Toplantıda Kaymakam Selami Kapankaya, Belediye Başkanı Nihat Sarı, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, İl Özel İdare Genel Sekreteri Murat Toy ve ilçe müdürleri de hazır bulundu.

Kendinizi Vatandaşın Yerine Koyun

Toplantıda konuşan ve verilen hizmetlerde vatandaş memnuniyetinin önemine değinen Vali Mustafa Tutulmaz: “Yılda bir kez sizlerle bir araya geliyorum. Bugün bir kez daha sizlerle bir araya geldik. Vatandaşlara hizmet için varız ve bu görevlerdeyiz. Bunu her toplantıda, her fırsatta dile getiriyorum. Bu bizim hem hukuken hem de vicdanen yapmamız gereken sorumluluktur. Bizim vatandaşın memnuniyetini ön planda tutan, onun günlük yaşantısında problemlerini en aza indiren hatta mümkünse hiç problem olmadan bir yönetim anlayışı sergilememiz gerekiyor. Bunun ölçüsü empati yapmak, kendimizi vatandaşın yerine koymaktır. Her fırsatta bu konuyu da dile getiriyorum. Kendinizi vatandaşın yerine koyup o şekilde hizmet edin. Bu ölçüyü kurduğumuzda yanlış yapma imkânı olmuyor.  Bu görevler gelip geçici. Önemli olan sıradan vatandaş olduğumuzda nasıl muamele görmek istiyorsak bizlerde bu görevlerdeyken o şekilde davranış sergilemeliyiz” dedi.

Metruk Binalar Tehlike Oluşturuyor

Atıl vaziyette duran binalar için muhtarları uyaran Vali Mustafa Tutulmaz, bu binaların bertarafı noktasında çalışmaların hızla yapılmasını istedi. Vali Tutulmaz: “İlçemizin problemleri elbette vardır. Bu problemleri İl Genel Meclisi üyeleri aracılığıyla elbette dile getiriliyor ama farklı bir sıkıntınız var ise bugün sizleri dinlemek isterim. Bugün sizleri dinlemek ve taleplerinize çözümler üretmek istiyorum. Köylerimiz göç veriyor. Göç olduğu için metruk binalar çok fazla. Bu binalar görüntü kirliği, can güvenliği ve suçların mekânı olma yönüyle tehlike oluşturuyor. Bu tür yapıları bertaraf etmeliyiz. Birinci önceliğiniz bu tür binaların yıkılması gerekiyor. Yıktırmak istemeyenlerde korumakla sorumludur. Bir diğer husus çöp toplanması ve bertaraf edilmesi. Şuanda tüm köylerinde çöp toplanan ve bu çöplerin merkezi bir şekilde bertaraf edildiği ender illerden birisiyiz. Bu bölgede merkezi depolama yoktu. İnşallah buradaki çöplerde en kısa sürede merkeze taşınacak. İlimizde konutların tamamını karşılayabilecek yeşil enerjimiz var. Afyonkarahisar her yönüyle kendinden bahsettiriyor. Bu alanda da öyle.  Haziran ayı itibariyle bu bölgenin çöpü de toplanacak ve bertaraf edilecek. Bu tür şeyleri devletten bekleyerek elde etmemiz de mümkün değil. Hepimiz bir tarafından tutacağız köylerimizi yaşanabilir, güzel görünür hale getireceğiz. İlçelerde bu işi Belediyeler, Kaymakamlıklar yapacak, İl düzeyinde Valilik olarak bizler destek vereceğiz ve belli bir süre sonra baktığımızda pırıl pırıl ne güzel bir şehir havasını vereceğiz. Çevre temizliği önemli. Ben şimdi arkadaşlara da zaman zaman soruyorum çöp toplamada sıkıntı var mı diye? Şöyle bir cevap alıyoruz. Külleri konteynerlere koyarak hem bunların taşınması maliyet hem oradaki çöpleri ve konteyneri yakarak konteynere zarar veriyor. Külleri mümkün olduğu kadar ayrı koyun” diye konuştu.

12 Ayrı Tema İle 2020 Yılını Sevgi Yılı İlan Ediyoruz

2020 Sevgi Yılı projesi hakkında da muhtarları bilgilendiren Vali Mustafa Tutulmaz, projenin önümüzdeki hafta resmen ilan edileceğini ve 12 ay süreyle 12 farklı tema ile sürdürüleceğini söyledi. Bu ayın temasının “Selamlaşma” olduğunu belirten Vali Mustafa Tutulmaz: “Şimdi herkes gördüğü insana karşı selam versin, merhaba desin, güler yüz göstersin kardeşlik bağları ancak böyle kuvvetlenir. Ben 2 yıl İngiltere’de kaldım. Sabah evden çıkarken good morning, hello diye başlarız, okula varıncaya kadar tanımadığım en az 100 kişi bana good morning diyerek okula varırdım ve yine döndüğümüzde aynı şekilde iyi akşamlar ya da iyi geceler maiyetinde selamlaşma olurdu. Şimdi bizim inancımız, dinimiz, geleneklerimiz daha fazla selamlaşmaya değer veriyor ama bakıyorum ben kimse kimseye selam vermiyor. Bizim selam kültürünü, iyiliği, güzelliği, yardımlaşmayı, sıla-i rahimi yani bu tür değerleri bizi biz yapan manevi değerlerimizi yaygınlaştırmamız, onları gündemde tutmamız gerekiyor. Bizim Sevgi Yılı kapsamında bu tür değerleri daha çok yaymamız lazım, toplumu daha çok sevgi çerçevesi içerisinde oluşturmamız, sevgi dalgaları oluşturup toplumda kötü sözü, kötü davranışı her yönüyle azaltmamız lazım” dedi.  

