Zeybek oyunlarına son zamanlarda olan ilgi artıyor. Peki bunun sebebi ne? Afyon Postası olarak bu sorunun yanıtı işin uzmanı olan Halk Oyunları Antrenörü Murat İnce anlattı. İşte İnce’nin söyledikleri: 

MURAT İNCE KİMDİR? 
Aslen Kahramanmaraşlıyım, 25 yıldır Afyonkarahisar'da ikamet etmekteyim. Lisans ve Yüksek Lisans eğitimimi Afyon Kocatepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde tamamladım. 8 yıldır Milli Eğitim Bakanlığı'nda Beden Eğitimi Öğretmeni olarak görev yapmaktayım, aynı zamanda Halk Oyunları 2. Kademe antrenörüyüm. Evli ve 1 çocuk babasıyım. 
ZEYBEK OYUNLARININ YÖRELERİNE AĞIRLIK VERİYORUZ
Ülkemizin bütün yörelerinin oyunlarını oynuyoruz, ama çok daha fazla talep gördüğü için ve memleketimiz olan Afyonkarahisar’ın yöresini de içine aldığı için zeybek oyunlarına ait yöreleri ağırlıklı olarak oynuyoruz. 
YOĞUN DAVET ALIYORUZ
Türkiye Halk Oyunları Federasyonu’nun düzenlediği yarışmalara Erkmen Belediyesi ve Afyon Lisesi adına katılıp Afyonkarahisar Yöresinin oyunlarını tanıtmaya çalışıyoruz. Yine çeşitli festivaller, organizasyonlar ve halk oyunları çalıştaylarına İnce Efeler ismini verdiğimiz ekibimizle katılıyoruz. Son zamanlarda ise; Düğün, nişan gibi özel günler için yoğun bir şekilde davet almaktayız. Yarışmalar ve gösterilerimizden geriye kalan zamanlarda da bu davetlere katılıyoruz.
ZEYBEK OYUNLARINA NEDEN İLGİ VAR?
Zeybek oyunları; gerek kostümü gerek müziği gerekse figürlerindeki anlamları itibariyle izleyenlere eskiden beri keyif vermiştir. Son yıllarda ise; medyanın gücüyle daha geniş kitlelere ulaştığından dolayı insanlar bu kültürü öğrenmek, icra etmek ve yakından tanımak istiyorlar. Bu yüzden zeybek kurslarına katılım ve düğünlere davet edilen zeybek ekipleri aracılığıyla zeybek oyunlarına ilgi günden güne artmaktadır. Bunun yanı sıra pek çok alanda olduğu gibi bu alanda da insanlarımız eskiye bir özlem duyuyor. O dönemlerde oynanan oyunların hem hikayesine hem ezgisine ilgi duyuyor. Bu ilgide zeybek oyunlarının popülerliğini artırıyor. 
AFYON, ZEYBEK KÜLTÜRÜNÜN ZENGİN OLDUĞU BİR İL
Afyonkarahisar coğrafi konumu itibariyle bir çok farklı kültürlere ev sahipliği yapmaktadır. Bu farklılık halk oyunlarına da yansımış ve oldukça zengin bir kültür oluşturmuştur. Zeybek oyunlarının türleri olan ağır zeybek, kırık zeybek, kaşıklı zeybek ve kıvrak zeybek (teke yöresi) tavırlarını yöremizde görmek mümkündür.
HEZİN HEZİN YANİ KIRIK HAVA EN ÇOK BEĞENİLEN OYUN
Buna örnek vermek istersek, Hezin Hezin (kırık hava) en beğenilen ve en çok icra edilen oyunlarımızın başında gelmektedir, kırık zeybek tavrında olan bu oyun aynı zamanda kaşıkla oynanmaktadır. 
BU KÜLTÜRE DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR
Son olarak Afyonkarahisar’da bize destek veren başta Erkmen Belediye Başkanı Memduh Kuş’a, Afyon Lisesi Müdürü Turgay Bingül’e ve Afyonkarahisar'da halk oyunlarına destek veren herkese b gönülden teşekkür ediyorum .