Yakın zamanda Özel Fuar Hastanesi bünyesinde hasta kabülüne başlayan Kadın Doğum Uzmanı İsa Şükrü Öz’ün gayretleri ile Afyonkarahisar’a suda doğum merkezi kazandırıldı. Bu merkez şehrin bu alanda faaliyet yürüten ilk merkezi. Suda doğum noktasında Afyon Postası’na özel açıklamalarda bulunan Dr. Öz, suda doğumun anne adayına konforlu bir doğum imkanı sunduğunu belirtti. Dr. İsa Şükrü Öz, konu hakkında özetle şunları söyledi: 

TARLADA DOĞUMDAN SUDA DOĞUMA UZANAN YOL

Son zamanlarda doğum trendleri yenileniyor. Daha önceki zamanlarda biliyorsunuz tarlada doğum yapan anne adaylarımız bile oluyordu. İş tarlada doğumdan ilerleyerek, prenses doğum, ağrısız doğum ve sonrasında geldiği nokta suda doğum. Bütün bunların tek amacı var. Doğum sırasında anne adayının ağrısını keserek daha konforlu bir doğum yapabilmesini sağlamak. Son 20 yılın trendi ise suda doğumdur. 

HANGİ DURUMDA SUDA DOĞUM YAPILMAZ? 

Anne adayının her şeyden önce  suda doğum olayına hazır olması gerekiyor. Anne adayının ikiz, üçüz gebeliği olmaması gerekiyor. Prematüre dediğimiz 37 haftanın altında bebeklerin olmaması gerekiyor. Anne adayının vajina kısmında her hangi bir enfeksiyonu olmaması gerekiyor. Böyle durumlar suda doğum için uygun değil. 

SUDA DOĞUM NASIL GERÇEKLEŞİYOR? 

Gebe adaylarımızı suda doğum odamıza alıyoruz. Anne adaylarımızı suda doğum küvezimize belli aralıklarla  sokuyoruz.  Kaslarının gevşemesini sağlıyoruz. Bebeğin sulu bir ortamdan sulu ortama geçiş yapması bebeği daha sakin kılıyor. Bununla ilgili dünya genelinde yayınlanmış yayınlar var. Bu yayınlarda suda doğumun ne anneye ne çocuğa her hangi bir yan etkisi olmadığı bilakis daha çok kolaylaştırdığı için bir çok merkez tarafından öneriliyor.  Konfor artırıcı bir özelliği var. Bu kapsamda Afyon’da ilk suda doğum merkezimiz hastanemizde bulunuyor. 

SUDA DOĞUMUN AVANTAJLARI NELER? 

Anne adayımız 37 derecelik bir küveze giriyor. Bir kere burada anne adayının kasları gevşiyor. Afyonlular için söylüyorum nasıl biz termale gittiğimizde rahatlıyorsak anne adayımızda suda doğum küvetine girdiğinde doğum algısı değişebiliyor. Daha kolay doğurabileceğini düşünüyor. Stresi azalıyor. 

ANNELER KENDİNİ DAHA MUTLU HİSSEDİYOR

Teknik olarak anne adayının kasları gevşiyor. Biz doğum sırasında bebeğin daha kolay çıkması için bir kesik atarız. Bu kesiği suda doğumda atmıyoruz. Çünkü kaslar gevşiyor bu yüzden kesik atmaya ihtiyacımız kalmıyor. Dolayısıyla rahatlık oluyor. Endorfin dediğimiz bir hormon suda daha kolay salgılanıyor. Buda doğumu daha konforlu daha kolay oluyor. Doğum kolay olduğu için doğum sonrası oluşacak stresde azalıyor. Çok doğal bir doğum oluyor. Yapılan araştırmalarda anne adayının bu doğumdan sonra kendisini daha mutlu hissettiği ortaya konulmuştur. 

MERKEZİMİZ HİZMETE GİRDİ

Hastanenin Tıbbi Koordinatörü Dilber Bayrak, merkezin hizmete başladığını ifade ederek şöyle konuştu: “Afyon’da hekimlerimiz bir eksiği tespit ettiler. Suda doğumun olmadığını ve bizim yapabileceğimizi söylediler. Hekimlerimizin ve yöneticilerimizin desteğiyle suda doğum yapılabilecek salonumuzu dizayn ettik. Şu anda hazır. Hekimlerimiz hastalarını kabul ediyor. Her isteyen bayan suda doğum yapabilir bu konforu yaşayabilirler. Afyon’da bu hizmeti başarıyla sunacağız.”

Fuar Hastanesi’ne 02722234444 nolu telefondan ulaşılabileceği ve suda doğum merkezi hakkında daha detaylı bilgi alınabileceği öğrenildi.