Eylül ayında başlayan ve ülke gündeminde her zaman  gündemin ilk sıralarındada olan, okulların açılması,okul hazırlığı,kırtasiye giderleri,servis,kantinler,sınıf seçimi vb telaşla ; en önemliside müfredat nasıl olacak?  Sınavlar nasıl yapılacak?  Derken,  kar  yağdı,okullar tatilmi oldu(olacak) mı? Hangi illerde tatil var?  Diyerek devam eden süreç yarıyıl tatiline karnelerin verilmesiyle “mola” verildi.

        Öğrencilerimiz  büyük  bir neşeyle  tatili  yarıladılar. Bir kaç gün sonra maratonun ikinci etabına başlamış olacağız.

.      Eğitimin birbirinden farklı onlarca tarifinin içinde,    en çok kabul görenlerinden biride ‘’Kişide istendik  yönde  davranış  değişikliği  olmasıdır’’ diyebiliriz. Bu davranış değişikliğinin olabilmesi için  Okul-aile ve çevrenin işbirliği içinde olması çok önemlidir.Bugün ailede eğitim konusunda bazı olmazsa olmazlarından bahsetmek istiyorum  .Yapılması uzun süren sabırla  bir o kadar da sevgiyle yoğrularak  çocuklarımızı geleceğe hazırlamamız gereklidir.                                                                                                              

        Bunun için çocuklarımızın tatilde, sosyal, kültürel ve toplumsal  yönden gelişmelerine önem verelim. Onları soru çöz,konu tekrar et gibi emirler yerine okulda yaptıklarından farklı olarak; doğal çevreyi tanımalarına, aile,akraba, komşu ve akranları ile olumlu ilişkiler kurmalarına. Yeni arkadaşlar edinmelerine yönlendirelim. Çevremizdeki ve ülkemizdeki ,tarihi,turistik yerleri gezip görmelerine.Spor yapmalarına. Ebeveynlerle sohbet edip onların hayat hikayelerini dinlemelerine zemin oluşturalım.Böylece ‘ Ben –Biz’  arasındaki ilişkiyi sezmeleri daha kolay olacaktır.

       Asla bizi rahatsız etmesin biraz oyalansın diye saatlerce telefon- teblet –bilgisayar ve televizyonda zaman öldürmelerine izin vermeyelim. Böyle yapınca çocuklarımızı kendimizden ve gerçek hayattan uzaklaştırmış olduğumuzu unutmayalım.

     Akşam zamanında yatmalarına, sabah erken kalkmalarına , kişisel  eşyalarını toplamalarına, ev işlerinde büyüklere yardım etmelerine , kısaca ailede sorumluluklarını yerine getirmelerinde taviz vermeyelim. Onların neleri nasıl başardıklarını görünce sizlerde sevinip şaşıracaksınız.

      Günlük işlerin planlanmasında onları da işin içine dahil edelim. İş yerlerimize götürelim, alış-verişe, çarşı pazara çıkalım. Hayatın içinde olduğunu hissettirelim. Böyle yaparak  yardımlaşmayı,itiraz etmeyi,seçici olmayı,  alternatif  düşünebilmeyi , toplumla iletişim kurmayı öğretelim.                           İstedikleri kitapları seçmelerine ,bunları sizlere okuyup anlatmalarına-çocuk dergilerini incelemelerine,bulmaca çözmelerine,sudoku,atasözleri,deyimler,tekerlemeler,bilmeceler bulup çevresine sormalarına. Masal ve Milli kahramanlarımızın hayatlarını anlatan kitaplar okumalarına önderlik edelim.  Bunları okul zamanında da yapmaları alışkanlık haline gelecektir.      Evde hiçbir zaman öğretmen modunda olamayalım.   Onların evde anne babaya     daha çok ihtiyaçları var.

Kısaca , Yönlendirelim- Zorlamayalım. Yapacağı işlerde tercih sunalım. Olumsuzluk ekiyle biten,yapMA , koşMA  yerine; Dikkatli ol, Yavaş yürü gibi güdüleyici sözcükler kullanalım.

                    ‘’KİTAP  OKUMANIN  ZAMANI  OLMADIĞINI ‘’

                    ‘’TATİLLERİN BOŞ ZAMAN DEĞİL, ZAMANI KENDİMİZİN PLANLADIĞI  FIRSAT ANLARI ‘’ OLDUĞUNU  BENİMSETELİM                 SABIRLA  Ve  SEVGİYLE.