“Adet düzensizliği, kadınların hayatları boyunca sıkça karşılaştıkları sorunların başında geliyor” diyen Tuncer, “Adet düzensizliği gençlerde hormonal nedenlerden kaynaklanırken, daha ileri yaşlarda ise organik nedenlerin etkili olduğu görülüyor” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Adet düzensizliği kişiye göre farklılık gösterir”

“Adet düzensizliği kişiye göre farklılık gösterir” bilgisini paylaşan Tuncer, “Çoğu kadın için normal bir adet döngüsü 21-35 gün arasında seyreder ve ortalama 2 -7 gün sürer. Miktar olarak bakıldığında ise günde 2-3 pet değiştirilmesi normal olarak kabul edilir. Bunların dışındaki her şey adet düzensizliğine girer. Bununla birlikte, kadınların önemli bir kısmında düzensiz adet döngüsü gözlenir. Bu durum, döngülerin normalden daha kısa veya daha uzun olması anlamına gelir. Adet döngüsünün 21 günden kısa olması, “sık adet görme” olarak tanımlanırken, 35 günden daha geç adet görülmesine ise “seyrek adet görme” denir. Hiç adet görülmemesi ise başlı başına bir sorun olarak değerlendirilir” diye konuştu.

“Tedavi yöntemleri de yaşa göre farklılık gösterir”

Adet miktarının da önemli olduğunu belirten Tuncer, “Miktarın azlığı durumunda hormonal bozukluklar, menopoz, yumurtalık rezervini azaltan hastalıklar altta yatan nedenler olabilir. Miktar fazlaysa guatr, polip, miyom, kistlerin varlığına işaret edebilir. Adet düzensizliğinin üreme yaşındayken farklı menopoz yaşındayken farklı nedenleri olur. Bunun için tedavi yöntemleri de yaşa göre farklılık gösterir” şeklinde açıklamada bulundu.