Afyonkarahisar’ın kültür ve sanat yaşantısına büyük katkı sunan ve 22 yıldır devam eden Afyon Jazz ve Klasik Müzik festivalleri yeterli destek alınamadığı için sonlandırıldı. Konuyla ilgili Afyon Postası’ndan Gazeteci Nail Azbay’a konuşan festivallerin Genel Sanat Yönetmeni Hüseyin Başkadem, “Hem Jazz hem Klasik Müzik Festivalini bitirdik” dedi. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN TEVECCÜHÜNE RAĞMEN DESTEK YOK

2021 Kültür ve Turizm Bakanlığı Büyük Ödülüne layık görüldüğünü hatırlatan Başkadem, “Cumhurbaşkanın teveccühüne rağmen desteklerin artacağını düşünmüştük. Ama o da dikkate alınmadı” dedi. 

ALINAN DESTEK YETERLİ DEĞİL

Başkadem, özetle şunları söyledi: “Festivalleri bitirdik. Hem Jazz hem Klasik Müzik Festivalini bitirdik. Destek alamıyoruz. Aldığımız destek yeterli değil. Cumhurbaşkanın teveccühüne rağmen desteklerin artacağını düşünmüştük. Ama o da dikkate alınmadı. Sonlandırıyoruz. Bu kadar basit. 22 yıllık festivali artık sonlandırıyoruz. Herkese teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanına, Sayın Kültür Bakanına, Afyon Valiliği’ne, Afyon Belediyesi’ne, bütün sivil toplum kuruluşlarına, esnaf, şirketlere teşekkür ediyorum” >>Nail Azbay’ın Özel Haberi. 

Festivalin bitmesine ilk tepki CHP'nin eski İl Başkanı Kemal Demirkırkan'dan geldi. Demirkırkan'ın açıklaması şöyle:

HÜSEYİN BAŞKADEM “PES” DEDİ, BİZ DEMEYELİM 

Afyonkarahisar Jazz ve Klasik Müzik Festivallerini 21 yıldan beri devam ettiren Hüseyin Başkadem nihayet “PES” etti. Yıllardan beri sürdürdüğü mücadeleye artık “DUR” dedi, dedirtildi. 

Oysa Hüseyin Başkadem Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2021 yılı özel ödülüne layık görülmüş, bu çok özel ödülü 24 Mart tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden alacağı duyurulmuştu. Haberi duyuran gazete “Türkiye’nin kültür mirasına ve sanat dünyasına gönül birliği içinde hizmet veren topluluk veya kuruluşları takdir ve teşvik etmek amacıyla verilen ödüllere, kuruluşlarından bugüne hizmet ve faali-yetlerini kesintisiz yürüten Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği, Türk Edebiyatı Vakfı ve Türk Kültürüne Hizmet Vakfı layık görüldü. Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği, bu yıl 21’incisi düzenlenen Anadolu’nun en uzun soluklu caz müziği festivalini başarıyla gerçekleştirmesiyle dikkat çekti.” diye vermişti. 

Açıkçası bu haber hepimizin göğsünü kabartmıştı. Kültür Bakanlığı ödülü henüz Hüseyin Başkadem'in eline ulaşmadı, ama ilimizin çok değerleri yöneticileri, O’na ödülünü verdiler! Artık bu Festivali yapmayacaksın dediler. Nedendir bilinmez, AKP iktidarı ile yaşıt olan bu festival öncesinde, yıllardan beri devam eden krizler yaşandı. Yerel yönetimlerden bir türlü yeterli destek göremedi, önüne hep engeller çıkartıldı. Ancak O, yılmadı. Tırnaklarıyla kazıyarak, bugüne getirdi. Ülkenin en büyük ödülünü almayı hak etti. Sanat camiasının, birçok duayenin ve halkın takdirini kazandı. Afyonumuzun ismini sadece Türkiye'de değil, yurt dışında Unesco'da duyurdu. Gelin görün ki bugün yine aynı engeller karşısına çıkartıldı. Kültür Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı'nın takdirlerine rağmen, hem de Sarayda yapılacak ödül töreni öncesinde bu festivalin iptal edildiği haberi duyuruldu. Bu aslında yerel yöneticilerin, merkezi yönetime rağmen aldıkları bir karar gibi gözüküyor. Büyük cesaret doğrusu. Ayrıca Kültür Bakanlığı sürdürülebilirliği nedeniyle özel ödüle layık gördüğü bir festivalin ödül töreni öncesi son bulmasına sessiz kalabilecek mi, göreceğiz. 

İlimizde birçok festivale, tanıtıma detaylarını bilemediğimiz bütçeler ayrılırken, tüm sanat camiasının imrenerek baktığı bu festivale yeterli destek niye verilmez? Jazz Festivalinin Unesco tarafından Gastronomi şehri ilan edilmemizde nasıl katkısı olduysa, bu aksi yöndeki tavrın ilimizin talip olduğu Teknofest dahil birçok organizasyon üzerine de olumsuz etkisi olacağı kesin.

Gastronomi festivali sırasında 2 tonluk danayı ateşte pişirmeyi beceremeyip, toprak çukura düşürerek ulusal basına manşet olanlara bütçe var, ancak ilimizi en güzel şekilde temsil eden festivale para yok.

Motokros Festivaline bütçe var, Klasik Müzik Festivaline yok.

İstanbulda yapılan MADEF etkinliği için trilyonlarca lira harca, şehrine anlam katan festivale dur de.

Belediye Başkanı ve eşinin de katıldığı balkanlar Gezisine para var, Jazz Fesivaline yok. 

İlimiz ve ilçelerinde yapılacak olan “Çocuk Festivali'ne” tüm belediyelerden para topla, Müzik Festivaline yardımcı olma.

Bu örnekleri çoğaltabiliriz. 

Bugün itibariyle Afyonkarahisar Valiliği ve Belediye Başkanlığı ilimizde yapılan festival, tantım ve etkinliklere ayırdıkları bütçeleri açıklamak zorundadır. Gastronomi Şehri tanıtımlarına ne kadar para harcanıyor? 

Frig Vadisi tanıtımı için yapılan etkinliklere, ağırlanan misafirlere, reklamlara ne kadar para harcanıyor?

Ulusal kanalda yayınlanan ve Kocatepede çekilen yemek yarışması programı için ayrılan bütçeyi artık daha çok merak ediyoruz.

Niyetimiz yanlış anlaşılmasın, bu etkinliklerin hepsi de ilimizin tanıtımına katkı sağlamıştır. Ancak İlimizin adıyla özdeşleşen, şehrimizin tanıtımı için özel bir öneme sahip olan Jazz ve Klasik Müzik Festivallerini de bu kadar kolay gözden çıkarmayalım. 

Sayın Valim, sayın Belediye başkanım top şu anda sizde. Bu güzel etkinlikleri sonlandırmak değil daha da büyütmemiz gerkiyor. 

Saygılarımla...