banner16

banner15

21.04.2021, 12:41 2203

İFTAR DAVETİ

Özgürlüğün kısıtlanmadığı bolluk yıllarında,Afyon’da bir Ramazan…

Iramazanın ilk haftası evin horantası ile iftar açılır.Afyon merkezde iftara davetler,

o seni,sen onu,davetliler birbirini karşılıklı olacak şekilde yapılır.Davetleri evin hanımları kendi aralarında planlarlar.

Yakın akrabaları,dünürleri,beş vakit oturup gakılan eşi dostu,gomşuları,yeni gelin varsa eğer bir akşam da damatla gelin gızı iftara davete ünnenir.

Önce emmi,dayı,teyze,evli gız-damat iftara davet edilir.Bir davette ev halkıyla beraber en az otuz kişi olur.

—Büyükana emmimi,oğlanı gelini,sali aşamına iftara bekleyon,buyurun gelin…

—Gızım damadıma de iftara gelin.Sali günü aşamınan erkenden ge de geline yardım et.Yeldir yeldir,tam ezen vakti el gibi zıngıldeyib geliveme,hemi guzum…

—Gelin,bizim oğlana de,sali günü buyurun bakam.Ha seni gören son dakke ge oldu mu? Dayı garısısın erkenden gel,gelinin gızın başında dur…

—Bizim gız,sali aşamını ayarladım,topla ge enişteyi,çoluğu çocuğu oldu mu?Sen önden ge istesen,datlıyı sen edesin…

Afyon ıramazanlarının iftar davetlerinde başlı adeti sıra yemeğidir.Sofraya sırayla getirilen en az onbeş en fazla kırk çeşit olan yöresel yemeklere “sıra yemeği” denir.

Afyon’un yerlilerinin iftar ve yeni gelin davetlerinde yaptığı yemekler bütünüdür.

İftar davetinde sıra yemeği menüsü ve servisi:

İki veya üç sofra kurulur.İki tane goca meydan sofrası yayılan mendilin üzerine konulur.Çocuklara ayrı sofra konur.Evin gelini gızı ya çocuklarla oturur yada kapıya yakın sofrada oturur ki servisi hızlandırır.

Sofralarda küçük kaselerde üç salata,üç yoğurt,üç turşu,üç fişne,gaysi hoşafı ve iftariyelik olarak da hurma bulunur.Isıcecik susamlı pideler bütün misafirlere üleştirilir.

Tandır çorbası veya kırmızı mercimek çorbası yada et suyuna pirinç çorbası ezandan önce herkese ayrı kaselerde servis edilir.Çorbalar içilince kaseleri hızla toplanır.

Zeytinyağlı taze fasulye,badılcan musakkası,düğülü etli yaprak sarması,etli biber dolması nadiren biber,patetes kızartması veya börek sufraya getirilir.Herkesin unnaşabileceği şekilde üç tabakta davetliye sunulur.

Sıra yemeklerinde ana yemek olarak iki menüden biri tercih edilir.

Afyon kebabı yanında gavurmalı deper otlu pirinç pilavı,

Bütüm et yanında gavurmalı deper otlu pirinç pilavıdır.

Afyon kebabı,ince uzun kendine has kebablık pidesinin büyük çinko tepsilere kare şeklinde doğranıp,üzerine eti dağılmadan kaynatılarak pişirilen dana kuşbaşının suyu dökülüp ıslatılması yemeğidir.

Bütüm et,goca guşanede saatlerce pişirilen dana but veya gaburgası yada bütün pişirilen koyun yemeğidir.Büyük tepsilerde kemiksiz sırf et olarak servis edilir.

Gavurmalı deper otlu pirinç pilavı,bol gavurma ve havuç(deper otu)ayrı bir tencerede pişirilir.Pirinç pilavı et suyuyla tane tane pişirilir,demlenir.Pilav üzerine gavurma ana yemeğin yanında üç tabakta sofraya getirilir.

Afyon’da misafire etsiz yemek sunulmaz.

Tatlı olarak gaymaklı ekmek gadaifi veya mevsimiyse gaymaklı tahinli bal gabağı ikram edilir.Sofradan yemek kaşığı,çatalı dahil her tabak toplanır.Tatlı servisi açılır.Ekmek gadaifi üç tatlı tabağına dilimlenir üzerine büyükcene gaymakla sunulur.Gabak datlısı ayrı ayrı tabaklarda tahini,cevizi,gaymağı eksiksiz servis edilir.

Tatlıdan sonra mideyi rahatlatsın,hazmı kolaylaşsın diye etli bol ekşili guru bamya sofranın ortasına çorba sahanında  getirilir,gaşıklanır,kalkılır.

Sofradan her kalkan davetlinin temennisi:

Hacı sufrası olsun.Geçmişlerinin önüne varsın.

        Önce kahve sonra çay ikram edilir.Teraviden sonra sahura kadar oturulmak istenmezse vedalaşılır.

         Sıra yemeği gastronomi şehri Afyon’un en önemli kültürlerinden bir tanesidir.

         Günümüzde misafirlerine etli bide çektirip yanında ayran,çorba,baba tatlısı ile iftar daveti yapan ailelerde mevcuttur.

         Afyonlu hanımlar misafir ağırlamayı çok sever.Özene bezene sofralar kurar veya şık masalar hazırlar.Yemeklerinde bütün hünerlerini sergiler adeta döktürürler.

       Eski Türkler’in sofra adabı Afyon’da birebir yaşatılır.

Büyükten ve misafirden önce yemeğe başlanmaz.

Kendi önünden yenilir,başkasının önüne el uzatılıp sümdüklük edilmez.

