Vali Yiğitbaşı özetle bu soruya şöyle yanıt verdi:

HER İLÇENİN FARKLI POTANSİYELİ VAR

Eksikliklerden bahsetmek yerine ihtiyaçlar ve beklenti olarak konuşalım. Çünkü diğer kelime negatif bir algı yaratıyor. Dolayısı ile bu toplantıda sorulan sorular sizin bahsettiğiniz eksikliklere işarettir. 17 ilçede ne gözlemlediniz derseniz, hepsi bir birinden farklı ilçeler gördüm. Hem mesafe olarak hem alan olarak oldukça geniş bir coğrafya Afyonkarahisar. Birbirinden farklı ve kendilerine özgü potansiyelleri var. Kimisi Denizli’ye yakın oradan etkileniyor kimisi Konya’ya yakın, oranın kültüründen etkileniyor. Bunun gibi notlarımızı biz aldık. Bunlara göre ilçelerimizin ihtiyaçlarına yönelik çalışacağız. Vişne ve kiraz üreten ilçelerimiz var. Bu seneki mevsim şartlarından dolayı yeterli ürünlerin olmadığını söylüyorlar. Kimisinde tavuk ve yumurtacılık farklı bir potansiyel barındırıyor. Bazı yerlerde gurbetçiler var. Bu noktada benim aklıma gelen çalışmalar. Göç alımında örneklik teşkil edecek. Bu Türkiye’nin önemli bir yanını gösterecek. Uluslararası alana taşıdığımız nesillerimiz var. Her ilçenin kendinize özgü duruşu var. Farklılıklarımızın altını çizip vurgulayacağız. Bunu ulusal ve uluslararası bir vizyon ortaya koyabiliriz. Bu anlamda özgünlüğünü ortaya çıkaracak çalışmalarımız olacak.

KENDİSİNE ÖZGÜN BİR ÇALIŞMA OLACAK MI SORUSU…

Sizin kendinize özgün çalışmanız ne diye sordunuz. Ben az önce söylediklerimin tamamı benim ilgi alanıma giriyor ve ben hepsini önemsiyorum. Belki fark olarak farklılıklarımızı çıkaracağız diyoruz ya şu an şu projeyi yapacağız, bu projeyi yapacağız bunu vaat ediyorum diyemem böyle bir vaatte bulunmam çünkü ben siyasetçi değilim. Belki bir kadın duruşuyla kadın bakışıyla bir şeyler yapabiliriz. Mesela koruma altındaki çocuklarımızla ilgili şu anda yeni bir çalışmamız var. Ama bunu söyletmek için erken. Çocuklarımızı şu anda gözlemliyoruz. Spor yoluyla onların rehabilite edilmesi, onların hayata dahil olmasına, kötü alışkanlıklardan uzak durmasına acaba ne kadar rol oynayabiliriz diyerek Gençlik Sporla bir şey başlattık. Ama dediğim gibi bunu söylemek için şu an erken. Çünkü gözlemle aşamasındayız.

ŞU AN İÇİN ŞUNU YAPACAĞIM DEMEK İÇİN ERKEN

Çevreye dair, olarak ben Aile Bakanlığı’ndayken kadın konuk evlerindeki gözlemlerimden yola çıkarak oradaki bazı şeyleri buraya taşıyarak bu şehirde ne yapabiliriz diyerek bir düşüncem var. Buradaki yemek artıklarının çöpe gitmemesi yönünde bir çalışmamız var. İsraf olmaması mama olarak hayvanlara verilmesi yönünde bir açıklama yapmıştık. Bunlar yeni yeni üzerinde çalışacağımız şeyler. Sahadaki gözlemlerimizde yeni şeylerde ortaya çıkacaktır. Ama takdir edersiniz ki bana göre ben şunu yapacağım demek için şu an için erken. Biz gayret etmekle sorumluyuz.