Bu hafta çok üzüldüğümüz bir haber aldık . Yakın aile dostlarımızın yakışıklı , çok başarılı oğulları bir anda hastaneye kaldırıldı . Sebebi belli olmayan bir hastalık teşhisi kondu şükür şimdi çok iyi ve daha da iyi olacak .

Duyduğum ilk anda , ilk sözüm “ nazar değdi “ oldu .

Evet ben inanırım nazarın etkisine ve gücüne . Sayısız kez deneyimlemişimdir. İnanırım nazarın taşı parçaladığına .

Yusuf süresi 67-68 . Ayetlerinde ;

“Dedi ki, (Yakub (as)): Oğullarım, hepiniz bir kapıdan girmeyin. Ayrı ayrı kapılardan girin. Bununla beraber, Allah katında size bir faydam olmaz. Hüküm ancak Allah’ındır. Ben, O’na tevekkül eltim. Tevekkül edenler de yalnız O’na tevekkül etsinler. Babalarının kendilerine emrettiği yerden girdiler. Bu, Allah katında onlara bir fayda sağlamazdı. Ancak Yakub içindeki dileği meydana çıkarmış oldu. O, şüphe yok ki, kendisine öğrettiğimiz için ilim sahibi idi. Ama insanların çoğu bitmezler.”

Ayeti Kerimenin Tefsirinde pek çok alim aynı tefsir üzerine birleşmiştir ki ; görüşlerinde , Hz Yakup ‘ un oğullarının çok gösterişli olmaları sebebiyle onların hepsinin birden bir kapıdan girmeleri halinde onlara nazar değmesinden korkan ve Allah’a sığınan Hz Yakup ‘ u tefsir ederler .

Yine Kuran ı Kerim de Kalem süresi 51.ve 52. Ayetlerinde ;

“Şüphesiz inkâr edenler Zikr’i (Kur’an’ı) duydukları zaman neredeyse seni gözleriyle devirecekler. (Senin için,) “Hiç şüphe yok o bir delidir” diyorlar. Hâlbuki o (Kur’an), âlemler için ancak bir öğüttür.”

Emrolunmuştur .

Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır ise bu ayetle alakalı şöyle demektedir: “gerçekten o inkarcılar” Allahın nimetlerine nankörlük ederek ayetlerine yalan deyip seni yalana çıkarmaya kalkışan ve durumları huyları anlatılan Mekke kafirleri, “o zikri, Allah tarafından öğüt olarak okuduğun Kur’an’ı işittikleri vakit, az daha seni gözleriyle kaydıracaklardı.” Onun yüceliğini öyle hissetmişlerdi ki kıskançlıklarından az daha nazar değdirecekler, aç ve kem gözlerin kötülükleriyle ellerinden gelse seni yok edeceklerdi. Öfkenin bedende bir hükmü ve tesiri olduğu gibi, gözlerin de karşılarındakine bakışlarına göre, iyi veya kötü bir hükmü vardır. Kimi elektrik gibi dokunur, çarpar, mıknatıslar, manyetize eder; kimi tutkun olur, kimide aldığı etkiyle kıskançlığından bir öfkeye düşer, türlü türlü suikastlara, tuzaklara kalkışır ki maddi ve manevi bunun hangisi olursa olsun hedefine ulaştığında göz isabet etmesi göz değmesi veya nazar denilen şey olur. Bunun hakkında uzun uzunadıya sözler söylenmiş, inkâr edenler ve böyle bir şeyin olduğunu kabul edenler olmuş ise de biz detayına gerek duymayarak bu kadarla yetiniyoruz. Nasıllığı ne şekilde olursa olsun göz değmesi vardır.
İnanmayanlar bu sure ile veya bundan evvel Kur’an’ı ilk işittikleri zaman onun nazmı ve manası ile edebi güzelliğinin yüksekliğini ve peygamberin ona nail olmasını son derece kıskanmışlar ve hemen hemen yiyecek gibi bütün bakışlarını ona dikmiş, onu kaydırmak istemişler, bu onların o derece dikkatlerini çekmiştir. “ demiştir .

Pek çok hadisi şerif nakledilmiştir nazar ile ilgili , bir tanesi var ki beni çok etkiler , korkutur nazarından etkisi ile ilgili;

İbn Abbas (r.a), Allah Resûlü (s.a.v)nün şöyle dediğini naklediyor: “Nazar haktır. Eğer kaderin önüne bir şey geçecek olsaydı, göz değmesi onu geçerdi. “

Ben korkarım velhasıl kem gözden . Allah a sığınırım .

Nazar bilimsel olarak da ispatlanmış . Bir deney yapılmış ve hassas ölçme cihazları ile gözden çıkan manyetik dalgalar ve etkileri incelenmiş . Neticede gözden çıkan bu manyetik dalganın dış dünyada yöneldiği alanda etki etttiği ispatlanmış .

İngiltere de Leeds Üniversitesi parapsikoloji bölümünde yapılan psikokinezi deneyinde, deneklere bir hafta boyunca seçilen bazı nesnelere odaklanması istenmiş . 2 hafta sonucunda nesnelerin bazılarında morfolojik ve biyokimyasal değişiklikler saptanırken, özel olarak tasarlanmış hassas makinalar, deneklerin gözlerinden çıkan hassas bir frekanstan yayılan elektromanyetik dalgalar tespit etmişler


Kimi bilim adamları da bu olayı biyo enerji ile açıklamaya çalışmışlardır. Bu açıklamaya göre insanların gözlerinde morötesi ve kızılötesi ışınlar vardır ve bu ışınlar kızgınlık, hırs ve kıskançlık duygusuyla karşıdaki kişiye aktarılırsa o kişide ya da varlıkta tahribata neden olmaktadır. Çünkü bu enerji nedeniyle karşıdaki varlığın biyolojik dengesi bozulmaktadır demişler .

Nazar inancı pek çok inanışta da yer almıştır . Geçmişi insanlık tarihi kadar eskidir aslında . Mİlattan önceki çağlarsa Mezopotamya da , eski Sümer Babil Mısır , Roma , Pers kültürlerinde de yer alan yerleşik bir inanış olarak kabul edilmiş . Nazarın temelinde kıskançlık ve haset duygusunun yattığı düşünülmüş .

Ne yazık ki hasetle bakan , boş boş oturup bir şey yapmadığı halde yapanları kıskanan , karnı da ufku kadar dar insanları yok etmek mümkün değil .

Başarıyı sevgi ile övmek , örnek olarak göstermek , yüksek iyilik İçin iyilikte ve faydada yarışmak dururken ,

aksinde ısrar eden , aksi tavır ve tutum sergileyen her kim ise , kendi aciz ve habis duygularının içinde boğulur elbet şüphemiz yoktur .

Şükür ki çok mübarek günlerdeyiz . Bizi bu günlere eriştirene hamd olsun. Her türlü şerden , kötülükten arınmanın pek mübarek zamanındayız .

Bol bol ibadet ve dua ile tam bir arınmayı nasip etsin Allahım . Ramazan’ı Şerif’in feyzinden nasiplenelim inşallah.

Bu vesile ile aslan parçası yeğenime geçmiş olsun diyor evlatlarımızın her türlü nazardan Allah’a emanet olmasını diliyorum.

Sevgi ve muhabbetle kalın .