Hattat Karahisari Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele Vali Gökmen Çiçek, Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş ve il protokolü ve davetliler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda ilk olarak Afyonkarahisar Yazarlar ve Şairler Derneği Başkanı Muharrem Günay söz aldı. Derneğin faaliyetleri ve programın içeriği hakkında bilgiler verdi. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Milletvekili Veysel Eroğlu’nun konuşmasının ardından Vali Gökmen Çiçek bir konuşma yaptı.

SORUNLARIN EN SAĞLAM ÇÖZÜMÜ KADINLAR ELİYLE OLACAKTIR

Toplumdaki bütün sorunların en sağlam ve en kestirme yoldan çözümünün kadınlar eliyle olacağını belirten Vali Gökmen Çiçek: “Eğer bugün uyuşturucuyla mücadele etmek istiyorsak, gençlerimizi uyuşturucudan kurtarmak istiyorsak bunun çözümü kadınlardadır. Eğer bugün toplumu birçok dert yandığımız eleştirdiğimiz şiddetten kurtarmak istiyorsak bunun çözümü kadınlardadır. Ben bundan yaklaşık 2-3 ay önce bir kadın kültür evimizde kadına karşı şiddetle ile ilgili kadınlara verilen eğitime katılmıştım. Bana akşam attığımız sosyal medya paylaşımın altına yorum yapılıyor. Sayın valim; şiddete biz uğruyoruz, eğitimi bize veriyorsunuz bu nasıl iş diye. Şiddeti erkekler yapıyor, sen eğitimi kadınlara veriyorsun diye. Mantıklı değil mi? Ben de mantıklı bir cevap vereceğim. O eğitim aslında şuydu. Kadına karşı şiddeti uygulayanı da kadınlar doğuruyordu ve kadınlar yetiştiriyordu. Size (kadınlara) laf söylemek haddime değil. Dedim ki; çocukları nasıl yetiştirelim ki, ileride kadına karşı daha nezaketli, çocukları nasıl yetiştirelim ki ileride kadının değerini daha iyi anlasın diye o eğitimi verdik aslında. Yoksa başka bir niyetimiz yoktu.” şeklinde konuştu.

KADIN KÜLTÜR EVİ PROJESİNE ÇOK İNANDIM

Kadın Kültür Evleri Projesi’ne ilk adan itibaren çok inandığını vurgulayan Vali Gökmen Çiçek: “Aslında buradaki herkes annesine aşıktır. Bakanımız Veysel Eroğlu’na Sayın bakanım babanız nasıl biriydi? diye sordum. “Muhteşem biriydi” dedi. Peki, anneniz dediğimde içine çekerek o başka birisiydi dedi. Gerçekten kadınların gücü bizi var edecek, bizi başka bir yere götürecek. Ben buna inanıyorum. Bu sebeple Afyonkarahisar’da Kadın Kültür Evi projesine çok inandım. İstiyorum ki, bu toplumun milli, manevi değerleri birçok değişimi belki uzun süreli olacak ama kadınların evde çocukları yetiştirmesiyle başlasın. Afyonkarahisar hem Valiliği hem de belediyesiyle beraber kadına en çok yatırım yapan illerin başında gelmektedir. Çünkü Afyonkarahisar şuna inanıyor. Üzüldüğüm bir şey var onu da belirtmek istiyorum. Şimdi salona kadın kahramanları sayın desem kaç tane sayarsınız. Kadın kahramanımız az değil oysaki. Dünyada en çok kadın kahramanın olduğu milletiz. Biraz daha bunları öğrenmeye hatırlamaya ihtiyacımız var. İşte en yakın örnek Kadınanalar. Afyonkarahisar’da her bir kızımızın bilmesi gerekmiyor mu? Okullarda sorduğumda bazen kadınanaları tanımayan öğrenciler çıktığında o kadar çok üzülüyorum ki. Sadece Afyonkarahisar’da değil tüm Türkiye’de kadınanaları tanıtmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Şiir dinletisinin ardından liselerarası düzenlenen Kadınanalar temalı kompozisyon ve makale yarışmalarında derece alanlara ödülleri takdim edildi.

Ardından panele geçildi. Avukat Nilgün Seçen’in moderatörlüğünü yaptığı panelde konuşmacılar Raziye Demiralay Celep, Zekiye Sönmez ve Av. Gönül Ar Güngör, kadınanaları anlattılar.

Program sonunda yaptıkları örnek çalışmalar, yardımlar, yatırımlar ve örnek projelerle bugünün Kadınanası unvanını almayı hak eden isimlere plaket takdim edildi.