Tarım ve Orman Bakanlığı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünce geliştirilen “Demirhan” isimli buğday ile “Avcı2002” ve “Sinanbey” arpa çeşitlerinin ekildiği Susuzören köyündeki tarlalarda ilk hasat yapıldı. Programa Uşak Valisi Naci Aktaş, Tarım yetkilileri ve üreticiler katıldı.

Vali Aktaş: “Kendi tohumumuz geleceğimizin teminatı”

Programda konuşan Vali Naci Aktaş, bu yıl kentte bazı tohumların ilk kez denendiğini belirterek, yerli ve milli tohumlarla yapılan tarımın stratejik önemine vurgu yaptı:

“Bu çeşitlerin yerli ve milli olması bizim için ayrı bir övünç kaynağı. Kendi tohumumuzun geleceğimizin teminatı olduğunu net bir şekilde bilmemiz lazım.”

Enstitü yetkilisi Ergün: “Kurak alanlarda yüksek verim”

Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Arpa Islah Bölümü Sorumlusu Namuk Ergün ise geliştirdikleri tohumların kurak alanlarda bile yüksek verim sunduğunu söyledi.

Uşak’ta Arpa Tarlasında Başlayan Yangın Makilik Alana Sıçradı
Uşak’ta Arpa Tarlasında Başlayan Yangın Makilik Alana Sıçradı
İçeriği Görüntüle

“Uşak, Kütahya ve Afyonkarahisar gibi geçit bölgelerinde çiftçimizin gelirini arttırmak için çalışıyoruz.”

1,3 milyon dekar alanda hububat ekiliyor

İl Tarım ve Orman Müdürü Serkan Bilir, kent genelinde 1 milyon 310 bin 655 dekar alanda hububat ekimi yapıldığını belirtti. Bu alan, toplam tarım arazilerinin yüzde 64’ünü oluşturuyor.

“Kuraklığa dayanıklı çeşitlerin ekimini artıracağız”

İklim değişikliği ve su kaynaklarındaki azalma nedeniyle kuru tarım alanlarında verimli çeşitlerin önemine dikkat çeken Bilir,

“İlimize ve bölgemize uyumlu, kuraklığa dayanıklı çeşitleri üretime kazandırmak için projeler geliştiriyoruz.” dedi.

Biçerdöverler tarlaya girdi

Konuşmaların ardından “Demirhan”, “Avcı2002” ve “Sinanbey” çeşitlerinin bulunduğu tarlalarda biçerdöverler ile hasada başlandı. Katılımcılar verimi yerinde inceledi.

Kaynak: AA