3. Kitap Fuarı’nın açılışına Vali Gökmen Çiçek, Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, il müdürleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Çeşitli yayınevi ve seçkin yazarlara ait kitaplar ile hem çocuklara, hem de gençlere yönelik etkinliklerin yer alacağı 3. Kitap Fuarının açılışı renkli görüntülere sahne olurken, her yaştan ziyaretçinin de akınına uğradı.

Kültürel Yönden de Sıçrama Yapmanın Zamanı Geldi

Açılışta konuşan ve Afyonkarahisar’ın her anlamda geliştiğine ve aynı şekilde kültürel alanda da sıçrama yapması gerektiğine dikkat çeken Vali Gökmen Çiçek: “Afyonkarahisar binlerce yıllık tarihi olan, üzerinde çok büyük medeniyetler kurulmuş bir il. Hitilerden, Friglerden, Romalılardan, Selçuklu ve Osmanlı’dan ve Cumhuriyetimizin ilk yıllarından itibaren çok büyük eserler barındıran bir şehir. İşgal yaşamış, zaferler görmüş bir il. Afyonkarahisar son 10 yılda büyük bir sıçrama yapmış bir kent. Ekonomide, turizmde, ticari yaşamda güzel işler yapılıyor. Bir sıçramadayız. Hızı aldık gidiyoruz. Ancak bu hızımızda beşeri insan kaynağımızı kültürel anlamda kalkındıramazsak maalesef kısa süreli olacağı aşikâr. Biz kültürel anlamda mutlaka ama mutlaka sıçrama yapmak durumundayız. Ekonomik yönden kalkınıyoruz, turizm anlamında kalkınıyoruz. Şehrimiz sadece Türkiye’deki metropollerle değil, Avrupa’daki metropollerle yarışır halde.  Bu ay içerisinde gerçekleştirdiğimiz MXGP’deki başarı ortada. Bugün merkezdeki otellerimiz doluluk oranında yüzde 80, Gazlıgöl’de yüzde 90’lara ulaştı. Spor tesislerimiz benzersiz. Kültürel yönden de artık sıçrama yapmanın zamanı geldi” dedi.

Kitap Okuma Oranını Artırmalıyız

Gelişmiş ülkelere göre Türkiye’de kitap okuma oranlarının düşük olduğunu belirten Vali Gökmen Çiçek: “Gelişmiş ülkelere baktığımızda Japonya’da yüzde 15, Fransa’da yüzde 21, İngiltere’de yüzde 16. Türkiye olarak bizler bu konuda biraz daha gerideyiz. Türkiye İstatistik Kurumu’nun son yayınlanan verilerine göre Türkiye’nin kitap okuma oranı çok düşük. Ülkemizde kitap okumaya ayrılan süre günde yalnızca bir dakika. Avrupa’da Afyonkarahisar ayarındaki bir şehirde bu oran 5 saat. Bu oranı mutlaka ama mutlaka artırmak zorundayız. Ben istiyorum ki Afyonkarahisar’dan çok ünlü yazarlar, mütefekkirler, münevverler, sanatkârlar çıksın” diye konuştu.

Kitap Fuarı ile Anılan Bir Şehir Olalım

Son zamanlarda göğsümüzü kabartan başarıların da olduğunu kaydeden ve bu anlamda Kitap Fuarı’nın önemli olduğunu altını çizen Vali Gökmen Çiçek: “Afyon Kocatepe Üniversitesi TEKNOFEST İnsansız Hava Aracı (İHA) Yarışmalarından 2 mansiyon ödülü ile döndü. Yine Teknofest 2021 Liseler Arası İnsansız Hava Yarışması’nda döner kanat kategorisinde ROBİLSA takımımız Türkiye ikinciliği elde etti. Olimpiyatlarda madalyalar elde eden sporcularımız var. Yerel yazarlarımızdan kalemi güçlü isimler var. Basınımız büyük şehirlerle yarışır durumda. Bizim genç kalemlere, genç sanatkârlara da ihtiyacımız var. Bu anlamda bu fuarın çok faydalı olacağını düşünüyorum. Bazı şehirler sinema ile bazı şehirler tiyatro ile anılıyor. Bizde kitap fuarı ile anılalım. Bu anlamda emeği olan başta Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar’a Mehmet Abdioğulları’na, Tahsin Külcüoğlu ve Hasan Abdioğlu’na teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Müzik dinletisinin ardından açılış kurdelesi kesildi. 110 stantta 200 yayınevinin yer aldığı fuar alanında incelemelerde bulunan Vali Gökmen Çiçek ve protokol üyeleri, stantları tek tek dolaşarak fuarın gidişatı hakkında bilgiler aldı.

3. Kitap Fuarı 3 Ekim tarihine kadar her gün 09:00-20:00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak. Fuar kapsamında 25-26 Eylül ile 2-3 Ekim tarihlerinde Frigya’ya 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 saatlerinde ücretsiz gezi düzenlenecek.

Editör: TE Bilişim