İklim Bilimci Okan Bozyurt'un konuya ilişkin açıklamaları şöyle;

Bozyurt: “Son verilere baktığımız zaman hem balkanlar hem de orta Akdeniz üzerinden gelen farklı cephe sistemleri adeta ülkemizde buluşacak. Dolayısıyla çok yoğun yağışlara yol açacak. Hava sıcaklığındaki düşüşlere bağlı olarak özellik Batı ve Orta Karadeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu’nun Kuzey Batısı, Kuzey İç Ege ve Göller Bölgesi’nde karla karışık yağmur ve kar yağışı olacak. Bu yağışların iç kesimlerde etkisini giderek artırması bekleniyor. Özellikle İç Ege’de çok yoğun kar yağışı olabileceğinden dolayı ilgililerin tedbirli olmaları gerekmektedir.

Peki bu yoğun kar yağışı bize ne kadar kalınlıkta bir kar örtüsü getirebilir?

Hava sıcaklığındaki düşüşlere bağlı tabi ki. Ama yapılan tahminlere göre hava sıcaklıkları da sıfırın altında seyredeceği için karın yerde kalma olayı giderek kolaylaşacak." dedi.

AFYON’DA KAR KALINLIĞI 20 CM VE ÜZERİ OLABİLİR

"Özellikle Afyonkarahisar, Kütahya ve Eskişehir bölgeleri için söylüyorum; Kar kalınlığı yer yer 20 cm ve üzeri olabilir. Aynı şekilde İç Anadolu’nun Kuzey Batı kesimlerinde de kar yağışlarının etkili olacağını düşünüyoruz. Bu yağışlar özellikle 2 gün boyunca bu bölgelerde etkili olduktan sonra doğuya doğru hareket edecek ve İç Anadolu’nun doğusu, Doğu Anadolu ve Karadeniz’in iç kesimlerinde özellikle Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde etkisini sürdürmesini bekliyoruz."

RÜZGARLA BİRLİKTE TİPİYE DİKKAT!

"Tabi ki sadece kar yağışı değil aynı zamanda rüzgar da etkisini artıracak. Kuzeyli yönlerden kuvvetli bir şekilde Poyraz esmesini bekliyoruz. Saatteki hızının yaklaşık 70 ila 80 kilometreye çıkmasını bekliyoruz. Böylece kuvvetli kar yağışıyla birleştiği zaman kuvvetli tipi meydana gelecek. Bu da hava, kara ve deniz ulaşımını olumsuz yönde etkileyecek. Görüş mesafesini azaltacağından özellik yola çıkacak vatandaşlarımızın bu konuda tedbirli olmaları gerekmektedir."

MART BAŞLARINDA KIŞ ŞARTLARI DEVAM EDECEK

"Önümüzdeki birkaç güne baktığımız zaman hava sıcaklıklarındaki azalma devam edecek. İç kesimlerde yerleşim yerlerinde gece hava sıcaklıkları sıfırın altında 10 derece ve daha düşük değerlerde olabilir. Bu özellikle son yılların Mart ayı değerlerine baktığımız zaman oldukça düşük bir değer. Önceden de söylediğimiz gibi Mart başlarında kış şartları kendini hissettirecek. Bu tahminlerimizin yavaş yavaş çıkmakta olduğunu görüyoruz."

NİSAN VE MAYIS AYLARINDA YAĞIŞLAR KUVVETLİ OLACAK

"Yağışların barajlara ve toprağa çok olumlu yönde etkili olacağını da söylemeliyiz. Çünkü özellikle Mart ayının ortasından itibaren hava sıcaklıklarındaki yükselişe bağlı olarak karların erime süreci başlayacak ve toprak neme doyacak. Aynı zamanda Nisan ve Mayıs aylarında bu sene yağışların kuvvetli olmasını bekliyoruz, öngörüyoruz."

DENİZLERDE FIRTINA BEKLİYORUZ

"Denizlerimizde özellikle Marmara Denizi’nde Kuzey Ege ve Batı Karadeniz’de şiddetli fırtınalar bekliyoruz. Dolayısıyla denizcilerimizi zor anlar bekliyor."

GURBETÇİ VATANDAŞLARIMIZ DİKKAT ETSİNLER

"Yeni bir gelişme oldu. NASA’da açıklama yaptı konuyla ilgili. Polar Vortex dediğimiz kutup hücresi şuanda giderek kuvvetlenmeye başlamış ve Kuzey Atlantik’te derin bir alçak basınç meydana gelmeye başlamış. Bu ne demek peki? Önümüzdeki günlerde Kuzey Avrupa ülkelerini zor günler bekliyor. Şiddetli fırtınalar bekliyor. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızı da bu konuda uyarma gereği hissediyorum. Özellikle Almanya, Hollanda, Belçika ve Danimarka gibi ülkelerde saatteki hızı 150-160 kilometreye varacak olan kasırga düzeyinde fırtınalar bekliyoruz. Bu ülkelerde yaşamı olumsuz yönde etkileyecektir diye düşünüyoruz." >>Afyon Postası'nın Haberi.