Resim okuma çoğu zaman , teknik bir konu olarak görülüp ötelenir. Oysa ki resim sanatı da, tıpkı diğer sanatlar gibi en yalın anlamıyla bir iletişim biçimidir. Sanatçıların resimleri, sanat tarihçiler ve eleştirmenler tarafından teknik ve teorik olarak değerlendirilir. Bir izleyici ise teknik ve teorik bilgiler olmadan da resimle etkileşime geçer. Resim sanatında; hikayenin anlatılması, gerçeklerin betimlenmesi ve duyguların ifade edilmesi gibi pek çok farklı amaç vardır. Bu amaçlara ulaşmada kullanılan araçlar; resim yüzeyinde oluşturulan kompozisyon, kullanılan çizgiler, lekeler, formlar, renklerdir. Bunlar resmin elemanlarıdır. Ressam anlatmak istediklerini resmin elemanlarını kullanarak bize aktarır. Ressam bu unsurlarla kendisini ifade eder ve izleyici resmî, resmin unsurları aracılığıyla okur.

Nasıl ki konuşurken ve yazarken duygularımıza göre kelimeleri seçip vurgu yapıyorsak, ressamda resimde kullanacağı formları ve renkleri anlatmak istediği hikayeye göre , ifade etmek istediği duyguya göre seçer. Örneğin figürlerin kullanıldığı ( figuratif) bir resimde figürlerin yerleştirilmesiyle oluşan üçgen kompozisyon , resimde sağlamlık, anıtsallık oluşturur. Ressam , figürlerin el ve kol hareketleriyle izleyicinin bakışlarının resim yüzeyinde dolaşmasını sağlar. Resimde figürlerin bakışları, izleyicinin bakışlarını yönlendirir, izleyiciyi resmin içine çeker.

Resimde kullanılan renkler, ışık-gölge resim okumada kullandığımız diğer elemanlardır. Renklerin şiddeti, renkler arasındaki geçişler anlatılmak isteneni pekiştirir. Resim yüzeyinde resim elemanlarının (renklerin, formların) birbirleriyle etkileşimi, resim elemanlarının arasındaki uzamsal ( uzam: hacim, derinlik ) ve psikolojik ilişkilere işaret eder.

Bir resme baktığımızda , resmin bizde yarattığı olumlu ya da olumsuz duygular, az önce işaret ettiğimiz tüm unsurların bizce sağlanıp sağlanmadığıyla ilgilidir. Böylece de ressam yaptığı resimle bir çok kişiyle tek tek etkileşime girmiş olur. Çünkü, resimle etkileşim bireysel bir eylemdir.

Konumuza bir dahaki haftaya devam edeceğiz . Hepinize sağlık ve sanat dolu bir hafta dilerim.