Afyonkarahisar’da yeni hizmete giren Denthaus Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Dt. Seda Çınar, Afyon Postası’na özel açıklamalarda bulundu. Kanal tedavisi üzerine konuşan Dt. Çınar, özetle şunları söyledi: 

TEDAVİYİ ERTELEMEYİN

Kanal tedavisi çoğunlukla ağrılı bir uygulama olarak görüldüğünden, çoğu hasta tedavi sürecini erteleme eğilimindedir.  Ancak, modern teknikler sayesinde kök kanallar bir ya da iki seans sonunda nispeten ağrısız ve konforlu bir şekilde tedavi edilebilir. Genel kanının aksine, hastalar kanal tedavisi sırasında ağrı hissetmez. Ağrının hissedildiği durumlarda da bu ağrının bölgedeki enfeksiyondan kaynaklandığı söylenebilir. 

TEDAVİNİN AMACI RAHATSIZ EDEN AĞRILARI ORTADAN KALDIRMAK

Kanal tedavisinin amacı hastaları rahatsız eden ağrıları ortadan kaldırmaktır. Tedavi; diş ve çevre dokularının etkili bir şekilde uyuşturulmasıyla başlar ve ortalama 45 dakika içinde seans tamamlanır. Hastaların tedavi sürecini ertelemesi diş kökündeki dokularda enfeksiyon oluşumuna neden olabilir. Bu durum da kemik ve diş kaybına yol açabilir.

KANAL TEDAVİSİ NEDİR?

Endodonti tedavisi olarak da bilinen kanal tedavisi, bir dişin hasarlı veya enfekte olmuş özünün (pulpa) çıkarılarak, dişin dezenfekte edilmesini ve ardından tekrar dolgu ile kapatılmasını ifade eder. Dişin en iç kısmında bulunan pulpa, yumuşak bir çekirdek olarak düşünülebilir. Dişlerin kök ucuna kadar uzanan pulpada; sinirler, kan damarları ve bağ dokusu bulunur. Dişin herhangi bir darbe sonucu çatladığı ya da derin bir çürüğün oluştuğu durumlarda, bakteriler pulpanın içine girerek burada çoğalmaya başlar. Bu durum tedavi edilmezse, bakteriler ciddi bir enfeksiyon veya diş apsesine neden olarak pulpa ölümüyle birlikte kemik veya diş kaybına yol açabilir. Böyle bir durumda çatlamış ya da çürümüş olan dişe kanal tedavisi uygulanarak dişin kurtarılması sağlanır.

HANGİ DURUMLARDA UYGULANIR?

Kanal tedavisini gerektiren durumların başında derin çürükler ve diş kemiğinde oluşan çatlaklar yer alır. Dişin iyileşemeyecek kadar zarar gördüğü durumlarda pulpa kısmının çıkarılarak dişin korunması sağlanır. Dolayısıyla, kanal tedavisinin en büyük avantajı ölü dişi kurtarmak ve dişin kemik yapısını kaybetmemektir. Kanal tedavisi gerektiren durumlara ilişkin bazı belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

Yüz ve boyunda şişlik

Özellikle sıcak veya soğuğa karşı kalıcı diş hassasiyeti

Çiğneme ya da ısırma esnasında ağrı

Diş etlerinde sivilce benzeri yara oluşumu

Çatlamış dişler

Diş etinin şişmesi

Yansıyan diş ağrısı

Derin çürükler

Koyulaşmış diş etleri