Afyonkarahisar Kocatepe Parkı'nda Atatürk Anıtına çelenk sunumu yapan MÜDAD Afyonkarahisar Derneği üyeleri 14 Nisan Tıbbi Mümessiller Gününü kutladı. Çelenk sunumuna Afyonkarahisar MÜDAD Şube Başkanı Murat İşitez, Başkan Yardımcısı Murat Bağ, Başkan Yardımcısı Yavuz Karakaya, Sosyal Medya Sorumlusu Cihan Duran ve dernek üyeleri katıldı.

MÜDAD Afyonkarahisar Şubesi'nden 14 Nisan Tıbbi Mümessiller Gününe dair yapılan açıklama şöyle;

Değerli meslektaşlarımız, saygıdeğer yöneticilerimiz, tüm sağlık mesleği mensupları, doktorlarımız, eczacılarımız, eczane teknisyeni arkadaşlarımız ve sağlık zinciri içinde görev yapan tüm paydaşlarımız

2012 yılında sosyal medyada platform (Müdap) olarak başlayan örgütlenme, 2014 yılında ülke genelinde saha yapısıyla Mümessil Dayanışma Derneği (Müdad) adıyla kurularak,  resmi olarak sektörde mesleğimizi ve meslektaşlarımızı temsil etmeye başlamıştır. Mesleki sivil toplum kuruluşu olarak ilk adımlarımızdan biri “meslek gününü” 14 Nisan olarak belirlemek ve her yıl coşkuyla kutlamaya başlamak olmuştur.  Tıbbi Mümessiller Günü vesilesiyle düşüncelerimizi kamuoyu ile paylaşabilmekten dolayı çok mutluyuz.

Bugün bu basın açıklamasını, Mümessil Dayanışma Derneğinin temsilcileri olarak, yaklaşık 20.000 üzerinde ki tıbbi mümessil meslektaşımız adına tüm yurtta düzenlenen törenlerde tek bir ses olarak kamuoyu ile paylaşıyoruz.  Bu açıklama ile amacımız, mesleğimizin toplumumuzca bilinmeyen işlevlerini kamuoyuna tanıtabilmek, bizler hakkında yanlış bilinen bazı şeyleri düzeltebilmek ve mesleğimizle ilgili yaşadığımız sıkıntılar hakkında işverenlerimizin ve yöneticilerimizin dikkatini çekerek mesleğimizin daha kaliteli bir zemine oturmasına katkı sağlamaktır.

Tıbbi Mümessillik mesleğinin ülkemizdeki mensupları olarak bizler, mesleğimizin fonksiyonları hakkında kamuoyuna şu bilgileri vermek istiyoruz.

  • Bizler, yasalar ile sınırları belirlenmiş bir şekilde tıp alanındaki en güncel bilgileri hekimlerimize ulaştırırız.
  • İlaçların etki ve yan etkileri üzerine hekimlerimizde farkındalık yaratarak hastaların daha iyi tedavi edilebilmesi için katkı sağlarız.
  • İlaçlarla ilgili olarak çıkabilecek yan etkilerin 24 saat içinde Sağlık Bakanlığı’na bildirilmesi konusunda aracılık görevi üstleniriz.
  • Bizler mesleğimizi, hem kamu hizmetini aksatmadan hem de etik değerlere son derece bağlı kalarak yapmaya çalışırız. Sağlık Bakanlığının belirlediği yönetmelikler içerisinde faaliyetlerimizi yapmaktayız.

Bazen sağlık kuruluşlarında bizlerle karşılaşabilirsiniz. İstemeden de olsa hekiminizle görüşmenizi birkaç dakikalığına geciktiriyor olabiliriz. Lütfen bu durumlarda olaya bir de şu bakış açısıyla yaklaşın. “Bizim içeride hekiminize vereceğimiz bir bilgi, sonrasında siz muayene olurken belki de ömrünüze yıllar eklenmesine yardımcı olabilir ya da yaşam kalitenize katkı sağlayacaktır.” Sizlerden tek isteğimiz, bizlere önyargısız olarak yaklaşmanız ve bizimle ilgili herhangi bir hüküm vermeden önce sağlıktaki işlevimizi hatırlamaya çalışmanız olacak.

Sektörümüze bakacak olursak;

Tıbbi Mümessiller olarak bizler kendimizi ilaç firmalarının çalışanlarına sağladığı olanaklar nedeniyleşanslı buluyoruz.Derneğimizin düzenlediği “Mesleki Memnuniyet Anketi” verilerine göre;

  • %84’ü,çalıştığı firmalardan memnun,
  • %72’si, herhangi bir nedenle şirketinden ayrılmak durumunda kalsa dahi yine ilaç sektöründe çalışmayadevam edeceği.
  • %95’i, kendilerini temsil eden bir derneğin varlığından memnun olduğunu belirtmiş.

Sektörde bu kadar yüksek memnuniyet oranlarının olması; ilaç sektörünü oluşturan başta uluslararası firmalar olmak üzere tüm aktörlerin iş profesyonelliği ve toplum sağlığına dair etik bakış açılarının bu memnuniyeti getiren unsurlardan biri olduğuna inanıyoruz.

Her işte ve meslekte zorluklar, sorunların olduğu gibi bizlerinde yani Tıbbi mümessillerin de önemli sıkıntıları ve sorunları olmaktadır. Ülkemizde pandemiyle beraber artan hastalıklar, dolaysıyla yoğunluk olması kısıtlı ortamların yoğunlaşması faaliyetlerimizi olumsuz etkilemiştir. Yüz yüze çalışmaların yerini elektronik ortamlar, teknolojik iletişim kanalları ile çözümlemeye çalıştık.

Mesleki sorunlarımızın çözümlenmesi olarak dernek olarak ilgili paydaşlarımızla iletişimi güçlü tutmaya çalıştık. Sorunlarımızı ilgili birim sorumlularına ileterek karşılıklı çözüm yolları bulmak istiyoruz. İşveren ve yöneticilerimizin bağlı olduğu dernek&sendikalar ile işbirliği kurmaya çalışıyoruz. Özellikle yöneticilerimizden ilk ve tek resmi mesleki sivil toplum kuruluşu olan derneğimizi muhatap almalarını bekliyoruz.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu başkanlığı ve ilgili daire başkanlıklarının mesleğimizin gelişimi ve uygulanması ile ilgili kararların oluşturulmasında, oluşan yönetmelik ve kararların iletisinde derneğimizi muhatap kabul etmelerini talep ediyoruz. Sektörde oluşabilecek bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi, bilgilerin hızlı ve doğru bir şekilde aktarılmasında önemli bir rol alacağımız kaçınılmazdır.

Meslektaşlarımızdan gücümüze güç katarak, mesleğimizin sürdürülebilir bir meslek olmasını sağlayabiliriz. Mesleki sorunlarımızı çözmede sosyal projelerde roller almak için birlik ve beraberliğe davet ediyoruz.

Basın açıklamamızı bitirmeden önce camiamıza seslenmek istiyoruz. Mesleki dayanışmamızın sembol günü olan bu güzel günde, bir hatırlatma da henüz dernek üyeliğini gerçekleştirmemiş olan meslektaşlarımız için yapmak istiyoruz. Tüm meslektaşlarımızı www.mudad.org adresinden üye olmaya tekrar davet ediyor, çalışmalarımızda bizlere güç vermesini rica ediyoruz.

Çünkü bizler ayrı ayrı değil, “BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ…”

‘‘ 14 Nisan Tıbbi Mümessiller Günü ’’ hepimize kutlu olsun!