‘Gastronomi’ alanında UNESCO Yaratıcı Şehirleri Ağı’na dâhil edilen Afyonkarahisar’da Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in ev sahipliğinde Gastronomi Koordinasyon Kurulu toplandı. Gastronomi Alanı’nda yürütülen çalışmaların Belediyemiz koordinesinde başarılı bir şekilde devam ettiğini ifade eden Vali Gökmen Çiçek; Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve ekibini tebrik etti. Bu süreçte yapılacak her türlü çalışmada Gastronomi ekibinin yanında olduğunu ifade eden Vali Gökmen Çiçek; “Bu konuda bütün kent olarak sizlerin hizmetinizdeyiz. Allah yardımcımız olsun” dedi.

KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRÜ İHSAN AKAR BRİFİNG VERDİ

Yapılan çalışmalarda olarak sizlerin hizmetinizdeyiz diyen Vali Gökmen Çiçek; “Çünkü kent için çalışılan her şeyde Vali, Belediye Başkanı ve yapacağınız her işte bizleri yönlendireceksiniz.” Dedi. Vali Gökmen Çiçek Başkanlığında düzenlenen toplantıda Gastronomi Birimi tarafından bu güne kadar yapılan çalışmalar değerlendirildi. Proje Koordinasyon ve Dış İlişkiler Birimi’nin faaliyetlerinin de masaya yatırıldığı toplantıda Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar tarafından Vali Gökmen Çiçek ve Koordinasyon Kurulu’na brifing verildi.

“TÜRKİYE’DE SEKTÖREL ANLAMDA BİR MARKAYIZ”

Konuşmasının başında UNESCO’ye yapılan başvuru süreci hakkında bilgi veren  Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar; “İlimizin yöneticilerinin sahip çıkmasıyla süreç başarıyla sonuçlandı. Finalde Adana ile yarıştık. Kararlı bir planlama ile 31 Ekim’de Gastronomi Marka şehir olarak ilan edildik. Türkiye’de sektörel anlamda bir markayız. Şehrin en önemli hedeflerinden birine gastronomiyi koyduk” dedi. Bu sürecin ardından Gastronomi Evi’nin hayata geçirilmesi için çalışmalara hız verildiğini aktaran İhsan Akar,  110 yıllık tarihi Benlioğlu Konağı’nın tefrişat çalışmaları da aralıksız olarak devam ettiğini ifade etti. Belediyemize ait Kültür ve Sanat Evi’nin revize edilerek Gastronomi Müzesine dönüştürülmesinin planlandığını aktaran Akar; “Gastronomi Marka Şehir çalışmaları kapsamında ekranların tanındık simalarından Yemek Uzmanı, TV programcısı ve Yazar Sahrap Soysal, Gazeteci ve Yazar Gurme Ahmet Örs Afyonkarahisar’a davet edilerek şehrimizin yemek kültürü anlatıldı. Gastronomi Evi ve Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e nezaket ziyaretinde bulunan heyet ziyaret sonrasında TV ve gazetelerde ilimizin yöresel lezzetlerine dair önemli paylaşımlarda bulundu” dedi.

“YÖRESEL LEZZETLERİMİZİ HER ALANDA TANITIYORUZ”

Gastronomi sektörü profesyonellerinin ve iş ortaklarının konuk edildiği Kütahya Porselen Gastronomi Günleri Gala Yemeği Afyonkarahisar’da yapıldığını ifade eden Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar; “ Kütahya Porselen Gastronomi Günleri’ne; Türkiye’nin farklı illerinden 450 şef katıldı. Türkiye’de ilk defa resmi aşçılar milli takımını kuran Şef Rafet İnce ile bilgi alışverişinde bulunuldu.Ulusal ve uluslararası gıda fuarlarına katılarak şehrimizin yöresel lezzetlerini en güzel şekilde tanıttık. Ünlü Sanatçı, TV Yapımcı– Sunucusu,  Gurme Turgay Başyayla Afyonkarahisar’a geldi. Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek, UNESCO Tescilli Gastronomi Şehrinde temaslarda bulunmak üzere ilimize gelen Başyayla’yı makamında kabul etti. Şehrimizin tarihi, kültürü, turizm ve termal potansiyelinin yanı sıra Gastronomi alanında yapmış olduğumuz faaliyetler hakkında kendisine bilgi verdi. Yine bunun yanında Yöresel lezzetlerimizin envanterini çıkarmak amacıyla ilçe Kaymakamlıkları ve Belediyeleri ziyaret edilerek unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzetlerin tespiti için destek istedik.” dedi.

“COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİN SAYISINI ARTTIRIYORUZ”

Kaymak, lokum, sucuk, haşhaş ve patatesli köy ekmeği gibi ülkemizin Afyonkarahisar’la özdeşleşen meşhur lezzetleri, tanıtım amaçlı olarak ülke genelinde dağıtımının yapıldığına dikkat çeken Akar;  Kaymak, lokum, sucuk, haşhaş ve patatesli köy ekmeği gibi ülkemizin Afyonkarahisar’la özdeşleşen meşhur lezzetleri, tanıtım amaçlı olarak ülke genelinde dağıtılmaya devam ediyor. Coğrafi işaretli ürünlerin sayısını arttırılması amacıyla Afyon Kebabı, Patlıcan Böreği, Ağzıaçık, Bükme, Çullama Köfte, Göce Köftesi, Velense Hamuraşı, İlibada Sarması’nın coğrafi işaret başvurularını yaptık.

“AFYONKARAHİSAR’IN GASTRONOMİ MİRASI”

Proje Koordinasyon ve Dış İlişkiler Birimi Sorumlusu Fatih Bıyıklı ise birimin çalışmalarına ilişkin bilgiler verdi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Avrupa Birliği Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığının “Cinsiyet Eşitliği Odağında Geleceğin İnsana Yakışır İşleri Yaklaşımının Desteklenmesi Hibe Programı”na Afyonkarahisar Belediyesi ve AFİKAD ile ortaklaşa “Dijital Pazarlama Aracılığıyla Kadın Girişimciliğin Desteklenmesi” isimli AB Projesi hazırladıklarını ifade eden Bıyıklı, “Merkezi Finans ve İhale Biriminin “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II Hibe Programı Teklif Çağrısı”na AFPAD ile Afyonkarahisar Belediyesi olarak “Afyonkarahisar’ın Gastronomi Mirası” isimli proje hazırlanarak başvurumuzu yaptık” dedi.

“MARKA OLMA YOLUNDA AFYONKARAHİSAR”

                Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından Zafer Kalkınma Ajansının Sosyal Geliştirmeyi Destekleme Programına (SOGEP)  ilişkin Afyonkarahisar Belediyesi ve Engelli Dernekleriyle ortaklaşa “Engelsiz Gastronomi Mutfağı ve Terapi Merkezi” isimli projemiz ilk aşamayı geçtiğini dile getiren Bıyıklı; “ Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından Zafer Kalkınma Ajansının Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programına ilişkin  (TAGDEP) Afyonkarahisar Belediyesi, Afyonkarahisar Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Afyonkarahisar Şubesi işbirliğinde “Marka Olma Yolunda Afyonkarahisar” isimli projemizin başvurusunu yaptık” dedi.  UNESCO Öğrenen Şehirler Küresel Ağı’na  yönelik hazırlanan Afyonkarahisar Proje Yazıyor” isimli projenin başvurusunun yapıldığını ifade eden Fatih Bıyıklı, “Zafer Kalkınma Ajansının 2019 Yılı Teknik Destek Eğitim  Programı  kapsamında  “Afyonkarahisar Proje Yazıyor” isimli projemizle  15 kişiden oluşan Belediye, Valilik ve STK’lardan oluşan kişilere  Proje Yazma Eğitimi verildi” dedi.