BOL-DAV’dan yapılan açıklamada, coronavirüs salgını nedeniyle tüm dünyada bir ilaç ve aşı geliştirme çabalarının olduğu belirtilerek, Türkiye’nin de bu alanda Afyon Alkaloidleri Fabrikası’nda çalışmalara başlaması gerektiği ifade edildi. Vakıftan yapılan açıklama şöyle:

DÜNYANIN ACISINI DİNDİREN BİR FABRİKA

1976 yılında Afyonkarahisar ili Bolvadin ilçesinde temeli atılan Afyon Alkaloidleri Fabrikası 1981 yılında deneme üretimi-ne başlamış, 1986 yılında ise kesin kabulü yapılarak esas üretime geçmiştir. Afyon Alkaloidleri Fabrikası zamanının en modern tekniklerini içeren teknolojisiyle ve 20 bin ton/yıl çizilmemiş haşhaş kapsülü işleme kapasitesiyle alanında dün-yanın en büyük fabrikasıdır. Afyon Alkaloidleri Fabrikası Ekstraksiyon ve Türevler Ünitesi olmak üzere iki kısımdan oluş-maktadır.

DÜNYANIN MORFİN İHTİYACI KARŞILIYORUZ

Türkiye haşhaş, üretim alanının büyüklüğü ve işlendiği fabrikanın kapasitesiyle dünyada ilk sırada yer alıyor. Haşhaş ülkemize 100 – 120 milyon dolar katkı sağlıyor ve dünya morfin ihtiyacının yüzde 25’ini Türkiye karşılıyor. Dünyada haş-haş 140 bin hektar alanda üretilirken Türkiye bu alanın yarısına yani 70 bin hektarına sahiptir. Özellikle Tıp alanının da kullanılan Morfin Haşhaş bitkisinden elde edilen çok etkili bir ağrı kesicidir.

TEMEL İLAÇLAR VE AŞILAR GELİŞTİREBİLİRİZ

Bu kadar hassas bir üründen bu kadar hassas bir madde Afyon Alkaloidleri Fabrikasından bünyesindeki mevcut altya-pısıyla, uzman mühendis, kimyager ve tecrübeli çalışanlarıyla sağlık sistemine ve insanlığın hizmetine sunulmaktadır.

2019 Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ilk kez ortaya çıkan Corona (Covid-19) virüsü salgını tüm dünyaya sağlık sek-törünün ne kadar stratejik öneme sahip olduğunu gösterdi. Ülkemizde son yıllarda sağlık alanında çok önemli adımlar atıldığını ve bunun bugün ne kadar hayati adımlar olduğunu yaşayarak görmekteyiz. Corona (covid-19) virüsüyle dünya da ve ülkemizde mücadele edilirken neden bazı temel ilaçların ve aşıların yapılması bu tesislerimizin bünyesinde mümkün olmasın. Bunun için gerekli olan yatırımların kısa süre içerisinde programa alınıp Afyon Alkaloidleri Fabrikası bünyesinde oluşturulacak modern tesislerde hayata geçirilmesi hayati önem arz etmektedir. Bu konudaki Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve bunlara bağlı kamu kurum kuruluşlarımız acilen bir strateji geliştirmeleri varsa da harekete geçmeleri ivedilik arz etmektedir. Özellikle yerli ve yabancı ilaç firmaların know-how bilgilerinden azami derecede isti-fadede edilmelidir. Bir taraftan ilaç hammaddesi imal edilirken, aynı zaman da kendi ürettiği ham maddesini kendi bünyesinde mamul madde süreçlerinden geçirerek ülke ekonomisine, istihdama katkı sağlanmalıdır düşüncelerimizi ifade ederiz.

ULUSLARARASI HAŞHAŞ VE İLAÇ ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRMELİYİZ

Bu konuda Bolvadin merkezli Ulusal bir kampanya başlatılıp hiçbir siyasi kaygı ve beklenti olmaksızın tüm kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte her kesimin bu hayırlı teşebbüse ivedilikle omuz vermesi beklenmektedir. Bu işin zamanı tamda bu zamandır. Meydanlarda verilen sözlerde unutulmadı, toplumumuzun hala hafızalarında tazeliğini korumakta-dır. Özellikle Toprak Mahsulleri Ofisi bu işi üslenip konuyu üst makamlara ve kamuoyuna acil taşıyıcı sorumluluğunu yüklenmelidir. Yine TMO öncülüğünde Ulusal Veya Uluslararası Haşhaş Ve İlaç Çalıştayı GerçekleşTirip çıkan sonuçlar kamuoyumuzla paylaşılmalıdır.