Manevi Kalkınmayı Sağlamalı, İyi ve Güzeli İçselleştirmeliyiz

Maddi Kalkınmayı manevi kalınma ile desteklemeliyiz diyen Vali Mustafa Tutulmaz: “Devletimiz gerçekten son yıllarda ciddi yatırımlar yaparak maddi kalkınmayı önemli bir aşamaya getirdi. Şimdi ben ilk defa yurtdışına 1989 yılında gittim İngiltere’ye o günle Türkiye’yle dağlar kadar fark vardı yani yetişilebilecek bir konumda değildi ama bugün İngiltere ile Türkiye arasında evet İngiltere hala bizim önümüzde ama yetişilmeyecek bir yerde değil. Bizim onları geçtiğimiz konular var. Bazı alanlarda ise biz onları geçtik. Genel olarak kümülatif olarak baktığımızda hala bizim önümüzdeler ama tek tek bakıldığında biz onlardan öndeyiz ama tamamen yakalayabilecek konuma geldik yani o gelişimimiz 30 yıllık süreçte benim bunun tamamını görme imkanım oldu. Artık bizim bu maddi kalkınmayı manevi kalkınmayla da birleştirmemiz gerekiyor. Maneviden kastımız şu değil sakın yanlış anlaşılmasın dini bir yapı falan değil güzellik, insan onuruna yaraşır davranışlar. Bu tür davranışlar dünyanın her yerinde vardır. Bunları bizim yaygınlaştırmamız, içselleştirmemiz ve birbirimizi kucaklamamıza vesile olacak şekilde uygulamamız gerekir diye düşünüyorum. Bu konuda da muhtarlarımıza, İl ve İlçe müdürlerimize görev düşüyor diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Coğrafi İşaretli Ürün Sayısını Artırmalıyız

Afyonkarahisar’ın tanıtım çalışmaları ile son dönemde adından sıkça bahsettiren bir il olduğuna değinen Vali Mustafa Tutulmaz, bu anlamda toplumun her kesimine büyük görev düştüğünü kaydetti. Dünyada artık illerin yarıştığını belirten Vali Mustafa Tutulmaz şöyle devam etti: “Ülkelerden ziyade iller, şehirler ön plan çıktı. Afyon olarak bizde bu yarışta geri kalmamak adına çaba sarf ediyoruz. Bu yarışta Gastronomi çok önemli. UNESCO unvanını sadece il merkezi değil tüm il olarak aldık. Bu anlamda hepimizin sorumluluğu var. Öncelikle temizlik sonrasında ise nezaket önemli. Bu hususa dikkat edelim. Gastronomi alanında bizi biz yapan pek çok değerimiz var. Coğrafi işaret bu noktada önem kazanıyor. Köylerimizde, Dinar’a has olan davranışlar, gelenekler, ürünler, yiyecekler varsa bunları tespit edip coğrafi işaret almalıyız. Bir yerin ne kadar çok coğrafi işareti varsa orası o kadar fazla turizm alanında ilgi görüyor. Bizde turizmi geliştirmek adına bu sayıyı artırımlayız. Coğrafi işaret sayısı o yörenin kendine has kültürü,  yaşam tarzı olan farklı bir yerdir algısı oluşur ve ziyaretçi sayısı artar. Muhtarlarımız bu noktada çalışmalar yapmalı. Hep birlikte bu alanda ilimizi ve ilçelerimizi geliştirelim.”

Turizm Gelirinden Daha Fazla Faydalanmalıyız

Afyonkarahisar’ın turizm gelirinden daha fazla faydalanması gerektiğini söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz: “Geldiğimiz noktada olgudan ziyade algı ön planda. Algıyı iyi ve olumlu yönde kurmalıyız. Algıyı iyi oluşturursak turizmde verim alırız. Dünyanın neresine giderseniz gidin en gelişmiş ülkeler en fazla turizm geliri elde eden ülkelerdir. ABD, İngiltere, İspanya, İtalya gelişmiş ülkelerdir ve turizm gelirleri fazladır. Bizim turizm gelirinden daha fazla faydalanmamız gerekiyor. Turizmi sadece deniz turizmi olarak algılamamalıyız. Benim 2 yıldır yapmak istediğim buydu. Bundan da verim almaya başladık. Artık Afyonkarahisar alternatif turizmin önemli alanlarından birisi. Bunu sadece il merkezi ve Sandıklı, İhsaniye alanında çıkarmalıyız. Dinar’ı da diğer ilçeleri de bu alana katmalıyız” şeklinde konuştu.

Yanlış Yapana Taviz Yok

Son olarak düğünlerde silah sıkılması konusu hakkında uyarılarda bulunan Vali Mustafa Tutulmaz şunları söyledi: “Bu bölgede düğünlerde silah sıkılması noktasında sıkıntı hala devam ediyor. Bu yıl aynı sıkıntı yaşanırsa muhtarlarımız görevlerinden ayrılsın. Geçen yıl uyarıda bulunduk. Bu yıl görevini yapmamaktan zaten işlem yapacağız. Yanlış yapana taviz yok. Yazıları yazdık, soruşturma ve açığa alma beraberinde gelir. Bu görev Jandarma ve Emniyet kadar muhtarında görev. Muhtarlarımız bu konuları takip etmekle sorumlu. Bu yıl gündemden bu konuyu çıkarmakta kararlıyız. Taviz vermeden bu sorunu hep birlikte çözeceğiz.”

Konuşmaların ardından muhtarlar tek tek söz alarak sıkıntı, talep ve isteklerini Vali Mustafa Tutulmaz’a iletti.