Afyon Kocatepe Üniversitesinin (AKÜ) kuruluşunun 30. yılı kutlamaları ve AKÜFEST kapsamında Girişimcilik ve Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (GİKAM) ile Girişimcilik ve Kariyer Topluluğunun Girişimcilik ve Kariyer Söyleşileri Kapsamında düzenlediği söyleşiye Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ömer Tekeş konuk oldu. Girişimcilik ve Kariyer Topluluğu Başkanı Mehmet Sermet Koçak’ın moderatörlüğünü yaptığı söyleşide Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ömer Tekeş kendi kariyer yolculuğundan da örnekler verdiği konuşmasında Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen girişimcilik örneklerini anlattı.

Söyleşiye; Çobanlar Kaymakamı Mücahit Öztürk, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Peker, Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, Bolvadin Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Mustafa Fişne, Emirdağ Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kemal Yıldız ile birlikte AKÜ personeli ve öğrenciler katıldı.

Kadın Kültür Evlerinden 12-13 bin kadın istifade etti 

Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği söyleşide Tekeş, Bayat Kaymakamlığı sırasında Kadın Kültür Evleri projesine ilişkin yaşanana sürecini anlattı. Afyonkarahisar’da 26 Kadın Kültür Evi olduğunu kaydeden Tekeş, 19 tane de Kadın Kooperatifi bulunduğunu söyledi. Kadın Kültür Evlerinin çok aktif bir şekilde çalıştığını ifade eden Tekeş “Bir yıl içinde 120 bin kadına eğitim verilmiş. Aylık ortalama 12-13 bin kişi Kadın Kültür Evlerinden faydalanmış. Burada her türlü eğitim veriliyor. Bu güzel bir projeydi” dedi. Bağımlılık eğitimlerinden sağlık eğitimlerine kadar verilen her eğitimin, toplumun her kesimine bir şekilde etki ettiğini söyleyen Tekeş, Kadın Kültür Evlerinin Türkiye’ye örnek olmuş bir proje olduğunu ve pek çok kişinin hayatını değiştirdiğini sözlerine ekledi.

“Kooperatifler ile katma değer sağlandı”

Kurulan kooperatifler ile üretim yapıldığını ve katma değer sağlandığını ifade eden Tekeş, “17 ilçemizin tamamında kooperatif kurduk. Her kooperatif aslında bir girişimcilik hikayesi. Bayat’ta istiridye mantarı üretiyoruz. Şu an 11 farklı aile istiridye mantarından faydalanıyor. Afyonkarahisar’ın en küçük ikinci ilçesi Evciler’de çikolata üretiliyor. Bu kadar küçük bir ilçede 9 kadın çikolata üretiyor. Son 9-10 ay içinde 1 milyon liralık çikolata sattılar. Bu kadınlar artık ticaret erbabı olmaya başladılar. Çobanlar ilçemiz Çiçek Sepeti ile çalışıyor. Dinar, Sultandağı, Çay, Emirdağ ilçelerimiz de üretiyor, değer sağlıyor. 17 ilçemizin tamamı üretiyor” dedi.

Söyleşi AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker’in, Vali Yardımcısı Ömer Tekeş’e plaket takdimi ile son buldu.