Hattat Ahmet Karahisari Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen programa Vali Gökmen Çiçek, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Boztepe, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Program öncesi Sevgi Tahmaz ve kursiyerlerin yaptığı Keçe ve Aksesuarları Sergisi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Şuhut Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin hazırladığı Afyonkarahisar’da Turizm konulu afiş sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Açılış kurdelesini protokol üyeleriyle birlikte kesen Vali Gökmen Çiçek, ardından Emir Murat Özdilek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin sebze meyve dekor çalışmasını inceledi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan kutlama programında Afyonkarahisar’ın genel tanıtım videosu gösterime sunuldu. Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin ney ve tasavvuf dinletisi sonrası, Bolvadin Raziye Sultan Yusuf Kayabaşı Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri halk oyunu gösterisini sundu. Akabinde Vali Gökmen Çiçek gençlerle söyleşi yaptı.

“TURİZM ÜLKEMİZİN SERMAYE BİRİKİMİNE ÖNEMLİ KATKI SAĞLIYOR”

Turizmin sadece tarihi doğal güzellikler göstermek olmadığını, istihdama ve milli gelire önemli katkılar sağladığını dile getiren Vali Gökmen Çiçek: “Biz ülkemizi kalkındırmak, üst düzeye çıkarmak her olayı bir fırsat olarak görüyoruz. Turizm de bunlardan birisi. Sanayide, tarımda ülkemizi nasıl üst seviyeye taşımak için gayret gösteriyorsak biz turizmi de bir fırsat olarak görüyoruz. Turizm ülkemizin sermaye birikimine, zenginleşmesine çok büyük katkısı olan bir alan. Dolayısıyla bu alanda mücadelemiz sadece ülkemizin güzelliklerini göstermek değil aynı zamanda para kazanmak, istihdam sağlamaktır. Bu sebeple hükümetimiz çok büyük gayret sarf etmektedir. Son yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığımızın çalışmalarıyla turizm çeşitlenerek ve büyüyerek ilerliyor” dedi.

“TURİSTLERE FARKLI ALTERNATİFLER SUNMALIYIZ”

Turizm alanında ülkelerin hatta şehirlerin çok büyük rekabet içerisinde olduğunu söyleyen Vali Gökmen Çiçek: “Adeta turizm savaşları yaşanıyor. Türkiye, Yunanistan, İspanya, Fransa gibi ülkeler her yıl turizm verilerinin açıklanmasını heyecanla bekliyor. 2021 yılında Türkiye’ye 30 milyon turist geldi. Son yılların rekorlarından birisi. Turistlerin ülkemize bıraktığı para 24 milyar dolar. Birçok Afrika ülkesinin bütçesinden çok daha fazla bir rakam. Yunanistan’a 2021 yılında gelen turist sayısı 15 milyon ve orada bırakılan para 16 milyar dolar. İspanya’da 40 milyon ziyaretçi, 50 milyon dolar bırakıyor. Gelen turist sayımız fazla olmasına rağmen gelir noktasında çok da iyi değiliz. Bu noktada çeşitlendirmeler yapmalı, farklı alternatifler sunmalıyız” diye konuştu.

“BİR KİŞİNİN HATASI TÜM ÜLKEYE ZARAR VEREBİLİYOR”

Turistlerin ağırlanması noktasında hassas ve duyarlı olunması gerektiğini ifade eden ve bu durumun önemini örneklerle açıklayan Vali Gökmen Çiçek: “Turizmde öyle bir mücadele içerisindeyiz ki. Binlerce kişi bu sektörde çalışıyor. Afyonkarahisar’da 29 bin 700 yatak kapasitemiz var. Sektörde 5 bin çalışanımız var. Yeni açılan oteller ile bu rakam 6 bin olacak. Turizm sadece otel sahiplerine ya da istihdama katkı sağlamıyor. Esnafa, taksiciye, otellere gıda, sebze meyve üretenlere aslında birçok sektöre katkı sağlıyor. Böylesine önemli bir alan. Bazen hep beraber bir işe sahip çıkmadığımızda yapılan her şey boşa gidebiliyor. Kapadokya’ya Uzak Doğu’dan çok fazla turist geliyordu. Ancak bölgede yaşanan taciz vakası ile bu turistler gelmez oldu ve bir daha eski rakamlara ulaşılamadı. Kore’ye defalarca gidildi, çalışma yapıldı. Ancak eskisi gibi olmadı. İşte bir kişi bir ülkeye böyle zarar verebiliyor. Büyükşehirlerde taksicilerin turistleri dolandırması, hakaretleri öyle büyük bir yankıyla olumsuz tesir ediyor ki. Ben bu tür olayları vatana ihanet olarak görüyorum. Artık bu tür olaylar sosyal medya aracılığıyla hızla yayılıyor ve her kesime ulaşıyor. Bir kişinin sorumsuzluğu hem bizleri rezil ediyor hem de bir dahaki ziyareti engelliyor. Turizm işte bu sebeple hep birlikte hareket edilmesi gereken bir sektör” şeklinde konuştu.

