Toplantıda yabancı uyruklu kişilerin genel durumu, toplumun bu kişilere olumlu ve olumsuz bakış açıları, suç oranları, yabancıların yaşadıkları temel problemler, kamu kurum ve kuruluşlarının bu kişilerle yaşadığı sorunlar, İl Göç Müdürlüğünün yabancı uyruklulara yönelik uyum çalışmaları gibi konular ele alındı. 

İl Göç Müdürü Hakan Ergün toplantıda İl ve ilçelerdeki genel durum ve yabancı uyrukluların uyum problemlerine ilişkin ayrıntılı sunum yaptı. 

İlimizde Yabancıların Suç Oranları Düşük 

Toplantıda göç sorununun dünyanın bir gerçeği olduğunu belirten Vali Mustafa Tutulmaz: “Ülkemiz daha önceleri geçiş güzergâhıydı, ancak son dönemde ekonomide ve diğer alanlarda hızla gelişim göstermesiyle artık göç hareketinin hedefindeki ülkelerden oldu. Yabancı uyruklu kişiler ile uzun süredir birlikte yaşıyoruz. İlimizde yaşayan yabancı misafirlerle şükür bir sıkıntımız yok. Suç oranları da oldukça düşük seviyede. Bizler bu kişilerle birlikte uyum içerisinde yaşayabilmeliyiz. Kamu kurum ve kuruluşlarımızdan isteğim bu kişilerle ilgilenmeleri ve yaşanan sıkıntıları gidermeleridir. Bizlere düşen kamu düzenini sağlamak ve hukuk kuralları çerçevesinde toplumumuzun ve yabancı misafirlerin haklarını gözetmektir” dedi. 

Toplantıda il müdürleri de kendi kurumlarındaki verileri ve yaşadıkları bazı konular hakkında bilgiler verdi. Çözüm önerilerinin de istişare edildiği toplantıda, katılımcılar görüş ve düşüncelerini paylaştı.