Geçen hafta yazımın konusu resim okumaktı. Bu hafta da konumuza devam edeceğiz. Bir resmi okurken, resim yüzeyinde kullanılan renklerin, formların, çizgi ve lekelerin izleyici için adeta sözcükleri oluşturduğuna değinmiştik.

Amerikalı sanatçı John Baldessori’nin bir eseri yazıyla resmettiği şu cümleden oluşur : ART İS A CREATION FOR THE EYE AND ONLY BE HINTED AT WITH WORDS. ( SANAT GÖZE YÖNELİK BİR YARATIMDIR VE SÖZCÜKLERLE SADECE SEZDİRİLEBİLİR. ) Sanatçı ister gerçekçi ister soyut çalışsın, resim yüzeyinde resim elemanlarıyla bir anlam yaratır, bizde resim elemanlarıyla yaratılan bu anlamı izleriz.

Resim yüzeyinde kullanılan resim elemanları, sembolleri de içerir. Sembol; bir fikrin, bir nesnenin, çoğunluğun vb. kavramların tanımlamasıdır. Semboller evrenseldir; renklerin, çizgilerin anlamlarının sembolleşmesi gibi, resim yüzeyinde kullanılan nesnelerin anlamları da resmin bütünsel anlamına hizmet eder. Örneğin bir resimde kurukafa kullanıldığını varsayalım. Kurukafa evrensel bir semboldür ve çoğu kültürde aynı şeyi çağrıştırır. Yine bir resimde ‘’ev ‘’ yapılması farklı kültürlerden pek çok izleyici için benzer anlamları ifade eder. de kullanılan sembolleşmiş her nesne hem kendi hem de evrensel anlamını çağrıştırır ve resmi anlamamıza yardımcı olur.

Bir resme baktığımızda çoğunlukla bizde oluşan ilk duyguyla hareket ederiz: Beğenme ya da beğenmeme, yani resmin bizde yarattığı hoşluk, hoşlanma duygusu. Sanatçının bize neyi ‘’anlatmaya’’ çalıştığını anlama çabamız bu ilk duygudan sonra gelir.

Sanatın göreceliği her zaman söz konusu edilir. Beğeni özneldir ve sanat dalı , üslup , tarz seçimi tamamen beğeniye göre belirlenir. Bununla birlikte yargıda bulunmak, beğenmek ya da reddetmek için ölçütleri anlayabilmek gerekir. Neyi, neden sevdiğimizi ya da neyi ,neden reddettiğimizi, en başta kendimizi tanımak adına bilmemiz önemlidir.

Bir çok resim baktığımız haliyle hoşumuza gider. Ancak bir izleyici olarak resim izleme, bakma becerimizi geliştirebilirsek, hoşlanma duygumuzu, resme bakarken aldığımız keyfi arttırabiliriz.

Sanatın hayatlarımızda daha çok yer aldığı bir hafta olması dileğiyle, hepinize iyi haftalar.