Ramazan ayındayız. Gün içersinde uzun süren açlığın ardından sağlıklı bir iftar ve sahur geçirmek için yediğimiz yiyecekler ve porsiyonları oldukça önemli. Peki acıkmamak için sahur ve iftar öğününde neler tüketmeliyiz Diyetisyen Sena Ceylan açıkladı.

Proteini bol güzel yağlarla karışık öğün tercih etmeliyiz

Ceylan, sahurun atlanmaması gerektiğini belirterek şu önerilerde bulundu:

“Öncelikle güzel proteinlerimizi almamız gerekiyor çünkü protein almaz ve sahuru atlar sadece suyla beslenirsek kan şekerimiz çok hızlı düşeceği için genel itibariyle daha aç bir Ramazan günü yaşarız bunu istemediğimiz içinde genel itibariyle proteini bol güzel yağlarla karışık bu yağlar neler örneğin ceviz, badem, zeytinyağlı gibi yağlarla süsleyebileceğimiz bir tabak elde etmemiz gerekiyor.”

Afyon’da emekliye 4.000 TL olan bayram ikramiyesini sorduk: Meydan karıştı! Afyon’da emekliye 4.000 TL olan bayram ikramiyesini sorduk: Meydan karıştı!

Lif oranı yüksek ekmekler doygunluğu yükseltir

“Karbonhidratlar olarak da basit karbonhidratlar değil daha çok kompleks karbonhidratlar bunlar neler tam tahıllı ekmekler gibi özelikle lif oranı yüksek ekmekler tercih etmeliyiz ki doygunluğumuz yükselsin.”

Diyetisyen Sena Ceylan, iftarda yağlı ve baharatlı ürünler tercih edilmemesi gerektiğini de belirterek şöyle konuştu:

“İftar tabiki de ağır olmamalı yağlı ürünler, ekstra baharatlı ürünler rahatsız edecektir zaten uzun süre bir açlıktan çıkıyoruz onun için daha hafif ve kolay bir başlangıç yapmak önemli. Özellikle suyla zaten başlamamızı öneriyoruz önce bir iki bardak suyla başlayıp daha sonrasında hafif bir çorba ve beş altı dakikalık ara öneriyoruz mideye ağır davranmamak adına ara verdikten sonra da çok ağır yağlı, baharatlı ürünler tüketmeden daha sağlıklı yağlar ve proteinlerle süslediğimiz bir tabak olmalı.”

Muhabir: Aslı Çiçek