre ve dozajda kolayca sağlayabilmelerini ifade etmektedir. Tüm dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli boyutlarda sorunlara neden olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, ilaçların yüzde 50’sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, temin edilmekte veya satılmaktadır. Tüm hastaların yarısı da ilaçlarını doğru kullanamamaktadır. Akılcı ilaç kullanımının sağlanması konusunda farkındalığın oluşturulması ve toplum bilincinin arttırılmasında hekim, eczacı, hemşire, diğer sağlık personeli, hasta, hasta yakını, sektör, düzenleyici otorite, meslek örgütleri ve diğer gruplar sorumluluk sahibi taraflar olarak sayılabilir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“ECZACI HASTAYA SUNULMASINI SAĞLAR”

Eczacının görev ve yetkilerinden bahseden Ata, “İlaçların hazırlanmasını ve hastaya sunulmasını sağlar. İlacın analizlerini yapar. İlacın farmakolojik etkisinin devamlılığı ile emniyeti, etkililiği ve maliyeti bakımından gözetimini sağlar. İlaçla ilgili standardizasyon ve kalite güvenliğini sağlar. İlaç kullanımına bağlı sorunlar hakkında hastaları bilgilendirir ve çıkan sorunların bildiriminin yapılmasına ilişkin faaliyetleri yürütür. Kozmetik imalathanesi, ilaç AR-GE merkezi, ecza deposu gibi müesseseleri açabilir veya bu tür resmi ya da özel müesseselerde mesul müdürlük yapabilir” diye konuştu.