Afyon Postası’nın sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlanan programda Dr. Bozyurt, Nail Azbay’ın kar yağışı üzerine sorduğu sorulara yanıt verdi. Geçtiğimiz günlerde leyleklerin göç yollarıyla ilgili haberin gündem olmasına ilişkin cevap veren Bozyurt, konuyla alakalı yazmış olduğu makalesinin bilim dergilerinde yayınlandığını kaydetti. 

“OCAK AYININ ORTASINDAN SONRASINA DİKKAT”

Hava tahminlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Bozyurt: “Türkiye’nin üzerine kuzeyden yeni bir oluk sistemi geliyor. Dolayısıyla kuzeyde yer alan soğuk cepheleri oluk sisteminin sarkmasıyla ülkemiz üzerine taşımasını bekliyoruz. Şubat ayının sıcaklık olarak mevsim normallerinin altında geçmesini ve yağış olarak bereketli geçmesini bekliyoruz. Özellikle kuzey iç ve doğu kesimlerde sıcaklıklar eksi derecelerde seyredecek.” dedi. 

“BAHAR AYLARI GEÇTİĞİMİZ YILLAR GİBİ ÇOK SICAK BEKLENMİYOR”

Nail Azbay’ın bahar aylarına doğru havalar ısınacak mı sorusunun üzerine Dr. Bozyurt: “Mart ayı itibariyle halk dilinde kullanıldığı üzere mart dokuzları soğukları sert geçecek. O noktada sıcaklık düşüşleri bu sene keskin olacak. Mart’tan sonraki dönemde bahar ayları ise geçen seneki gibi sıcak olmayacak ve bol yağışlı olacak. Böylece barajlarda su miktarı artacak.”dedi. 

“GENEL ANLAMDA İKLİM ISINIYOR”

Dr. Okan Bozyurt, dünya üzerinde iklimlerin ısındığına dikkat çekerek, “Dünya üzerinde genel anlamda değerlendirdiğimizde iklim ısınıyor. Birkaç yıldır bu seneki gibi kış olmadı. Sert kışlar tabiat için çok gerekli. Artık gelecekte bu kışları pek göremeyeceğiz. Sıcaklıklar yükselmeye devam edecek sert kışların tekrarlanma sıklığı giderek zayıflayacak ve karın yerde kalma süresi azalacak. İki üç yılda bir sert kış oluyorsa on yılda bir olacak. Dünyanın ortalama sıcaklığı yükseldiği için bu noktada Paris iklim zirveleri gibi anlaşmalar çok önemli.” dedi.

“EBER GÖLÜNÜN CANLANMASINI BEKLİYORUZ” 

Gazeteci Azbay’ın ‘bu sene ki yağışlar Eber Gölü’ne etki edecek mi?’ sorusu üzerine Bozyurt: “Eber Gölü çevresi bu sene çok ciddi yağış aldı. Fakat Eber Gölü’nün canlanması için öncelikle Sultandağı drenaj sistemini Eber’e ulaşması lazım. Maalesef insanlar derelerin, çayların üzerine yapay bentler ve barajlar yaptığı için su göle ulaşmakta güçlük çekiyor. Üstüne tarımsal ve  hayvancılık amaçla gölden su çekilince işte bunlar Eber’in sonunu hazırlıyor.” dedi. 

PARİS İKLİM ANLAŞMASI

Bozyurt, Paris İklim Anlaşması hakkında da konuşarak, ”Türkiye bu anlaşmaya taraf oldu ancak Kyoto Anlaşmasına göre Türkiye gelişmiş ülke statüsünde olmadığı için gelişmekte olan ülkeler statüsünde değerlendirildi ve ciddi mali yardım geldi. Yaklaşık 3.1 milyar dolar. Tabi ki bu paranın iklimde ve yeşil dönüşümde değerlendirilmesi lazım. Türkiye bu konuda ciddi adımlar atıyor. Mecliste imzaya sunuldu ve İklim Değişikliği Bakanlığı kuruldu. Şuanda pek çok ülkede bu bakanlık yok. Bu ülkemiz adına sevindirici bir gelişme.” diyerek sözlerini noktaladı. >>Afyon Postası’nın Özel Haberi.