Afyonkarahisar’da eski Devlet Hastanesi’nin yakınında bulunan AFDORA sitesinin hemen altında hizmete giren Denthaus Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nden Uzman Dr. Dt. Erkan Çırak ile diş implantı tedavisi üzerine konuştuk. Merkezde bu tedavinin rahatlıkla uygulanabilir olduğunun altını çizen Çırak, özetle bu tedavi ile ilgili şunları söyledi:

DİŞ İMPLANTI TEDAVİSİ NEDİR? HER YAŞTA UYGULANABİLİR Mİ?

İmplant; vücudumuza ilave edilen ve canlı dokulara yerleştirilen tüm cansız maddeleri ifade eden bir sözcüktür. Diş implantı (diğer adı kemik içi implant) kron, köprü, hareketli diş protezi, yüz protezi gibi diş protezlerini desteklemek veya ortodontik tedavilerde sabit destek olarak kullanmak için çene kemiği ya da kafatası kemiklerinin içine cerrahi uygulama ile yerleştirilen diş köklerini taklit eden titanyum esaslı kök şeklinde tıbbi bir ürün olan vidalardır. İmplantları uygulama yöntemlerini kapsayan disipline ise implantoloji adı verilmektedir.

TEDAVİ NASIL YAPILIYOR?

Diş implantı tedavisi; diş kemiği içerisinde yuvası açılarak titanyumdan yapılma vidaların diş kemiğine yerleştirilmesiyle yeni bir diş kökü elde etme amacıyla yapılan bir tedavidir. İmplant uygulaması yapılabilmesi için eksik diş olması gerekmektedir. Eksik diş sayısına bağlı olmakla birlikte yaklaşık 10 dk gibi kısa süren operasyona başlamadan önce diş kemiğinin implanta uyumluluğunu ölçmek amacıyla röntgenle radyolojik değerlendirmeler ve ölçümler yapılmaktadır. İmplantın vücuda ve kemiğe uyumu onaylandıktan sonra anesteziyle birlikte operasyona başlanır. Operasyonun sonunda yeni bir diş kökü elde edilir. İmplant; çok maliyetli olmamakla birlikte muadil işlemlerden daha kolay, daha uzun ömürlü ve orijinal diş görevi görür. Kısmi diş eksikliklerin de , kaybedilen dişin yeniden iadesi için eksik diş boşluğuna komşu dişlere işlem yapılmasının önüne geçmesi dolayısı ile de mevcut dişlerin sağlığını korumaya yardımcı bir tedavidir.

KEMİK GELİŞMİ TEDAVİDE NEDEN ÖNEMLİ?

Diş implantı tedavisinde dental implantı çene içerisine yerleştirebilmek için, çene kemiğinin kalitesi ve miktarına ihtiyaç vardır. Bu sebepten dolayı, implant tedavisi kemik gelişimini tam olarak tamamlamış olan hastalara yapılabilmektedir.

İMLANT TEDAVİSİ HANGİ YAŞLARDA UYGULANABİLİR?

 Kemik gelişiminin tamamlanması kızlarda 15 ile 16 yaşından sonra gerçekleşirken, erkekler de 17 ile 18 yaşından sonra tamamlanmaktadır. İmplant tedavisinde kemik gelişimi ile alakalı olarak taban yaş sınırı 18 yaş ortalamasıdır. İmplant uygulamasının üst yaş olarak herhangi bir sınırı yoktur. Yaşı çok ilerlemiş olan kişilerde dahi, implant tedavisinin yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmaz.

ZORLUĞU VAR MI?

Genel sağlık durumu iyi olan ve çene kemiğinde yeterli miktarda kemik bulunan ve kemik gelişimi tamamlanmış hastalara implant tedavisinin uygulanmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak bu yaşlarda veya daha önce ortaya çıkabilecek sistemik rahatsızlıklar, implant cerrahisinin tamamlanmasında zorluk çıkartabilmektedirler. Bu nedenle medikal ve radyolojik muayene önem arz etmektedir. 

Denthaus Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’ne nasıl ulaşırım?

Telefon: 0272 502 43 43 - 0542 340 41 41