Tıka basa eyicene doyasıye yemek yenmez.

Öksürüp tısırılcese eğer sofradan yüz çevrilir,kolla ağız kapatılır.

Ev sahibi misafire hizmet eder,daha az yer.

Yemekte yüksek sesle konuşulmaz.

Misafire güler yüzle ikram edilir,gönlü hoş tutulur.

         Irmızanın galebeşlik sufralarını,

on gısmetinen gelip,birini yeyip,dokuzunu goyan misafirlerin bereketini ösedik.

Dilerim ki yakın vakitte eski ıramazanların hoşgelişlerine hep beraber erişiriz.

Yorumlar (6)
AYŞE 10 ay önce
İftar davetinde kırk kişi olurduk.Bir kere yorulalım diye akrabaları eşi dostu aynı akşama ünneveridik.İki gün hazırlanırdık.Ne güzel günlerimiş.Eline koluna sağlık değerli hemşerim
Yenilmez 10 ay önce
Şikayet ettiğimiz bitmez dediğimiz seneye çağırırız diye boşverdiğimiz ertelediğimiz ne varsa bir virüs sayesinde bitiverdi.Unutturma bizim gız yaz memleketinen ilgili her adeti geleneği göreneği her hafta zevkle okuyalım.Kalemine sağlık
SULTAN 10 ay önce
Afyon şivesiyle konuşmalar yazıyorsunuz ya bayılıyorum,gülümsüyorum.Gayınnam pek derdi bana seni gören yeldir yeldir el gibi ezeninen gelive habaken gelin diye....daha çok reklamınız olmalı bence çok doğru ve güzel yazıyorsunuz.Yüreğine sağlık hemşerim
Yılmaz 10 ay önce
1. Yemek Türk dünyasının ortak yemeği, etli pide ayranla insanları misafir etmek bana göre ayıplı yemek,kısaca adam savuşturmak denir ,anlattığınız sofra adabı yine tüm Türklerin ortak geleneğidir ve çok sıcak çok güzel bir adetimizdir Türkler misafiri ve yedirmeyi severler
Y.m.a 10 ay önce
Tebrik eder, başarılar dilerim. Kalemine sağlık aba
Ahmetada.mm 9 ay önce
BAYILDIM TEK KELİMEYLE HARİKA OLMUŞ GİTTİİİİMM TEEEEYY UZAKLARIMA GEÇMİŞE ÇOCUKLUĞUMA KÖYÜME GİTTİİİMMM HEPSİ BİRER BİRER FİLM GİBİ AKLIMDAN DİLİMDEN GÖZÜMÜN ÖNÜNDEN GEÇTİLER GİTTİLER ŞİMDİ HAYATTA OLMAYANLAR İÇİN DE GÖZLERİM DOLDU DOLDU DOLDU ÇÜNKÜ GERÇEK DOSTLUKLAR AİLE BAĞLARI
Namaz Vakti 24 Ocak 2022
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Trabzonspor 23 54
2. Konyaspor 22 45
3. Alanyaspor 23 38
4. Adana Demirspor 23 37
5. Fenerbahçe 23 37
6. Beşiktaş 23 36
7. Hatayspor 23 36
8. Başakşehir 22 34
9. Gaziantep FK 22 32
10. Sivasspor 23 31
11. Kayserispor 23 31
12. Karagümrük 23 30
13. Kasımpaşa 23 27
14. Göztepe 23 27
15. Galatasaray 23 27
16. Giresunspor 23 26
17. Antalyaspor 23 24
18. Rizespor 23 22
19. Altay 23 18
20. Ö.K Yeni Malatya 22 16
Takımlar O P
1. Ümraniye 21 45
2. Ankaragücü 21 45
3. Erzurumspor 21 38
4. Bandırmaspor 21 36
5. İstanbulspor 21 36
6. Eyüpspor 20 36
7. Samsunspor 20 33
8. Adanaspor 21 32
9. Manisa Futbol Kulübü 21 28
10. Tuzlaspor 20 27
11. Keçiörengücü 21 26
12. Gençlerbirliği 21 26
13. Boluspor 19 24
14. Kocaelispor 21 24
15. Menemen Belediyespor 21 23
16. Altınordu 21 22
17. Bursaspor 20 20
18. Denizlispor 21 19
19. Balıkesirspor 20 8
Takımlar O P
1. Manchester City 23 57
2. Liverpool 22 48
3. Chelsea 24 47
4. M. United 22 38
5. West Ham United 23 37
6. Arsenal 21 36
7. Tottenham 20 36
8. Wolverhampton Wanderers 21 34
9. Brighton 22 30
10. Leicester City 20 26
11. Aston Villa 21 26
12. Southampton 22 25
13. Crystal Palace 22 24
14. Brentford 23 23
15. Leeds United 21 22
16. Everton 20 19
17. Norwich City 22 16
18. Newcastle 21 15
19. Watford 20 14
20. Burnley 18 12
Takımlar O P
1. Real Madrid 22 50
2. Sevilla 22 46
3. Real Betis 22 40
4. Atletico Madrid 21 36
5. Barcelona 21 35
6. Real Sociedad 21 34
7. Villarreal 22 32
8. Rayo Vallecano 21 31
9. Athletic Bilbao 22 31
10. Valencia 22 29
11. Osasuna 22 28
12. Celta Vigo 22 27
13. Espanyol 22 27
14. Granada 22 24
15. Elche 22 23
16. Getafe 22 22
17. Mallorca 21 20
18. Cadiz 22 18
19. Deportivo Alaves 22 17
20. Levante 21 11
Günün Karikatürü Tümü
banner136