YÜNTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Selim Arıcı, Afyon Postası’nın Sahibi Gazeteci Nail Azbay’a toplu sözleşmedeki son durumu,  işçi maaşlarının ne zaman yatırılacağı ve işçilerin iddia ettiği “Yemek paramızı kestiler” açıklamalarına yanıt verdi. Belgelerle konuşan Arıcı, özetle şunları söyledi: 

EN DÜŞÜK MAAŞ 3507 LİRA OLACAK

İşin aslı şu. Ben sendika görüşmelerine bire bir katıldım. Başkanın verdiği rakam en kötü işe yeni giren bir kişi için 3 bin 507 lira. Vergi dilimi dahil. Bu ne demek? 20 yaşında bekar bir genç çalışıyorsa alacağı maaş budur. Buda yüzde 50 küsur zam demektir. Bir adam evli ve 3 çocuğu varsa 3800-3900 lira civarında maaş alacak demektir. Buda bu yıl için. 

SENDİKALARLA NEDEN ANLAŞAMADIK SEBEBİ BU

Biz sendikalarla neden anlaşamadık? Sendika diyor ki, “Benimle yaptığın bu sözleşmeyi başkasıyla yapamazsın, sendika üyesi olmayan aynı yerde çalışan işçiyede bu maaşı veremezsin” diyor. Bende diyorum ki bir işçinin sendikalı olması anayasal hakkıdır olmamasıda anayasal hakkıdır. Yani yanı işyerindeki adam sendikaya üye değilse asgari ücret alacak, 2800 lira… Sendikaya üyeyse 3 bin küsur lira alacak. Ben bunu imzaladığımda işçinin elini kolunu bağlayıp otomatikman sendikalı olmasını zorunlu kılmış olurum. Adamın anayasal hakkını elinden alırım diyerek ben bunu imzalamam dedim. Maddi anlamda hiç bir sıkıntı yok. Başkan bunları geriye dönükte verecek. 

SENDİKA ŞOFÖR KAZA YAPARSA SORUMLU İŞ VERENDİR DİYOR

İkinci maddede var. Diyor ki sendika tüm iş yerlerinde ben yetkiliyim. Bende Çalışma Bakanlığı’ndan müfettiş istedim. Şu şu konularda sendika yetkili değil dedi müfettiş bize. Bu da anlaşamadığımız maddeydi. Bir başka maddede şu var: “Her hal ve şartta bir şoför kaza yapması durumunda bunun tüm tazminatını iş veren karşılayacak” diyor. Böyle bir dünya var mı? Adam alkollü araç kullandı, zevkine kırmızı ışıktan geçti, zevkine hız limitini aştı, trafik kusurlarında kusur oranı benim için önemli. Kusur oranına göre ben şoförü kusurlu tutarım ya da tutmam. 

SENDİKA İŞÇİ, ZİMMETLİ ARAÇTAN SORUMLU DEĞİL DİYOR

Başka bir madde daha var. Şoföre biz aracı zimmetledik, adamda hiç bir şey sorumluluk olmayacakmış, bu arabanın fenni muayenesi, kaskosu, sigortası şirkete ait. Ama bunun hangi olduğunu bana adamın söylemesi lazım. Ben yüzlerce aracı nasıl takip edeceğim. Buda ayrı bir sıkıntı. Bir sıkıntı daha var. Adam aracın yağına bakmamış. Arabanın motor sarmış. Burada adam değil şirket sorumludur demiş.  Ya olur mu? Bu adam kendi aracına bakmıyor mu? Biz bunun gibi sorunlardan dolayı sendikalarla anlaşamadık. 

İSTANBUL BELEDİYESİ’NDEN DAHA FAZLA ZAM ORANI VERDİ

İstanbul Belediyesi’nin verdiği zam oranından daha fazlasını verdi başkan. Yıllık belediyeye bunun maliyeti 16 trilyon. Bunun gecikmesinin işle hiçbir sıkıntısı yok. Neden yok? Başkan dedi ki, kardeşim hangi ayda anlaşırsanız anlaşın geriye dönük birinci aydan bu yana işçiye parasını vereceksiniz dedi. Ben bunu arkadaşları toplayıp anlatmadım. 

YEMEK PARASI YOK DİYEN KİŞİ YALAN SÖYLÜYOR

Yemek parası yok demiş. O da yalan. Sırf bu sendika işleri gecikti diye bunu diyorlar. Bu sendikanın suçu. Biz her işçimize her ay 350 lira kartına yemek parası yatırıyoruz. Metropol adlı kartı kullanıyoruz. Bir çok yerde geçiyor. Sadece sigara alamıyor. Bardağı evden götürüyoruz demiş. Allah’tan kork. Pandemi döneminde her kurum çay olayını yasakladı. Bende herkesin çay içmesi için böyle bir uygulama başlattım. Hala daha bir çok kurumda çay içemiyor personel. Pandemi döneminde bir kişi işten çıkarılmadı bizde. 15 gün çalışıp 15 gün evde kaldılar. O halde bile maaşlarını tam yatırdık. Söylediklerim boş çıksın yarın istifa ederim.  

ANLAŞMA SAĞLANDI, BU HAFTA DAVULLU ZURNALI DUYURACAĞIZ

Anlaştık şu anda. Araç konularında taviz vermedim. Başkana söyledim sendikaya üye olmayan adamada sendikaya üye olan kişiye yaptığımız maaş tutarında ödeme yaparım dedim, sendika maaşı verdiğimde mahkemeye giderse anaysaya aykırı olduğu için verdim derim dedim. Sendikayla mahkemelik olacağımızı ifade ettim. Ol kardeşim işçiye hakkını ver dedi. Pazartesi, Salı günü anlaştık. Sendika şubeleriyle görüşecek. Hak İş ile zaten anlaşmıştık. Onlar Belediye İş’i bekliyorlar. Muhtemelen Perşembe günü ya da bu hafta içinde davul zurnalı şey yapacağız ve geriye dönük olarak işçiler paralarını alacaklar. Bunu bir kerede ya da iki taksitte alacaklar. 

-Afyon Postası’ndan Nail Azbay’ın Özel Haberi.