Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, Afyonkarahisar’a geldi. Moriwaki “Depreme Hazır mıyız?” söyleşisinden önce Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal tarafından makamında ağırlandı. Ziyaret sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, Afyonkarahisar’da 7 ila 7.5 büyüklüğünde bir deprem beklenmediğini vurguladı.
Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki’nin açıklamaları şu şekilde:
Yüksek katlı binalar yapılmayacak
“Geçen sene 28 Aralık’ta Afyon’a geldik. Ondan sonra maalesef Doğu Anadolu fay hattı kırılma olayı başladı. Tabi ondan sonra Afyon için pek fazla araştırmadım, ama tabi o sene içerisinde de Afyon’da da depremler olabilir. Afyon’da da fay hatları var ve şehrin içerisinde 4 tane fay hattı var. Alüvyon zemin çok kötü, fay hattı var bunun için çok yüksek katlı binalar yapmamak lazım zaten belediye başkanı da karar verdi 3. kata kadar izin verildi, bu çok iyi oldu. Bazı yerlere yapılabilir mesela TOKİ’nin yerleri için biraz daha yüksek bina yapılabilir.”
6 şiddetinden yukarıda bir deprem beklenmiyor
“Maalesef Türkiye’de genel olarak %50’den fazla izinsiz yani kaçak bina var. Sondaj yapısı, zemin yapısına bakılıp kontrol altında bina yapılmalı, aslında 1998’den sonra izin var mı, zemin iyi mi kötü mü bakılmalıydı. Genel olarak kötü zemin, çok büyük deprem yani Maraş’taki deprem gibi veya Marmara bölgesindeki deprem gibi 7 ya da 7.5 gibi deprem burada beklemiyorum. Ama maalesef zemin kötü olduğu için genelde 6’ya çıksa da 2002’de de deprem oldu dikkatli olmak lazım.”
Hazır olursak yüzde 70 oranında azaltabiliriz
“Herkes soruyor nerede, ne zaman, ne kadar büyük bunları sormasınlar. Türkiye’ye ve Japonya’ya deprem geliyor, onun için biz hazır olmalıyız. Belediyede, evde, şirkette, okullarda hep beraber olmalıyız, o zaman bu hasarı %70 oranında azaltabiliriz. %70 büyük bir rakam o zaman hep birlikte bunlar için yayın yapmak lazım, deprem gelmiyorsa da insanlar unutabilir haber yapıp bunu unutturmamak gerekiyor.”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal’da bütün vatandaşların bilinçlenmesi için belediye olarak çalışmalara başladıklarını vurgulayarak şunları aktardı:
En az can ve mal kaybıyla atlatmak bizim elimizde
“Deprem hayatımızın bir gerçeği ne yazık ki geçtiğimiz yıl 6 Şubat’ta yaşanan bir deprem var. Hepimizi derinden sarstı ve deprem gerçeğiyle bir kez daha yüzleşmemize neden oldu. Afyonkarahisar ilimizde hocamızın belirtiği gibi fay hatlarının geçtiği bir il. Depremi önlemek mümkün değil ama depremden sonra en az can ve mal kaybıyla atlatmak birazda bizlerin elinde. İşte şimdi depremde ne yapılması gerekiyor, nasıl en az hasarla çıkabiliriz, az miktarda can ve mal kaybını engellemek için ne yapmamız gerekiyor biz göreve geldikten sonra çalışmalara başladık.”
Afyon ve Türkiye’de depremler yaşanmasın diye çalışıyoruz
“İmar birimimiz çalışmalara başladı, bütün belediye personellerimiz ile beraber zemin etütü çalışmaları, kat yükseklikleri, deprem yönetmeliğine uygun binaların yapılması gibi konularda yerel yönetim olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Ama bir taraftan bu işin bir de sosyal sorumluluğu var, bu da deprem anında ne yapmamız gerekiyor, yaşam üçgeni, yanımızda bulunması gerekenler, nasıl depremden kurtulabiliriz bununla ilgili de öğrencilerimizin özellikle çocukluktan itibaren bütün hemşerilerimizin bilinçlendirilmesi için belediye olarak çalışmalara başladık. Hocamızda bu konunun ustası olduğu için gelip bize bu konuda bir seminer vermesini istedik, oda bizi kırmadı. İnşallah Afyonkarahisar’ımızda doğal afetler yaşanmasın, bütün ülkemizde depremler yaşanmasın. Bizde yerel yönetim olarak doğal afet konusunda elimizden gelen önlemleri alacağız.”