Türkiye’de Gaziantep ile Hatay’ın ardından gastronomi alanında 2019 UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na Afyonkarahisar da dahil oldu ve hak ettiği unvana kavuştu. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2020 yılının “Türk Mutfağı Yılı” olarak belirlenmesinin ardından bu yıl Türk mutfağı ve gastronomisi oldukça konuşulacağa benziyor. Bu iki sevindirici haberi alır almaz, 2020’de ilk rotamı Afyonkarahisar olarak belirledim ve ikinci kez ziyaret ettiğim gastronomi cenneti şehrin, geleneksel lezzetleri ile ilgili deneyimlerimi aşağıda sizler için derledim.

Afyonkarahisar, termalleri, şifalı suları, lezzetleri, tarihi, Mevlevihaneleri ve mermerleriyle ön plana çıkıyor. İnsanı sıcak, havası soğuk, Mustafa Kemal Atatürk’ün Afyon Kocatepe’den Kurtuluş Savaşı’nda Büyük Taarruz’u başlattığı, milli mücadelenin simgelerinden biri olan en önemli illerimizden biridir Afyonkarahisar.

Afyon şehrini heybetiyle çevreleyen Afyonkarahisar Kalesi, sönmüş bir volkanın üzerinde bulunuyor ve yıl boyunca tarihe meydan okuyarak ayakta kalmış.

Kültürel bakımdan önemiyle olduğu kadar geleneksel mutfak zenginlikleriyle de ön planda olan Afyon mutfağına ve lezzetlerine birlikte göz atalım.

Kentin; Afyon kaymağı, Afyon kaymaklı lokumu, Afyon Sucuğu, Afyon Pastırması, Afyonkarahisar patatesli ekmeği, Çay ilçesi vişnesi ve Şuhut ilçesi keşkeği olmak üzere yedi adet coğrafi işaret tescilli ürünü bulunuyor.

Peki Afyon’un hangi lezzeti nerede yenmeli?

yazının devamı için tıklayın>