banner16

banner182

banner183

banner15

banner153

22.02.2022, 08:46 3283

KÖTDÜ

Ocakta kötdü va,herşeyin vakti va!

Et dövülmeyince kötdü olmaz.

Kötdü veya köttü Afyon’a özgü yiyeni şaddaklandırcek atasözlerine konu olmuş yemeklerdir.

Afyon’da kötdü dökülür.

Öğütülmüş denenin kıymalı veya kıymasız iki elin arkasıyla yoğrulup  minik parçaların avuç içinde şekillendirilmesiyle yapılan yemeklere kötdü denir.

Afyon’da köfte başka kötdü başkadır.

Köfte yoğrulur,kötdü dökülür.

Köfte susuz,kötdü sulu yemektir.

Gızartmanın yanına köfte yuğurcen”

“Aşama daha kötdü dökcen”

Köfte dığana,mangala,ızgaraya atılır.

Kötdü guşanede suyuyla özlüce pişirilir.

Köfte yanında garnitürle ikram edilir.

Kötdü başlı başına ana yemektir.

Göce Kötdüsü

Öğütülmüş çiğ buğdaya göce denir.Kırık beyaz rengindedir.Unlu bidik danelidir.

Yarmanın öğütülmüşü.Göce kötdüsü Afyon’a has bir ana yemektir.Doyurucudur.

Göce,göce unu,düğü,kuru nane,tuz,süzme yoğurt,sarımsak,yağ,pul biber…

Malzemesi bu kadar.

Göce,tuz,nane birebir ölçüyle sıcak suyla kabartılır.Yarım ölçüden az düğü ilavesiyle sıcakken yarım saat ele yapışmayacak şekle gelinceye kadar yoğrulur.Minik parçalar avuç içinde yuvalanıp,işaret parmağıyla bastırılır.

Şeplekcene bidik bidik kötdüler dökülür.

Guşanenin yarısında gaynayan tuzlu suya kötdüler salınıp bişirilir.Guşaneden büyük çinko tepsiye suyuyla dökülür,ılıtılır.Süzme yoğurta iki üç diş sarımsak karıştırılıp ezilir.

Göce kötdüsü bembeyaz olana kadar yoğurtla karıştırılır.Üzerine kızgın sıvı yağ veya tereyağa pul biber yakılarak gezdirilir.

Genelde tepsiyle ortaya konulup kaşık çalınır.Ayrı ayrı servis de edilebilir.

Göce kötdüsüne Bolvadin tarafında göce yuvalağı denir.Yörükler topalak,yoğurtlu topalak derler.Topalak Yörük köylerinde eski yokluk yemeğidir.Göceden köttüler dökülüp patates,soğan,domatesle sulu yemek yapılıp kahvaltıda,tarlada yerlermiş.Çocukluğunda topalağı bilenlerin büyüyünce canları çektiğinden unutulmaz bir Türk lezzetidir.

Afyon’da asıl adı göce kötdüsüdür.

Göce kötdüsünü her adam denk düşürümez.

Pişerken dağılır,lapa olur.

Misafire yapılan yemeklerdendir.

Göce kötdüsü dökülürken artanı elde şepletilip sobada pişirilir kıtır kıtır nefis olur.

Göce kötdüsüne soğan doğranmaz!!!

Konakların,bazı otellerin menüsünde mevcuttur.

Coğrafi işaretlidir.

Sulu kötdü

İki kere çekilmiş yağsız kıyma,düğü,az irmik,yumurta,madünüs,soğan,tuz,pulbiber

Salça malzemeleri bunlardır.

“Yağsız yerinden yarım kilo sulu kötdülük gıyma çekivecen mi?”denildiğinde kasaplar eti ona göre verirler.

Kıyma,düğü,irmik ölçüye göre 3,4 yumurta,ince kıyım madünüs,soğan,

tuz,pulbiber ile kötdünün tamamı ele gelip kaba tersyüz edilebilcek kadar yaklaşık yarım saat yoğrulur.Koparılan köttü parçası yumruk halindeki avuç içinde üç,beş defa sıkılıp oval 3 santimlik olacak şekilde dökülür.Guşanede kıyılmış soğan,salça,pul biber kavrulup tuz,madünüs atılır.Yarısına kadar kaynar su dökülür.Sulu kötdüler salınır.

50 dakika kadar pişirilir.

İyice yoğrulmayıp,kıyma yağlı tek çekim olursa denk düşmez,dağılır.

Afyon’un yerlilerinin başlı ana yemeğidir.

Servis tabaklarında ayrı ayrı servis edilip ıscağıyla yenilir.

Çullama Kötdü

Sulu yemek değildir.Köfte değilde kötdü denmesinin nedeni düğüyle yapılması,suda önce haşlanmasıdır.

Yağsız iki çekim kıyma,düğü,irmik,soğan,salça

karabiber,tuz,pulbiber,madünüs,un,yumurta,

madensuyu,az yoğurt,sıvı yağ….

Ezgisine oynencek bir Afyon kötdüsüdür.

Kıyma,aynı ölçüde düğü,dörtte bir irmik,ince kıyım soğan,madünüs,3 yumurta,salça,

karabiber,tuz,pulbiber iyice yoğrulur.

Avuç içinde şeplekce köfte büyüklüğünde kötdüler dökülür.Guşanede tuzlu kaynar suya salınıp üste çıkana kadar pişirilir.

Madensuyu,2 yumurta,un,yoğurt,tuz ile akışkan kıvamlı sos hazırlanır.