“HEP BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ”

“Afyonkarahisar’da çok yakın zamanda yabancı turistlerin geldiğini göreceğiz” diyen Vali Gökmen Çiçek: “Aslında Rusya, Ukrayna savaşı öncesi birçok anlaşma imzalamıştık. Gelmeye de başlamışlardı. İnanıyorum kısa sürede yeniden ülkemizde olacağız. Hepimiz uyanık olacağız. Misafirlerimize kimsenin haksızlık yapmasına, dolandırmasına izin vermeyeceğiz. Bir Afyon Sucuğumuz var lezzeti dünyaya bedel. Üretimde yaşanacak en ufak bir kalitesizlik bizleri çok zor duruma düşürecektir. İşletmecilerimizin en çok korktuğu nokta burası. Bu sebeple hep birlikte mücadele edeceğiz” dedi.

“HEDEFİMİZ KONAKLAMA SÜRESİNİ 5 GÜNE ÇIKARMAK”

Afyonkarahisar’da turistlerin konaklama süresinin uzatılması gerektiğini belirten Vali Gökmen Çiçek şöyle konuştu: “Afyonkarahisar’a 2021 yılı içerisinde 1 milyon 17 bin kişi geldi. Yatak sayımız 27 bin 900. Günlük kalma süresi 2 gün. Biz bu süreyi 3 güne çıkardığımızda Afyonkarahisar’ın geliri yüzde 35 artıyor. Bizim hedefimiz bu rakamı 5 güne çıkarmak. İnanırsak, el ele verirsek bu süreyi çok kolay uzatabiliriz. Turizmi çeşitlendirerek bu işi başaracağız. Sadece termal turizme gelip, 2 gün kaplıcada kalarak tatillerini bitirmelerini istemiyoruz. Frigya’da tarih turizmini, Sultandağı’nda inanç turizmini, Türk kültürünü, Selçuklu eserlerini gün yüzüne çıkarıp görülmelerini sağlayacağız. Milli değerleri, Kocatepe’den başlayarak Büyük Taarruz ruhunu tüm şehre yaymayı sağlayacağız. Tarihi konaklar bölgesini canlandıracağız. Balon uçuşlarını canlandıracağız. Avrupa’da en çok bilinen ve efsane üretilen medeniyetlerden birisi Frig medeniyetidir. Dünyada en çok tanına Kral Midas’tır. Adına en çok hikâye uydurulan isim Kral Midas’tır. Frigya’yı kimseye bırakmayacağız. Burası aynı zamanda Gastronomi şehri. Bu unvanın elde edilmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Türkiye’de 3, dünyada 36 şehirden birisiyiz. Bu şehirde 8 bin kişi gastronomi sektöründe çalışıyor.”

“AFYONKARAHİSAR METROPOLLERLE YARIŞAN BİR ŞEHİR”

Son olarak Afyonkarahisar’ın potansiyelinden bahseden Vali Gökmen Çiçek: “Termal, tarih, kültür, doğa hepsini birleştirdiğimizde, güven sağladığımızda çok daha güzel işler başaracağız. Bazen en büyük zararı biz kendimize veriyoruz. TÜİK Afyonkarahisar’ın en mutlu 2. Şehir olduğunu söylüyor. Burası mı? Diyerek en başta biz kendimize kötü imaj veriyoruz. Bu şehrin her şeyini sevmeliyiz. Bu noktada basın mensuplarına da çok büyük işler düşüyor. Biraz daha duyarlı davranmalıyız. Çünkü artık Afyonkarahisar metropollerle yarışan bir şehir” dedi.

Vali Gökmen Çiçek’in konuşmasının ardından kutlama programı sona erdi.