Emekli Memur-Sen Afyonkarahisar İl Temsilcisi Yakup Yılmaz’ın açıklamaları şöyle: 

EMEKLİ DEMEK İNSAN DEMEKTİR

Emekli demek ilk önce insan demektir, emek vermiş, hizmet etmiş, hürmeti hak etmiş demektir. İnsanın emekle ilişkisi doğumla başlar ve hayatının son anına kadar devam eder. Emekli Memur-Sen; vatanını seven, kutsal, milli ve manevi değerlere saygı gösteren, ülke menfaatlerini her şeyin üstünde tutan, temel insan hakları ilkelerine dayanan, millet iradesini de milletin seçtiği idareye de saygı gösteren, kimsenin ötekileştirilmediği, farklılıkları zenginlik olarak kabul edilen, ücretlerde ve gelir dağılımında adaletin sağlanmasını amaçlayan bir emek hareketi,  onurlu bir dava ve mücadelenin adıdır.

5.5 MİLYON EMEKLİ ÇALIŞIYOR

Emeklilerin mali ve sosyal haklarının iyileştirilmesi, hayatla aksiyoner ilişki kurma zeminlerinin artırılması, içinde yaşadıkları topluma tecrübe aktarımı yoluyla hizmet üretme imkanlarına kavuşması şüphesiz mücadele ve örgütlenme gerektirir. Bu hedeflerin tümüne de ancak örgütlü mücadeleyle ulaşılabilir.Çalışan emekli sayısı 5.5 milyondur. Eldeki veriler, emeklilerimizin, yaşam standartlarını düşürmemek amacıyla % 39’unun tam zamanlı, % 33’ünün yarı zamanlı çalıştığını gösteriyor. Devlet emeklilere çalışmadan hayatlarını idame ettirebilecekleri bir ücret verirse, bu işsizliğe karşı atılmış en büyük adım olacaktır. Emeklilik kaçınılmaz bir süreçtir, bu süreç daha kaliteli olabilir.

EMEKLİLER ÖRGÜTLENMELİ

Emeklimizin haklarını korumak, yaşlılıklarını daha refah içinde geçirmelerini sağlamak, sosyal hayata daha aktif tutunmalarını desteklemek için kurulmuş olan Emekli Memurlar Sendikamız, sadece memurların değil, emekli maaşını Sosyal Güvenlik Kurumundan alan bütün vatandaşlarımızın üye olabilecekleri Sivil Toplum Kuruluşu olup bu alanda meydana gelen boşluğu doldurmaktadır.Ülkemizde de emeklilerin örgütlenmeleri zorunlu hale gelmiştir. Çünkü örgütlü olmayan hiçbir gücü kimse muhatap olarak görmemektedir. On milyonu aşan sayısı ile emekliler örgütlendiklerinde ülkemizin en önemli baskı unsuru haline gelecektir.

MEMUR SEN ÇATISI ALTINDA TOPLANALIM

Emeklilerin problemlerini, problemlerin çözümlerini de biliyoruz. Sorunları çözmek için durmaksızın çalışıyoruz. Sesimizin daha gür çıkması için bütün emeklilerimizi Emekli Memur-Sen çatısı altında toplanmaya, bu haklı mücadeleye güç vermeye, katkı sunmaya çağırıyoruz.

EMEKLİLER BUNLARI BEKLİYOR

1. Emeklilerimizin çalışanlar ile arasında açılan maaş farkı kapatılmalıdır.

2. Kamu görevlilerinin fiilen çalıştıkları dönemde bordrolarında var olan “ek ödeme” de dâhil emek verilen dönemde maaşa eklenen unsurlar emekli maaşına da yansıtılmalıdır.

3. Emekli maaşları askeri ücretten az olmamalıdır.

4. İntibak zammı alamayan emeklilere de intibak zammı verilmelidir.

5. Emekli maaş zamları çalışan memur veya işçi oranında değil belirli bir kriter üzerinden veya ayrıca belirlemelidir. Yüzdelik dilimde yapılan zamlar çalışan ile emekli arasındaki farkı daha da arttırmaktadır.

6. Emeklilerin Sendika Kurma Hakkı’nın önündeki fiili engellemeden vazgeçilmeli, hükümde yer alan boşluklar giderilmelidir.

7. Yaşa bakılmaksızın tüm emekliler toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalandırılmalıdır.

8. Emeklilere, eş ve çocuk yardımı verilmemesine ilişkin hatadan ve eşitsizlik oluşturan uygulamadan vazgeçilmeli, eş ve çocuk yardımı emeklilere de verilmelidir.

9. Öğrenim hayatına devam eden çocuğu olan emeklilere, çocuk yardımı ödemesi yapılmalıdır.

10. Dünyada yeni bir terminoloji olan “Aktif Yaşlanma” kavramı ülkemizde de hayata geçirilerek emeklilerin daha sağlıklı bir emeklilik dönemi geçirmeleri sağlanmalıdır.

11. Ülkemizde genel sağlık politikalarının dışında, yaşlılara yönelik özel sağlık politikaları da geliştirilmeli ve hayata geçirilmelidir. Toplumsal olarak sağlıklı yaşlanmanın önemi hakkında eğitimler verilmelidir.