Kötdüler sosa bulanır,dığanda kızdırılan bol sıvı yağda kızartılır.

Günlerde çok yapılır.Servisi kolaydır.

Malzemesi,doyuruculuğu açısından yanında garnitürle ana yemektir.Coğrafi işaretlidir.

     Gastronomi şehri Afyonkarahisar yemek çeşitliliği açısından zengindir.Farklı kültürlerin yaşadığı veya her geçenin bir tarif bıraktığı Afyon tam bir lezzet şehridir.

Varlık insana dilediğini yedirir,yokluk yeni yemek öğretirmiş.

Bolluk görelim,varlık içinde yaşayalım hep birlikte…

Yorumlar (22)
Sezen 5 ay önce
Fatma hanım Türklere özgün yemekler konusunda büyük ustalara taş çıkaracak kadar bilgili becerikli bir hanım anlatım dilinede alıştık tatlımı tatlı Topalak ve yoğurtlu topalak yemeklerini annem yapardı çok severek yerdik eline sağlık güzel hanım
Berkay 5 ay önce
Yokluk yeni yemekler üretir ! acı gerçekler burada yatar çocuklarının kocasına önüne hergün aynı yemeği koymamak için bir şeyler yaratmaya çalışan fedakar anlarımızın ellerinden öpüyorum eline sağlık Fatma hanım
Özcan 5 ay önce
Yetenekli hanımların özenle yapmış olduğu her yemek güzeldir tadı tuzu yerindeyse yenir Fatma hanım daha farklı geleneksel Türk yemekleri konusunda gurme kalemide anlatım dilide tatlı ve güzel eline yüreğine sağlık
Gökdeniz 5 ay önce
Fedakar cefakar üretken Türk kadınının sofraya yeni bir şeyler koyma çabasını alkışlıyorum geçmişi günümüze taşıyan Fatma hanımıda güzel yazılarından dolayı kutluyorum eline yüreğine sağlık
Almagül 5 ay önce
Fatma hanımın yazılarını bir kaç aydır okuyorum şive farkına alışmaya yeni yemekler öğrenmeye çalışıyorum eline sağlık güzel hanım
Sude 5 ay önce
Eski Türk yemeklerini Fatma hanım yeniden hatırlatıyor çocukluğumuzda olan yemeklerin bir çoğu unutuldu unutulacak eline yüreğine sağlık
Ayxan 5 ay önce
Eski tadlarrr demiyorum bizim buralarda yemeye devammm
Ayla 5 ay önce
Bu yemekler usta ev hanımlarının işi her biri bir sanat eseri gibi bize uzak yemekler Hamburger Pizza Pide hazır dondurulmuş köfteler dururken !!!! Eline sağlık canım
Bütün Yorumları Görmek İçin Tıklayın
Namaz Vakti 06 Temmuz 2022
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Trabzonspor 38 81
2. Fenerbahçe 38 73
3. Konyaspor 38 68
4. Başakşehir 38 65
5. Alanyaspor 38 64
6. Beşiktaş 38 59
7. Antalyaspor 38 59
8. Karagümrük 38 57
9. Adana Demirspor 38 55
10. Sivasspor 38 54
11. Kasımpaşa 38 53
12. Hatayspor 38 53
13. Galatasaray 38 52
14. Kayserispor 38 47
15. Gaziantep FK 38 46
16. Giresunspor 38 45
17. Rizespor 38 36
18. Altay 38 34
19. Göztepe 38 28
20. Ö.K Yeni Malatya 38 20
Takımlar O P
1. Ankaragücü 36 70
2. Ümraniye 36 70
3. Bandırmaspor 36 62
4. İstanbulspor 36 60
5. Erzurumspor 36 58
6. Eyüpspor 36 57
7. Samsunspor 36 51
8. Boluspor 36 50
9. Manisa Futbol Kulübü 36 49
10. Tuzlaspor 36 49
11. Denizlispor 36 49
12. Keçiörengücü 36 48
13. Gençlerbirliği 36 48
14. Altınordu 36 45
15. Adanaspor 36 45
16. Kocaelispor 36 44
17. Bursaspor 36 44
18. Menemen Belediyespor 36 38
19. Balıkesirspor 36 12
Takımlar O P
1. M.City 38 93
2. Liverpool 38 92
3. Chelsea 38 74
4. Tottenham 38 71
5. Arsenal 38 69
6. M. United 38 58
7. West Ham United 38 56
8. Leicester City 38 52
9. Brighton 38 51
10. Wolverhampton Wanderers 38 51
11. Newcastle 38 49
12. Crystal Palace 38 48
13. Brentford 38 46
14. Aston Villa 38 45
15. Southampton 38 40
16. Everton 38 39
17. Leeds United 38 38
18. Burnley 38 35
19. Watford 38 23
20. Norwich City 38 22
Takımlar O P
1. Real Madrid 38 86
2. Barcelona 38 73
3. Atletico Madrid 38 71
4. Sevilla 38 70
5. Real Betis 38 65
6. Real Sociedad 38 62
7. Villarreal 38 59
8. Athletic Bilbao 38 55
9. Valencia 38 48
10. Osasuna 38 47
11. Celta Vigo 38 46
12. Rayo Vallecano 38 42
13. Elche 38 42
14. Espanyol 38 42
15. Getafe 38 39
16. Mallorca 38 39
17. Cadiz 38 39
18. Granada 38 38
19. Levante 38 35
20. Deportivo Alaves 38 31
Günün Karikatürü Tümü
banner136