Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Afyonkarahisar’daki kentsel dönüşüm projesi hakkında hak sahiplerinin sorularını dinledi. Burada bir vatandaş yerlerine yer istediklerini söyleyerek, borçlandırılmalarına tepki gösterdi. 

178 BİN LİRA BORCU NASIL ÖDEYECEĞİZ

Vatandaş toplantıda şunları söyledi: “Bizim yerlerimiz atalarımızdan kaldı. Ben 6’ncı kuşağım. Benim burada 114 metrekare yerim var. 2+1 yer verilmiyor. 178 bin lira borçlanıyorum.  Ben emekliyim. Biz ne yiyip içeceğiz. Pandemi döneminde 50 lira götürüyorum bir günde bitiyor. Bunları göz önünde bulundurursanız basımızın üstünde. Değilse bu proje değişsin.  Bizim şehrimiz göbeğimiz. Uzun Çarşı’nın yanı. Neden böyle yapılıyor. Bu haksızlık bu. Benim bir göz yuvam yok. Ben kirada oturuyorum.”

HAZİRAN SONUNA KADAR TALEP TOPLAYACAĞIZ

Bakan Kurum bu ve buna benzer eleştiriler gelmesi üzerine şunları söyledi: “Bir ay içerisinde, Haziran ayı sonuna kadar talep toplayalım. Bu süre içinde çoğunluk projeyi isterse yaparız. Çoğunluk bunu istemezse bu imar planını Haziran ayı sonunda onaylarız siz yaparsınız. 

RİSKLİ BİNALARIN YIKIM KARARINI VERMEK ZORUNDAYIZ

Riskli binaların yıkım talimatını vermek zorundayız. Burası riskli. Bende hakikaten sizden daha çok isterim daha iyisini alın. Ben daha memnun olurum. Bunları dışarda farklı müteahhit daha iyi şartlar sunuyorsa bizim başımızın üstünde”

BU İMAR PLANI DIŞINDA İMAR YAPAMAYIZ

Haziran ayı sonuna kadar 50 ve üzerinde anlaştıysa bunu yapıyoruz. Anlaşmadıysa bu gösterdiğimiz imar planını yapıyoruz siz müteahhitlerle görüşüyorsunuz. Ben size hikaye anlatmıyorum. Bu imar planı dışında buraya imar yapamayız. İmaret Cami var, Mısri Cami var buradaki kültür varlıklarını korumalıyız. Arkadaşlar bilerek konuşalım. Vatandaşı yanlış yönlendirmeyelim. Burası deprem bölgesi. İzmir’de 7 katlı binayı yıkıp 5 katlı bina yaptık. Oradaki vatandaşın suçu ne? O yüzden o imarı bunun dışına çıkaramayız. Ben size olabileceği anlatıyorum. 

ZORLA DÖNÜŞTÜRELİM DEMİYORUZ

Biz kimse zorla dönüştürelim demiyoruz. Çoğunluk sağlanmıyorsa biz imar planını yaparız, dönüşüne dönüşür. Anlaşılırsa yapılır anlaşılmazsa yapılmaz. Bu kadar basit. Haziran ayı sonunda kadar bizle anlaşanlar çoğunluktaysa yapıyoruz. Olmuyorsa eğer kültür varlıklarının onaylayacağı imar planını yapıyoruz. Siz nasıl istiyorsunuz nasıl istiyorsanız öyle dönüştürüyorsunuz. Size ondan sonra bir destek gerekiyorsa belediyemiz bakanlığımız her türlü desteği vermeye hazırdır. Çoğunluk isterse yaparız istemezse yapmayız. Tekrar söylüyorum. Vatandaşımıza rağmen hiç bir iş yapmadık yaptırmadık. Bundan sonraki süreçtede de yapmayacağız. 

-Afyon Postası'nın Haberi.