Osmangazi Ortaokulu’nda düzenlenen ödül törenine Vali Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, okul idarecileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

İlk olarak söz alan TÜGVA Afyonkarahisar Ortaokul Koordinatörü Kadir Karakoç, yarışma hakkında bilgiler verdi. Ardından söz alan Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise kitapların ve okumanın öneminden bahsederek, öğrencilere kitap okumaktan asla vazgeçmemelerini tavsiye etti.

Kitabı Her Zaman, Özellikle De Ortaokul Çağında Okuyun

Son olarak söz alan ve özellikle ortaokul çağlarında kazanılan okuma alışkanlığının kalıcı ve etkili olduğuna değinen Vali Mustafa Tutulmaz: “Okumak bizi şekillendiren, bizi geliştiren, bilgimizi ve hayal gücümüzü arttıran, konuşma alışkanlığımızı, yeteneğimizi geliştiren olaylara farklı yönden bakabilmemizi sağlayan güzel bir etkinliktir. Ancak bunu sağlıklı bir şekilde elde edebilenin yolu da uzun süre devamlı bu işi yapmaktan geçer. Kısa süreli okumalarla ya da kısa bilgi notlarıyla bunu elde etmek mümkün değil, kitap okunması gerekir ve kitap okumanın temeli de ağırlıklı olarak işte bulunduğunuz dönem olan ortaokul döneminde atılır. İlkokulda bunun biraz başlangıç biraz ısındırma, ortaokul bölümü hızlı bir şekilde işin içine girme, liseden itibaren de artık ihtiyaca göre okuma şeklinde devam etmesi gerekir. Hayatın her alanında okunması lazım ama öncelikle ortaokul düzeyinde siz sevgili gençler bunu çok daha fazla önemsemeniz gerekir. Sınavlara giriyorsunuz bu sınavlardaki başarının birinci şartı anlamaktan geçer, soruyu anlamaktan geçer. Soruyu anlayabilmenin yani kolay anlayabilmenin yolu da çok okumaktan geçer. Sizlere kesinlikle çok okumayı tavsiye ediyorum” dedi.Kitaplar ve kütüphanelere ulaşmanın daha kolay hale geldiğini belirten Vali Mustafa Tutulmaz, öğrencilere okumayı hedef edinmelerini tavsiye etti. Sınavlarda başarılı olmanın yolunun kitaplardan geçtiğini söyleyen Vali Tutulmaz. “Yılda 52 hafta var. Siz yılda 30-40 kitap okuyun hiçbir sınav sizler için sorun olmaz. Bundan sonraki hayatınızda kitap okumayı hedef edinin, ilke edinin. TÜGVA’yı bu alanda tebrik ediyorum. Kamu olarak bizler ne kadar kitap okuyun desekte bu işin bir STK ayağı olmadan bu iş biraz daha bireyselde kalıyor. İlimizde farklı STK ve kuruluşlar aracılığıyla 3 ayrı kitap okuma yarışması devam ediyor. Kamunun okuma kampanyası her zaman devam ediyor. Valiliğimiz ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz okumanın önemli olduğunu ve bunun bir proje çerçevesinde yürütülmesi gerektiğini her fırsatta anlatıyor. Bunun bir sonucu olarak ta her geçen gün okuma alışkanlığı yaygınlaşıyor. Okumaya yönelik alt yapıyı da fuarlar ve değişik etkinliklerle sağlamaya çalışıyoruz. Şuanda her okulumuzun kütüphaneleri, kitaplıkları her öğrencinin ulaşabileceği şekilde dizayn edildi. Bu durum kitaba ulaşmayı kolaylaştırıyor. Bizim öğrencilik yıllarımızda okul kütüphaneleri kilitli olurdu. Şimdi ise koridorlarda,  sınıflarda, okul içerisinde kitaplıklar, kütüphaneler var ve ulaşılabiliyor. Bu kütüphanelerden faydalanın” diye konuştu.

Fırsat Buldukça Her Kitabı Okuyun

Öğrencilere Kitap Fuarı müjdesini veren ve şimdiden hazırlıklara başlamalarını tavsiye eden Vali Tutulmaz: “Yeni kitaplar görmek, değişik kitapların kokusunu almak istiyorsanız şimdiden tasarrufa başlayın. 2 ay sonra Kitap Fuarı sizler için kapılarını bir kez daha açacak. Her türlü kitabı okuyabilecek hazırlıkta olun ve her kitabı fırsat buldukça okuyun. Kitap okumanın ödülü bisiklet. Bu ödül kitap okuyarak bilgi dağarcığınızı geliştireceksiniz, bisiklet ödülü ile de vücudunuzun ihtiyacını gidereceksiniz. İnsan spor da yapmalı. Eğer spor yapmazsak hastalıklara daha fazla maruz kalabiliriz. Sporu ihmal etmeyin. Yani kitap okuyarak beynin sporunu, bisiklet kullanarak da vücudun spor ihtiyacını gidermiş oluyorsunuz. Sözlerimi noktalarken emeği geçen herkese, kitap okuma yarışmasına katılan tüm öğrencilere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından 5 ve 6. Sınıflar kategorisinde il birincisi olan Süleyman Efe Topal, 7 ve 8. Sınıflar kategorisinde il birincisi aynı zamanda Türkiye 3’üncüsü olan Muhammed Aykız ve derece alan diğer öğrencilere Vali Mustafa Tutulmaz ve protokol üyelerinden ödüllerini aldı.

Okul koridorunda oluşturulan kütüphaneyi de inceleyen Vali Mustafa Tutulmaz, kütüphaneye çeşitli kitaplar hediye ederek, emeği geçenleri tebrik etti.