Memleketimiz Afyokarahisar şu anda Türkiye’de en çok belediyesi olan şehir. Belediyeler hizmet çeşitliliği açısından en geniş yelpazeye sahip devlet kurumu. Fakat ülkemizde ciddi bir yerel yönetim reformu gerçekleşmiş değil maalesef. En son 6360 sayılı yeni Büyükşehir Kanunu ile Büyükşehir sınırları il sınırları oldu. İlçe belediyeleri ile Büyükşehir arasındaki yetkiler belirlendi. 2014 yılında uygulanan yeni kanun ciddi yetki problemlerini gün yüzüne çıkarmış oldu. Örneğin, itfaiye, mezarlık yapımı, imar plan onayları, ulaştırma ve hatta su ve kanalizasyon işleri ve gelirleri tamamen Büyükşehir’in tasarrufuna verildi. İlçe içersinde ana caddelerden Büyükşehir sorumlu iken, diğer sokaklardan da ilçe belediyesinin sorumlu olması gibi saçma bir yetki karmaşası ortaya çıktı. Bu durum ise hukuki ihtilaflar doğurdu. Aynı zamanda vatandaş bir eksiklik veya aksaklıktan kimi sorumlu tutacağını kestiremez durumda.

Yine söz konusu 6360 sayılı yasanın getirdiği, bir diğer yenilik! İl özel idare’lerinin tüzel kişiliğine son verilmesi oldu. Aynı zamanda nüfusu ne kadar olursa olsun, Büyükşehir sınırı içinde kalan, yani tüm beldelerin, belediye tüzel kişilikleri de sona erdirildi. Büyükşehir olma nüfusu ise 750.000 şartına bağlandı. Neticede 30 Büyükşehirimiz oldu. 30 il özel idaresi ve 1528 belediye tüzel kişiliğine son verilmiş oldu.  Bu kısa özeti yaptım, çünkü bundan sonra yazacaklarım, Afyonkarahisar’ı ve hemşehrilerimizi yakından ilgilendiren vakıalar. Şu ana kadar şehrimiz Büyükşehir kapsamına girmedi. Yani il nüfusumuz 750.000 olmadı. Bu rakam olmamaksızın 2016 yılına kadar hükümetin yerel yönetim planlamasında şehrimiz dahil bir çok ili Büyükşehir kapsamına alacağı yazıldı, çizildi, beyan edildi. Fakat 15 Temmuz darbe girişimi, Başbakan değişimi, Cumhurbaşkanlığı sistemi gibi önemli gelişmeler arasında geriye kaldı, ötelendi veya raftan kaldırıldı.

2020 ocak ayında, muhtemelen son haftası, Tuik tarafından ülkemizin nüfus rakamları açıklanacak. Orada da göreceğiz ki 2024 mart yerel seçimlerine kadar ilimiz 750.000 sınırını geçecektir. Doğal olarak geçmese bile , ilimizde okuyan üniversite öğrencilerinin bir kısmının bile, birinci adres olarak Afyon’da ki adresini güncellemesi yeterli olacaktır. Şu anda bu konuda belediye yönetiminin de hazırlıklı olduğunu ve bunu yapmak için , öğrencileri teşvik edici faaliyetler düşündüğünü biliyorum. Yani demem o ki; 4 yıl sonra herhangi bir kanun çıkmasına gerek olmamaksızın, yasanın öngördüğü nüfusu tamamlayarak 2024 de Büyükşehir olarak seçimlerin yapılması kuvvetle muhtemel.

Belediyenin, toplum huzuruna, sağlığına, ekonomisine, sosyal hayata ve eğitime, kültür ve sanatta ki etkisine ve yetkisine bir sonraki hafta değinmek üzere; Afyonkarahisar Büyükşehir olursa kısaca nelerin değişeceğini yazıp sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum.

Büyükşehir belediyesi Emirdağ’dan, Dazkırı’ya kadar tüm il idari sınırına hükmedecek,

Nüfusu kaç olursa olsun, hiç belde belediyesi kalmayacak, beldeler ait oldukları ilçe belediyelerinin mahallesi olacak,

Yine hiç köy tüzel kişiliği kalmayacak ve tüm köyler bağlı olduğu ilçenin mahallesi olacak,

Köylere hizmet götürme görevini icra eden Afyonkarahisar İl Özel İdaresi olmayacak,

Uzak mahallerdeki (köyler) hizmetleri Büyükşehir’de ki bir daire başkanlığı yürütecek,

İl merkezi muhtemelen iki ilçe olmak üzere ayrılacak. İki kaymakamlık ve birimleri olacak,

İl merkezinde iki ilçe Belediyesi olacak, şu anda merkeze bağlı köy ve kasabalar bu ilçelerin mahallesi olacak,

Siyasi partilerin merkez ilçe başkanlıkları, iki tane ilçe başkanlığı haline dönüşecek,

Nüfusu kaç olursa olsun, ilçe belediyeleri tüzel kişiliği devam edecek ve

İlçe belediyesinin sınırı, o ilçeye bağlı tüm köy ve beldeleri kapsayacak,