Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu (TARIMKON) İç Ege Bölge Başkanı Muammer Işıklı, gıda terörü hakkında bilgi verdi. Dünyada gıda kaynaklı hastalıkların sürekli olarak arttığını kaydeden Işıklı, TARIMKON’un Fahri Gıda Müfettişi Projesi ile kamu yararına çalıştıklarını söyledi.  Işıklı, “Sağlıksız gıdaların tüketimi sebebiyle gençler ve çocuklar dâhil yılda yaklaşık 2 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Bununla birlikte gıda terörünün her sektöre girişi, farklı riskler yaratması ve ekonomik yük getirmesi ulusal gıda güvenilirliğini her geçen gün tehdit etmektedir. Beslenmeye dayalı hastalıkların sağlık sistemine yük getirmesi sosyo-ekonomik gelişmeyi engellemekte, turizm, ticaret ve ulusal ekonomiye ciddi zararlar vermektedir.

 

FAHRİ GIDA MÜFETTİŞLERİ GELİYOR

Işıklı, “Uluslararası tarım ve gıda konfederasyonu, fahri gıda müfettişi projesi ile tarım, gıda, hayvancılık sektörüne yönelik; bu sektörlerin çıktısı olan gıda maddelerinin üretimini, paketlenmesini, satışını, lojistiğini, stokunu, hijyenini, halk sağlığına etkilerini, tarladan sofrasına ulaşana kadar olan zincirde halkın (tüketicinin) kendi denetimini kendisinin gerçekleştirmesinin daha kolay daha etkin ve daha ucuz olacağı düşüncesini paylaşmakta ve bu bilinçle fahri olarak kamu yararına, ilgili kamu –kurum ve kuruluşlarına gönüllü destek vermeye çalışmaktadır” diye konuştu.

 

 “GIDA TÜKETME HAKKI KORUNACAK”

Gıda terörünü engellemek, kanunlarla belirlenmiş yasal denetim yetkisi olan kamu-kurum ve kuruluşlarımızın denetimlerinin artırması yanında vatandaşların bilinçli ve dikkatli birer tüketici olmaları, gıda maddelerini alırken sorgulayıcı olmaları ile mümkün olacağını düşünüyoruz” diyen Işıklı, “Fahri gıda müfettişlerimiz bu vizyonla faaliyetlerine devam ederken çevresinde farkındalık üretmeyi, bir parçası olduğu toplumun, gerekli nitelikte ve nicelikte gıda tüketme hakkını korumaya destek vermeyi amaçlamaktadır” dedi.

 

 “HER KESİMDEN DESTEK BEKLİYORUZ”

Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyon olarak her kesimden destek beklediklerini belirten Işıklı, “Kendi üye firmalarıyla başlattığı bu projeyi ulusal çapta bir farkındalık projesi olarak yürütmeyi hedeflemektedir.  Projenin ulusal çapta yaygınlaşması halinde gıda terörünün ülkemize verdiği kültürel, sosyal ve ekonomik zararların, farkındalığını artırdığımız toplumumuzun desteği ile zamanla azalacağı malumunuzdur. Toplumuzun gelişmesi ve başarılı olması için onu oluşturan bireylerin her yönden sağlıklı olmasına bağlı olduğunu düşünen TARIMKON’ un bu vizyonunun gerçekleşebilmesi için toplumumuzun her kesiminden destekleri bekliyoruz” diye konuştu.